El seu món professional és l'empresa. En l'aventura política hi porta una dècada, en la que ha mantingut una cursa de progressió imparable des de l'ajuntament d'Igualada fins a una conselleria del Govern Torra. És cert que el mateix Torra, en veure que podria esdevenir una rival de Junts a les eleccions, la va destituir. Lidera la candidatura d'aquest PDeCAT que s'ha separat de Junts (o Junts s'ha separat del PDeCAT). Ha deixat les temences inicials pel repte electoral i se sent convençuda de poder fer grup polític.

Algunes enquestes indiquen que poden tenir representació. Fins ara, pràcticament cap estudi d'opinió confiava en vostès. Què passarà diumenge?

Nosaltres no només tindrem representació, sinó que tindrem grup parlamentari. Hem doblat resultats en un setmana i encara queda la recta final. Creiem que el PDeCAT serà clau en la governabilitat.

En la primera setmana hi va haver una confrontació amb Puigdemont i amb els noms principals de la llista de Junts.

No amb confronto amb ningú. No hi ha confrontació personal. Hi ha contraposició de dos models del país. Junts, molt indefinit. Els interpel·lem a que es defineixin. Estas a favor o en contra de l'impost de successions? Ha costat una setmana i al final han dit que hi estan a favor. Nosaltres hi estem en contra. Però estan a favor o en contra de l'escola concertada, de la protecció jurídica dels funcionaris?

Allò que els separa també és l'estratègia independentista. El seu sembla un plat de cuina llarga i tranquil·la i el de Junts, un plat que més ràpid.

El de Junts és un plat de cuina cru. No és realista. Jo puc prometre el que vulgui, una república independent, però falta que sigui efectiva i reconeguda. Però que no ho hem vist prou que no s'ha pogut fer efectiva la república? No generem més frustracions. No prometem a la gent coses que no poden ser. Per respecte a tots els que vam ser i participar a l´1-O.

I aquest plat seu quan estarà a punt?

Primer potser ens haurem de posar d'acord els partits independentistes. Hem de començar les cases pels fonaments. Ni que Junts guanyés no podria implementar la república de manera efectiva. Cal parlar amb ERC, amb nosaltres. Ja ho vam veure una vegada que si no està tot preparat no es pot fer.

Pel que diuen uns i altres, i pel que indiquen les enquestes, podríem tornar a tenir un escenari de majories poc clares. La situació ens pot portar a quatre anys com amb l´últim govern?

Si continua la fórmula d'un govern d'ERC i Junts sense que ningú no el condicioni tornarem a prorrogar la situació actual. Ara hi ha desconcert, confusió. Catalunya s'està desdibuixant. Creiem que és molt important que al proper govern hi hagi un partit com el nostre que condicioni el que cal fer. El nostre és un partit que representa la centralitat.

Ve d'una reparació i pensa en un pacte. Hi ha alguna possibilitat?

No és una qüestió de persones, hem de parlar del model de país i veure com solucionem els problemes de la gent.

Quina és la condició que posaria a Junts per pactar?

Que respectin el nostre model de país. Aquestes són les condicions. Baixar l'impost de successions, que l'estratègica de la confrontació no sigui l'estratègia del moviment independentista, a favor de l'escola concertada, etc.

Però en algunes d'aquests coses ja sap que altres formacions no pensen com el PDeCAT. Potser trobaria un punt d'acord en coure a foc lent la independència amb ERC, però, en canvi, molt probablement el seu model i els dels republicans sobre l´escola pública i la concertada no coincideix.

Doncs és quan cal que entri en joc la política en majúscules.

Amb Chacón?

Chacón i el PDeCAT sempre hi seran quan es parli de política real, no de política ficció.

Als catalans ens calen menys impostos?

A les classes mitjanes sí. Ha de pagar més qui més té, però a les classes mitjanes no se'ls pot ofegar més. La classe mitjana, que és la majoria d'aquest país. El 95% de les empreses del país tenen menys de 10 treballadors.

El model d'escola pública s'ha d'anar imposant al de la concertada?

Jo el model d'escola pública el veig excel·lent. El que nosaltres defensem és una paraula importantíssima: llibertat. Llibertat dels pares per escollir on portaran els seus fills. El sistema eductiu ha de tenir una escola pública excel·lent, però també hi ha d'haver la concertada. Quan ens plantegem on hem de portar els nostres fills a escola hem de poder valorar també el model d'escola i el seu sistema de valors. I amb això no vull dir que defensi l'escola religiosa.

I la concertada, en aquests moments, té les condicions que ha de tenir o bé s'han de canviar?

A Catalunya hem de preservar el nostre model d'immersió lingüística i el sistema d'educació , que té dos eixos, la pública i la concertada.

Què els ha passat amb la CUP? És una formació que li fa nosa al PDeCAT?

A mi no em fa nosa ningú, però la gent ha de saber quin model de país tenen els uns i els altres. Bé, sí que hi ha algú que em fa nosa, Vox. La política és la contraposició d'idees. Ens separa, de la CUP, per exemple, el tema dels okupes. Nosaltres hi estem en contra? Evident! Creiem que hi ha un problema d'habitatge social, però solucionem-lo des del govern. El que no podem fer és anar publicant manuals d'ocupació. Amb una pretesa situació de precarietat d'unes persones justifiquem ocupacions. Aquesta no és la via. La via és que la gent pugui accedir a l'habitatge. Per això proposem la pena de presó a aquells que ocupin il·legalment un domicili habitual.

La fa patir l'abstenció?

Hem d'exercir el dret d'anar a votar. Apel·lo a tothom que vagi a votar i al govern li demano que ens transmeti la seguretat que el procés es podrà fer amb totes les condicions sanitàries.