Les formacions polítiques apel·len a les mesures de seguretat sanitàries que s'adoptaran als col·legis i a les franges en què es recomana el vot a persones vulnerables perquè la gent d'edat avançada vagi a votar aquest diumenge. També recorden que els votants que prefereixen no desplaçar-se a un centre electoral, fins divendres de la setmana passada podien demanar el vot per correu. Tot i això, assenyalaven que l'ideal hauria estat celebrar les eleccions més endavant, quan la incidència de la covid ja no fos tan elevada com ara.

El candidat d'ERC i alcalde Cardona, Ferran Estruch, recorda que els informes dels experts ja assenyalaven que «no era el millor moment per fer les eleccions» i insistia en què fins divendres -quan s'acabava el termini- van incentivar el vot per correu. Per qui no ho hagi fet, de cara el 14-F, assegura que «les mesures de seguretat seran extremes» i recorda també que per a determinats col·lectius, com els vulnerables i les persones que estan en quarantena tenen les seves pròpies franges.

L'alcalde de Castellgalí i candidat del PSC, Cristòfol Gimeno, assegura que amb la situació actual «planeja el neguit de l'abstenció i és possible que afecti a la gent gran». Tot i això, insistia que especialment en les diferents franges habilitades, «els ajuntaments estarem molt presents perquè es compleixin les garanties».

La candidata de la CUP Basha Changuerra assenyala que ara no queda cap més opció que «adaptar-nos i fer mans i mànigues perquè la gent gran pugui anar a votar».

La candidata d'En Comú Podem Laura Oliva distingeix entre les persones que tenen més autonomia i les que menys i lamentava que la junta electoral rebutgés que el vot per correu es pogués recollir a les residències de gent gran. Per a ella, és «ètic i amoral que per Nadal no poguessin veure les famílies i ara hagin de sortir per votar». També creu que encara que es puguin garantir totes les mesures, la gent gran tindrà por d'anar a votar.

El candidat de Junts per Catalunya David Saldoni desitja que «hi hagi força gent gran que hagi votat per correu». Reconeix que davant d'unes eleccions «imposades» és «lògic que la gent tingui por perquè les condicions sanitàries són complicades». Malgrat això es mostra convençut que es garantirà que es compleixin les mesures de seguretat i que es respectaran les franges que s'han establert.

Andrés Rojo, regidor de Cs a l'Ajuntament de Manresa, assegura que «la gent gran és un col·lectiu que s'ha de protegir i no s'ha de posar en risc i per això hem apel·lat al vot per correu».

Ivet Castaño, presidenta del PDeCAT al Bages i candidata de la formació, creu que «molta gent gran es pot fer enrere, però confiem que hi haurà totes les mesures necessàries».

Finalment, Jaume Mira, del PP, es pregunta, «si no es pot entrar a un bar, com es pot entrar un col·legi electoral?», i creu que hi haurà força abstenció.