Hi ha paraules i noms propis que és millor no esmentar en els discursos polítics perquè podria ser problemàtic. El PDeCAT ho té clar. Els líders nacionals i comarcals del partit van recordar ahir en el míting de Manresa que són els convergents de sempre, fent referència a figures històriques de la formació i fent-se seus els grans projectes dels governs de Convergència, sense esmentar en cap moment Jordi Pujol. Ell va ser l'artífex de la idea de país que defensaven, però les ombres que avui planen sobre aquesta figura imprescindible de la història de Catalunya fa que ni els seus l'esmentin.

Sí que preval bona part del seu discurs nacional i el seu tarannà proper, del qual sobretot van fer gala Joana Ortega, número dos de la formació, i Marc Castells, número tres i alcalde d'Igualada. I per mostrar que el PDeCAT beu del municipalisme també hi van intervenir els manresans Ivet Castaño, Valentí Junyent i Joan Calmet. La cap de cartell del partit, la igualadina Àngels Chacón, no va ser present ahir en el míting.

Al més pur estil convergent, tots van defensar l'anhel independentista, però aquesta fita política, deien, ha de quedar posposada fins a eixamplar la base social que la faci possible i passar a gestionar la difícil situació econòmica i sanitària que deixa la pandèmia. «Cal una formació política centrada que sàpiga gestionar bé les adversitats i, sobretot, posi confrontació al populisme. Som independentistes, hem de tenir una màxima aspiració nacional, però un extrem pragmatisme», remarcava Marc Castells.

Joana Ortega va deixar clar que la independència no arribarà a curt termini, i per aquest motiu va afirmar que, «davant les promeses banals [de JxCAT], calen propostes reals». En el terreny nacional afirmaven no acceptar lliçons de compromís en el Procés i van qualificar la posició de JxCAT «d'irresponsable».

Arrelament al territori

Marc Castells va recordar iniciatives importants per al Bages i la Catalunya Central, com la commemoració dels 500 anys de l'estada a Manresa de sant Ignasi de Loiola l'any que ve i la Via Blava, la xarxa de camins per a vianants que connectarà Castellar de n'Hug i el delta del Llobregat. «Són projectes que defineixen la manera de fer del PDeCAT», va emfatitzar. Però va ser Ivet Castaño qui va posar l'accent en el municipalisme per defensar que «és el partit dels alcaldes i de la gent arrelada al territori».

«Volem infraestructures segures, però també les necessitem per fer més competitiva la comarca. També necessitem indústria i un turisme que tiri endavant, i universitats. Ho aconseguirem amb lideratges, i això és el que ens falta a la comarca. Hem de guanyar pes polític en la presa de decisions», va remarcar.

L'acte va tenir lloc a la Plana de l'Om, a l'exterior, en un espai limitat per tanques al qual van accedir unes vint persones -el màxim que hi podien entrar- i a fora hi havia gent dreta.