La Junta Electoral Central (JEC) ha avalat el vot presencial de les persones contagiades de covid en les eleccions catalanes del 14 de febrer. Així consta en un dels acords adoptats per la JEC ahir, en el qual es desestima el recurs d'un ciutadà que demanava prohibir als positius de coronavirus que acudeixin a votar als col·legis electorals.

La JEC al·lega que «tant l'administració electoral com les autoritats sanitàries i gestores del procés electoral han adoptat un conjunt de mesures per a facilitar el vot no presencial» i per «garantir la seguretat en els col·legis electorals».

En la seva resolució, la JEC indica que la sol·licitud de vot per correu ha crescut el 307% respecte a les últimes eleccions catalanes i destaca que el protocol de seguretat acordat per la Generalitat estableix una franja horària, de 19.00 a 20.00 hores, perquè votin les persones en quarantena i preveu l'ús d'equips de protecció per part dels membres de les meses electorals. A més, segons la JEC, «privar del dret de sufragi als ciutadans que es trobin en quarantena i que no hagin sol·licitat el vot per correu», com demanava el recurs, «no sols excedeix de les competències de la Junta Electoral Central sinó que a més resulta d'impossible o molt difícil control». «El dret de sufragi és un dret fonamental del qual no pot ser privat cap ciutadà per l'autoritat electoral», argumenta. La JEC subratlla que «el risc de contagi no és major que el de qualsevol altra activitat no essencial permesa» a Catalunya i, amb les mesures adoptades, s'ha procurat reduir al màxim aquest risc. A més, la JEC no avala buscar mecanismes de sufragi no presencials per a persones contagiades o contactes estrets a partir de la data en què conclogui el termini de sol·licitud del vot per correu, com tampoc veu possible ampliar el termini de sol·licitud del vot per correu més enllà del 5 de febrer.

Ahir, Govern i Junta Electoral es van encolomar ahir la responsabilitat de garantir la constitució de les meses electorals en la jornada del 14F, mentre alguns ajuntaments ja estan buscant solucions. Mentrestant, continua el degoteig de sol·licituds de renúncia a formar part de les meses electorals: el nombre de recursos presentats superava ahir els 20.500.

La Junta Electoral de la Zona de Barcelona va donar a entendre que la solució per garantir la constitució de les meses electorals el 14F, davant l'allau d'al·legacions dels membres triats per sorteig que demanen que se'ls eximeixi, recau en el Govern. El president de la Junta Electoral de la Zona de Barcelona, Santiago García, va explicar que la idea de recórrer a voluntaris per suplir possibles vacants en les meses procedeix de la conselleria d'Acció Exterior i de l'Ajuntament de Barcelona. Preguntat per com es podrien reclutar voluntaris o quin hauria de ser el termini màxim per tenir preparat un ´pla B', va dir que és el Govern qui ha d'encarregar-se de «buscar les solucions» a la situació «excepcional», ja que la funció de la Junta Electoral es limita a supervisar el procés electoral i resoldre conflictes.

No obstant això, el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, v puntualitzar que correspon a la Junta Electoral Central resoldre aquests assumptes. «Des de la conselleria d'Acció Exterior hem treballat i seguim treballant per uns col·legis i unes meses segures. Estem segurs que la JEC també farà tot el que faci falta per garantir la constitució de les meses. Cadascun amb la responsabilitat que li correspon», va subratllar en un tuit. Segons fonts de la Generalitat, són les Juntes Electorals les que s'encarreguen dels processos de substitució de membres de meses i els ajuntaments, dels sorteigs, per la qual cosa la solució no està en mans del Govern. Alguns ajuntaments ja preveuen un major nombre de suplents i, en d'altres, es plantegen la possibilitat de reclutar funcionaris.