El PSC i ERC empaten en la primera posició amb 33 escons a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 amb el 98% dels vots escrutats. JxC queda en tercera posició amb 32 escons. Per darrere, Vox, amb 11 ocupa la quarta posició, seguida de la CUP (9) en cinquena, En Comú Podem (8) en sisena i Cs (6) en setena. Els últims escons els ocupa el PP amb 3. PDeCAT no ha aconseguit representació. L'any 2017 Ciutadans va guanyar les eleccions amb 36 escons, 2 més que el seu immediat perseguidor, el Junts per Catalunya que encapçalava Carles Puigdemont. Per darrere, Esquerra Republicana va aconseguir 32 escons i el PSC 17. Catalunya en Comú amb 8, la CUP amb 4 i el PP amb 4 van completar la cambra catalana.

Quatre anys més tard, en uns comicis marcats per l'abstenció (superior al 46%, gairebé 26 punts més alta que el 2017), per la pandèmia de la covid-19 i per la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de mantenir les votacions aquest diumenge (amb l'anul·lació del decret d'ajornament que havia aprovat el Govern), el gran derrotat ha estat el Ciutadans de Carlos Carrizosa, que seguint l'estela del que va passar a les eleccions espanyoles, es desinfla fins a situar-se com a penúltima força política amb 6 escons, 30 menys que el 2017.

23.28 h

14-F: Alejandro Fernández assumeix el fracàs del PPC: "El nostre resultat és molt dolent"

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha assumit sense excuses el fracàs dels populars aquest diumenge: "No soc amic d'ensucrar la realitat. El nostre resultat és molt dolent". Fernández admet que no ha aconseguit cap dels dos objectius fixats per a aquestes eleccions, com ara millorar els resultats i aconseguir grup parlamentari propi.

23.05 h

El recompte s'apropa al final amb victòria del PSC en vots, però empatant amb ERC en escons

Els socialistes guanyen les eleccions amb el 96% dels vots escrutats, però el bloc independentista amplia la majoria i passa de 70 a 74 escons al Parlament. VOX entra a l'hemicicle convertida en la quarta força

22.48 h

Es manté l'empat entre PSC i ERC amb el 93% escrutat

El recompte avança i amb el 93% dels vots escrutats hi continua havent un empat tècnic entre els socialistes i els republicans amb 33 vots, tot i que en vots, la victòria recauria sobre el PSC.

22.31 h

El PSC guanya les eleccions a la circumscripció de Barcelona amb el 25,55% de vots i 23 escons, amb el 82% escrutat

El PSC guanya les eleccions a la circumscripció de Barcelona amb un 82% dels vots escrutats. Ho fa amb el 25,55% de les paperetes, 438.657, que li donen dret a 23 escons. Com a segona força se situa ERC que aconsegueix 19 diputats amb 350.891 vots, el 20,44% del total. En tercera posició hi ha JxCat, amb 16 diputats i 299.678 vots, el 17,46%. La formació d'En Comú Podem obté 7 escons amb 134.456 vots, el 7,83%. Amb el mateix nombre de diputats, 7, entra per primera vegada el partit de Vox que suma 135.925 vots, el 7,92%. La CUP millora resultats i suma 5 escons amb 107.345 vots (6,25%), els mateixos que Cs amb 104.689 vots (6,10%). El PP iguala els resultats del 2017 i manté els 3 escons que tenia amb 68.163 (3,97%).

22.24 h

Vox guanya les eleccions a Vilamalla i la Pobla de Mafumet

Vox ha estat la força més votada en aquestes eleccions del 14-F en dos municipis catalans, que ja han escrutat el 100 % de les paperetes: Vilamalla (Alt Empordà) i la Pobla de Mafumet (Tarragonès).A Vilamalla, Vox ha obtingut 102 vots, el 22,52 % del total, en un municipi en el qual Cs va ser la força més votada en les eleccions del 2017 amb 291 vots, el 40,25 % del total.A la Pobla de Mafumet, Vox ha guanyat les eleccions al PSC per un vot, 249 pels 248 dels socialistes, la qual cosa suposa un 21,32 % dels sufragis.Ciutadans va ser la força més votada en aquest municipi tarragoní en les eleccions del 2017, en obtenir 867 vots, el 42,01 % del total.

22.15 h

80% escrutat: Empat tècnic entre ERC i PSC (33 escons)

ERC ha atrapat el PSC i es produeix un empat entre ambdues formacions amb 33 escons cadascuna. JxCat va darrera amb 32 i VOX es manté quarta, amb 11. La CUP també manté els 9.

21.54 h

El PSC, al capdavant amb el 50% dels vots escrutats

L'escrutini avança ràpidament. Un cop comptats la meitat dels vots, els socialistes mantenen els 34 escons que els donarien la victòria i ERC i JxCat empaten a 32. Aquesta xifra els permetria repetir un govern bicolor, tot i que tornarien a necessitar els vots de la CUP (9). Vox és quarta, amb 11 escons.

21.33 h

Els socialistes guanyarien les eleccions amb el 30% escrutat

El PSC amb 34 escons seria el guanyador de les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 amb el 28,23% dels vots escrutats. ERC, amb 33, quedaria en segona posició i JxC, amb 31, en tercera. Per darrere, Vox, amb 11 ocuparia la quarta posició, seguida de la CUP (9), en cinquena, En Comú Podem (8) en sisena i Cs (6) en setena. Els últims escons els ocuparia el PP amb 3 i PDeCAT no entraria. L'any 2017 el Ciutadans liderat per Inés Arrimadas va guanyar les eleccions amb 36 escons, 2 més que el seu immediat perseguidor, el Junts per Catalunya que encapçalava Carles Puigdemont. Per darrere, Esquerra Republicana va aconseguir 32 escons i el PSC 17. Catalunya en Comú amb 8, la CUP amb 4 i el PP amb 4 van completar la cambra catalana.

21.07 h

ERC creu que a l'escrutini s'està decidint si l'independentisme "es lidera des de la dreta o des de l'esquerra"

El cap de campanya i vicesecretari general de comunicació i estratègia d'ERC, Sergi Sabrià, s'ha mostrat convençut aquest diumenge que l'independentisme guanyarà les eleccions del 14-F i ha apuntat que l'escrutini decidirà si el moviment "es lidera des de la dreta o l'esquerra". En un intervenció telemàtica a la seu del partit, Sabrià ha apuntat que amb els resultats electorals caldrà analitzar quants escons estaran a favor de l'amnistia i l'autodeterminació i de si se superarà per primer cop el 50% dels vots independentistes. Des d'ERC han qualificat de "mala notícia" el descens de la participació i ho han atribuït a la pandèmia i a la "imposició" de la data dels comicis per part dels tribunals.

21.00 h

Els comuns són "moderadament optimistes" amb els seus resultats i insisteixen que un govern d'esquerres "és possible"

El director de campanya dels comuns, David Cid, ha assegurat que els comuns són "moderadament optimistes" amb els seus resultats després que s'hagin fet públics alguns sondejos a peu d'urna. Cid ha dit que estan "en disposició de mantenir resultats" i ha apuntat que en un context "d'alta polarització i competició electoral intensa" això seria "una bona notícia". En una compareixença des de la seu del partit Cid ha remarcat que "tots els sondejos" demostren que un govern d'esquerres "és possible" i ha subratllat que aquesta fórmula "tindria la majoria més àmplia del Parlament". Cid també s'ha referit a la participació a les eleccions i ha admès que la valoració és negativa. "Creiem que cal una reflexió del conjunt de les forces", ha dit.

20.58 h

Artadi augura una "gran nit" per JxCat i l'independentisme: "Farem història i revalidarem la majoria absoluta"

La número 4 de la llista de JxCat, Elsa Artadi, ha augurat una "gran nit" pel partit i l'independentisme. La seva vicepresidenta ha comparegut davant la premsa a les 20:45 hores per valorar les dades provisionals de participació del 14-F: "Farem història i revalidarem la majoria absoluta". Artadi considera que JxCat guanyarà i que la seva candidata, Laura Borràs, serà la primera presidenta de la història de la Generalitat amb un Govern "fort". La portaveu del partit també ha opinat que la participació serà la "més alta" en pandèmia en les jurisdiccions properes, comparant les xifres d'Euskadi, Galícia i Portugal: "Estem molt orgullosos de la mobilització del poble". Artadi també ha denunciat la "vulneració" del dret a vot des de l'exterior.

20.48 h

Granados augura que "Catalunya obre una nova etapa": "Ningú comptava amb nosaltres fa 3 mesos, i el PSC està a la final"

La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha augurat que "Catalunya obre una nova etapa" després d'aquesta jornada electoral, que ha celebrat com "un gran exemple de normalitat democràtica". Després que s'hagin fet públics alguns sondeigs a peu d'urna, la dirigent socialista ha afirmat que "el canvi ha arribat per quedar-se". "Ningú comptava amb nosaltres fa tres anys, ni fa tres mesos, i el PSC està a la final", ha dit. En una breu intervenció des de la seu del partit, Granados, que ha vaticinat "una llarga nit electoral", ha valorat les dades de participació i ha dit que el país "torna a una participació similar a la del 2006, 2010 i 2012".

20.47 h

Cs veu "preocupant" la xifra de participació i evita valorar els pronòstics dels sondejos

El número tres de la candidatura de Cs per Barcelona a les eleccions al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha considerat "preocupant" la xifra de participació als comicis d'aquest diumenge perquè "no han sigut bons". "No és mai una bona notícia que la participació hagi caigut tant", ha dit davant dels mitjans. "Esperàvem certament una altra cosa. Ens hauria agradat que hagués anat d'una altra manera però el cert és que ha sigut el número de participació", ha afegit. Martín Blanco ha comparegut per valorar la participació i no ha entrat a opinar sobre els sondejos d'aquest vespre, que els auguren una pèrdua de fins a 30 diputats. Tement que una baixa participació els perjudiqués, Cs ha fet constants crides a anar a votar els darrers dies.

20.45 h

La CUP reclama un "pacte antifeixista" perquè "l'anomalia" de Vox al Parlament "duri el mínim temps possible"

El número 2 de la CUP per Barcelona a les eleccions del 14-F, Carles Riera, ha titllat l'entrada de l'extrema dreta al Parlament que mostra el sondeig de TV3 de "mala noticia" si es confirma i ha reclamat un "pacte antifeixista" perquè "l'anomalia" de Vox "duri el mínim temps possible". En una compareixença des del casal Can Capablanca, Riera ha assegurat que una majoria independentista amb més pes per les esquerres "serà una bona notícia". També ha valorat la baixada històrica de la participació, tot atribuint-la "crisi institucional i democràtica" i a la pandèmia. Segons el candidat cupaire, la Junta Electoral Central (JEC) i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han "forçat la màquina" imposant la data electoral.

20.40 h

Arrimadas convoca d'urgència el comitè executiu de Cs dilluns a la tarda després del 14-F

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha convocat d'urgència el comitè executiu de la formació liberal dilluns a la tarda després de les eleccions catalanes del 14-F, segons fonts de Cs. Les enquestes a peu d'urna pronostiquen una caiguda de prop de 30 diputats al Parlament, ja que el partit passaria dels 36 escons obtinguts el 2017, quan va guanyar les eleccions, a obtenir-ne uns 6 o 7. Cs ja es va desplomar a les eleccions espanyoles de novembre de 2019 quan va perdre 47 escons al Congrés la qual cosa va provocar la dimissió de l'anterior líder del partit, Albert Rivera.

20.39 h

El PDeCAT reclama "prudència" i preveu uns resultats "bastant més optimistes" dels recollits a les enquestes

El diputat del PDeCAT al Congrés dels Diputats Ferran Bel ha reclamat "prudència i precaució" davant els resultats de les enquestes publicades aquest diumenge, que donen un màxim de dos escons al partit demòcrata. El diputat ha assegurat que tenen informació "bastant més optimista" i s'ha mostrat convençut que el partit tindrà grup parlamentari propi i representació a cada demarcació. Per altra banda, Bel ha fet una valoració "molt positiva" de la jornada electoral "malgrat" les circumstàncies i ha assegurat que "ningú podrà posar en dubte la legitimitat" dels comicis.

20.15 h

Triple empat segons El Periódico i Betvé

Un altre sondeig difós a les 20 h, el d'El Periódico i Betevé, preveu un triple empat entre el PSC, ERC i JxCat amb VOX com a quarta força al Parlament. Els socialistes podrien guanyar les eleccions catalanes en vots, però es disputa la victòria en escons amb ERC i Junts. La quarta força política seria VOX amb 10-11 escons i el 7,5% de les paperetes, seguida d'En Comú Podem amb 8-9 parlamentaris i el 7,3%. Ciutadans, guanyador de les últimes eleccions amb 36 escons, s'enfonsaria fins als 6-7 diputats i el 6% dels vots, mentre que el PP també obtindria 6-7 representants i el 5,5% dels sufragis. El PDeCat, amb el 2,9% de les paperetes, podria entrar al Parlament amb 0-2 escons.

20.01 h

Victòria per la mínima d'ERC, segons el sondeig de TV3

ERC seria la guanyadora d'aquestes eleccions catalanes, segons el sondeig de TV3, fet públic a les 20 h en punt. Segons la cadena, els republicans obtindrien entre 38 i 38 escons, mentre que el PSC seria la segona força amb entre 34 i 36. Junts quedaria en tercer lloc (30-33) i podria tornar a formar un govern amb ERC. Per darrere, hi hauria la CUP (7), Comuns (6-7), Vox (6-7), Cs (6-7), PP (4-5) i el PDeCat (0-2).

19.58h

Meses gairebé sense votants en l'hora reservada per a positius per covid-19 i confinats

Molt pocs votants s'han acostat a les meses a partir de les 19 hores, durant l'hora reservada per a positius per covid-19 i confinats. A l'auditori AXA de Barcelona, després que els membres de les cinc meses s'hagin equipat amb els EPI corresponents, l'interventor ha fet sortir els apoderats dels partits de l'espai de votació. Durant la primera mitja hora s'han presentat menys de deu votants, tots ells assegurant que no tenien coronavirus. "Es fa molt difícil treballar així, t'estic intuïnt", explicava a l'ACN un dels membres de mesa, Jordi Gallego, que tenia dificultats en llegir els noms dels electors i els DNI amb la llum del telèfon mòbil a través de la pantalla transparent i les ulleres.

16

Les eleccions del 14-F a Súria

19.41 h

Alejandro Fernández segueix l'escrutini a l'hotel Grand Marina de Barcelona

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha arribat pocs minuts abans de dos quarts de vuit del vespre a l'hotel Grand Marina de Barcelona, on els populars han instal·lat el seu quarter general per seguir l'escrutini del 14-F. Aquest va ser el mateix escenari que el PPC va escollir per fer l'acte d'inici de la campanya electoral, en aquella ocasió amb presència del president del PP, Pablo Casado. Fernández ha arribat acompanyat pel director de campanya, Óscar Ramírez, i el seu cap de gabinet, Eduardo Bolaños. Passarà la nit reunit amb ells i la resta del seu equip i no serà fins que els resultats siguin pràcticament definitius que el PPC farà una valoració. D'entrada no s'esperen compareixences per valorar la participació ni els sondejos.

19.36 h

Aragonès arriba a la seu d'ERC per seguir els resultats electorals del 14-F

Aragonès ha arribat acompanyat de la seva dona i l'exconseller Raül Romeva en una seu adaptada pel seguiment mediàtic. Un cop ha arribat, Aragonès s'ha sumat al comitè electoral d'ERC per fer el seguiment minut a minut de l'escrutini a les eleccions al Parlament. El comitè compta amb la presència de bona part de la direcció d'ERC, tècnics i assessors republicans. Així, fan el seguiment electoral Aragonès; el president d'ERC, Oriol Junqueras; la secretària general d'ERC, Marta Rovira; en connexió des de Suïssa i la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, des de Lleida.

19.28 h

Borràs arriba a l'hotel de la nit electoral amb l'esperança que JxCat guanyi les eleccions

La candidata de JxCat a les eleccions del 14-F, Laura Borràs, ha arribat a les 18:45 hores a l'hotel Barceló Sants, el quarter general del partit aquesta nit. La presidenciable espera que la seva formació guanyi els comicis per, així, tenir opcions de convertir-se en la primera presidenta de la història de la Generalitat. A Borràs l'ha acompanyat el número 15 per Barcelona, Francesc de Dalmases, i poc després ho ha fet la número 4, Elsa Artadi. També hi ha el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el vicepresident Jordi Turull, tots dos empresonats a Lledoners. JxCat arriba a la nit electoral amb possibilitats d'imposar-se a ERC i PSC. L'objectiu del partit de Carles Puigdemont és formar un Govern "nítidament independentista".

19.23 h

Els membres de les taules es col·loquen els EPI quan comencen a votar contagiats

Els membres de les taules comencen a col·locar-se els Equips de Protecció Individual (EPI) davant l'arribada, a partir de les 19 hores, dels electors contagiats, contactes estrets i sospitosos de ser positius.Conformen una de les franges horàries que el Govern de la Generalitat ha establert per a votar en les eleccions, que dura de 19 a 20 hores.Els contagiats tenen permís puntual per a no complir el confinament, sempre que portin un certificat de desplaçament que l'acrediti.

19.14 h

Carrizosa i l'executiva de Cs seguiran el recompte en unes oficines de Barcelona

El candidat de Cs a la Generalitat, Carlos Carrizosa, i la presidenta del partit, Inés Arrimadas, estan reunits aquest diumenge al vespre en unes oficines de Barcelona, des d'on seguiran la nit electoral. Fonts de Cs han explicat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que l'executiva de la formació estarà pendent del recompte des d'allà i no serà fins ben entrada la nit que Arrimadas i Carrizosa compareixeran davant dels mitjans de comunicació. Està previst que ho facin a la seu electoral que han habilitat a Montjuïc, on van fer l'enganxada de cartells i on han fet bona part dels actes, ja que han aposat per una campanya telemàtica i sense públic. Serà un altre portaveu qui valori les dades de participació als comicis d'aquest 14-F.

19.09 h

Illa arriba a la seu del PSC per seguir la nit electoral amb Iceta i Granados

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha arribat aquest diumenge a les set del vespre a la seu del partit, al carrer Pallars de Barcelona, per seguir la nit electoral i els resultats acompanyat de la cúpula del partit. En declaracions a la premsa a la seva arribada, ha desitjat que "el canvi prengui forma a les urnes" i ha augurat que és un canvi "que arriba per quedar-se". Uns moments abans hi han arribat el primer secretari i ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, i la viceprimera secretària i número 2 de la candidatura per Barcelona, Eva Granados. Tots plegats seguiran els primers sondejos i també les dades definitives de l'escrutini des de la seu.

18.58 h

Solé relativitza la caiguda de la participació en 22 punts perquè el 2017 va ser històrica

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha relativitzat la caiguda de la participació en 22 punts perquè les últimes eleccions, les del 2017, van registrar una participació històrica. En roda de premsa des del Parlament, Solé ha apuntat que la participació fins a les 18h, del 45,72%, és només un 3% menys que la dels comicis del 2010 i 10 punts menys que la del 2012. El conseller també ha atribuït la davallada de la participació a la situació de pandèmia i al fet que el vot per correu s'hagi disparat. Un vot que, segons ha recordat, s'incorpora a les urnes al final de la jornada. Solé ha fet una crida a "no abaixar la guàrdia" i "extremar les mesures se seguretat" en el tram final.

18.29 h

Sabater arriba al casal popular sabadellenc Can Capablanca des d'on seguirà els resultats del 14-F

La candidata de la CUP-Un Nou Cicle Per Guanyar (UNCPG) a les eleccions del Parlament de Catalunya, Dolors Sabater, ja és al casal popular de Sabadell Can Capablanca, des d'on seguirà els resultats dels comicis d'aquest diumenge. L'exalcaldessa de Badalona ha arribat a dos quarts de cinc al casal popular de la capital vallesana on també hi ha la número 3 per Barcelona Eulàlia Reguant, el número 4 Xavi Pellicer, l'exalcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà, i la diputada al Congrés, Mireia Vehí. L'espai, que porta per nom un conegut bandoler de Sant Llorenç celebra aquest any el 20è aniversari. El seguiment de la jornada electoral a Tarragona, Lleida i Girona, també es fa des dels casals populars Sageta de Foc, La Baula i El Forn.

18.23 h

La participació fins a les 18h és del 45,7%, 22 punts menys que les eleccions del 2017

La participació a les eleccions del 14-F fins a les 18h és del 45,7% , 22 punts menys que les últimes eleccions del 2017. Girona és la demarcació on s'ha registrat més participació fins ara, amb un 47'1%. A l'altra cara de la moneda hi ha Tarragona, amb només un 42,8%. A Barcelona, s'ha registrat un 45,9% i a Lleida, un 46,2%. En relació a les eleccions al Parlament del 2015, la participació fins a les 18h ha caigut 17 punts.

18.00 h

Desestimat el recurs de Vox contra Aragonés

La Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat el recurs de Vox que denunciava al candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonés, per assenyalar durant un míting que calia lluitar contra el feixisme com en els anys 30, i recorda a Vox que aquesta denúncia ha de resoldre's en els tribunals penals.

17.31 h

Les meses que s'han constituït més tard de les 9h no allargaran l'horari de votació més enllà de les 20h

La Junta Electoral de Barcelona ha comunicat al Govern que les meses que s'han constituït més tard de les 9h no allargaran l'horari de votació i, per tant, tancaran a les 20h. Aquesta mesura afecta només a meses electorals de la demarcació de Barcelona ja que a la resta (Tarragona, Lleida i Girona) no hi ha hagut problemes i totes s'han pogut formar abans de les 9h, l'hora en què han començat les votacions. La decisió de la Junta Electoral de Barcelona podria afectar fins al 35% de les meses que no estaven constituïdes a les 9h, tot i que algunes d'elles ho poden haver notificat més tard encara que s'hagin constituït amb normalitat abans d'obrir els col·legis electorals.

17.01 h

La JEC indica que un sobre amb una papereta en blanc ha de considerar-se vot nul

La Junta Electoral Central (JEC) ha recordat aquest diumenge que els sobres dipositats a les urnes que continguin paperetes en blanc han de comptabilitzar-se com a nuls, ja que la llei estableix que els vots en blanc són aquells que no contenen cap tipus de papereta. En una resolució dictada aquest 14F, la JEC respon així a la sol·licitud del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat que es considerin vàlids els vots emesos en paperetes en blanc que s'han inclòs en els enviaments realitzats als ciutadans per la Generalitat per a les eleccions al Parlament, al costat de les paperetes de les candidatures que es presenten.

16.19 h

Les eleccions del 14-F, a Sant Fruitós de Bages

16.07 h

Les Comparses del Carnaval de Vilanova i la Geltrú surten a votar amb les indumentàries de festa

Clavell, mantó de Manila i barretina han estat part de la indumentària que els integrants de les Comparses de Carnaval de Vilanova i la Geltrú han tret al carrer per anar a votar aquest diumenge. Es tracta d'una iniciativa que s'ha mogut a través de les xarxes socials, a mig camí entre la protesta i la reivindicació, després que s'hagin suspès els actes presencials d'una de les majors festivitats a la localitat. Precisament, aquest diumenge era el dia gran del Carnaval al municipi, on l'any passat van sortir al carrer unes 17.000 persones integrades a les diferents Comparses. Enguany tampoc hi ha hagut la massiva guerra de caramels entre Comparses, si bé a la plaça de la Vila s'hi ha fet una mostra en petit comitè amb els més menuts.

15.30 h

Treballadors de Correus lliuren els vots per correu a les seus electorals

Treballadors de Correus s'han desplegat aquest diumenge per Catalunya per lliurar els vots per correu --265.647 fins a aquest dijous-- a les 9.139 meses repartides per totes les seus electorals, perquè formin part del recompte de les eleccions catalanes.

Un total de 1.648 treballadors han format part d'aquest equip, a més dels 1.717 vehicles de la flota, ha informat Correus.

Un segon grup de treballadors fa arribar a les meses aquells vots que es rebin durant la jornada, i un tercer equip recollirà el denominat "tercer sobre" de les meses de cada col·legi electoral amb el resultat final de l'escrutini.

15.03 h

Borràs anima a votar "pensant en l'1-O"

La candidata de JxCat, Laura Borràs, ha votat aquest 14-F al seu col·legi electoral de Sarrià (Barcelona), amb normalitat. La presidenciable de Junts ha atès la premsa i ha animat a votar "pensant en l'1-O". Borràs ha subratllat que el diumenge d'avui s'assembla "molt" al del referèndum del 2017 pel mal temps. La número dos de la llista per Barcelona ha encoratjat la ciutadania a participar i a votar "amb dignitat, per responsabilitat i il·lusió per transformar el país i el futur". "Votar és segur, però sobretot hem de procurar-nos la salut democràtica, i que les urnes s'omplin de vots pel futur que ens mereixem", ha insistit. Borràs seguirà la nit electoral amb l'equip de JxCat a l'Hotel Catalonia de plaça Catalunya (Barcelona).

15.03 h

Albiach fa una crida a votar en unes eleccions "clau": "Ens juguem el present i el futur de Catalunya"

La candidata d'En Comú Podem el 14-F, Jéssica Albiach, ha fet una crida a la participació en unes eleccions que ha qualificat de "clau". "No només ens estem jugant el present de Catalunya, sinó també el futur", ha advertit en una atenció a mitjans pocs minuts després de dipositar ella mateixa el seu vot. Albiach ha demanat "a la gent honesta, treballadora i compromesa amb la democràcia" que acudeixi a les urnes i els ha demanat que votin "per una sortida social a la crisi, pel diàleg i per aturar l'extrema dreta". "Davant l'odi i la resignació, votem per l'amor i per l'esperança", ha insistit Albiach, que ha confiat que s'iniciarà "una nova etapa". La líder d'ECP ha garantit que les eleccions són segures i que el dispositiu està funcionant.

15.02 h

Garriga fa una crida la mobilització massiva i qualifica les feministes que l'han increpat de "turba violenta"

El candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, ha fet una crida a la mobilització massiva i ha posat com a exemple de la "necessitat" d'anar a votar, "aquesta turba violenta que m'ha increpat", en referència a les feministes que han protestat contra el feixisme davant del col·legi electoral on ha votat. "Crec que és la primera vegada que un candidat a la presidència de la Generalitat és increpat en anar a votar per un grup que a més ens diu feixistes", ha lamentat. Garriga, a més, a preguntes dels periodistes, ha afegit que "tota protesta és llibertat d'expressió" però que no ho és "insultar a un representant públic i a milers de catalans dient-los feixistes per exposar unes idees que no els agraden".

15.01 h

Carrizosa crida a la participació i avisa: "Qui no es mobilitzi ara que no es queixi els propers quatre anys"

El candidat de Cs a president de la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha fet una crida a la participació a les eleccions al Parlament d'aquest diumenge. "Qui no es mobilitzi ara que després no es queixi els propers quatre anys", ha advertit en declaracions a la premsa després de votar en un col·legi electoral de l'Eixample de Barcelona. Carrizosa ha considerat "bàsic per a la democràcia" que es vagi a les urnes i ha dit que "el constitucionalisme s'ha de mobilitzar" per tal d'"obrir una nova etapa a Catalunya de convivència i canvi". "El canvi només pot venir d'una mobilització massiva del constitucionalisme", ha insistit al costat de la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, que l'ha acompanyat fins al punt de votació.

15.00 h

Sabater anima tothom a votar "per conquerir drets": "Vencem la por prenent les màximes precaucions"

La candidata de la CUP-UNCPG a les eleccions del Parlament d'aquest 14 de febrer, Dolors Sabater, ha animat tothom a votar tot i la pandèmia per "conquerir drets" aquest diumenge després de dipositar el seu vot a Badalona. "Vencem la por prenent les màximes precaucions. Avui no era el millor dia per fer les eleccions però no podem deixar l'oportunitat de posar el vot dins l'urna", ha dit Sabater en declaracions als mitjans a la sortida del col·legi electoral. L'exalcaldessa de Badalona ha afegit que en el context de "greu crisi climàtica, social, econòmica i democràtica" és necessari mobilitzar el "vot de resistència, el vot d'independència, l'antifeixista, i el vot per conquerir drets". "Animo a tothom a sortir a votar", ha insistit.

14.59 h

Illa anima a votar: "L'esperança sempre és més forta que la por i l'afecte, més fort que l'odi"

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha animat a tothom a votar i ha afirmat que fer-ho "és segur", tenint en compte totes les mesures que s'han previst per aquests comicis, marcats per la pandèmia. "Cal votar amb esperança. L'esperança és sempre més forta que la por, i l'afecte, més fort que l'odi", ha dit en declaracions a la premsa a la sortida del col·legi. El candidat, acompanyat de la seva dona, ha votat al centre cultural de la Roca del Vallès passat les dotze del migdia. L'exministre ha agraït "la dedicació" de les persones que fan que aquesta jornada electoral estigui transcorrent amb normalitat.

14.58 h

Chacón assegura que votar aquest diumenge és "més fonamental que mai"

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha assegurat que anar a votar sempre és "fonamental", però ha afirmat que aquest diumenge ho és "més que mai" perquè Catalunya està decidint com sortirà de la crisi "sanitària, econòmica i social". La candidata s'ha mostrat "convençudíssima" que la majoria de ciutadans optaran per una opció "moderada i centrada" que aposti per un "bon govern" i "faci posar en marxa" Catalunya. L'exconsellera d'Empresa i Coneixement també ha apel·lat a tots aquells que dubten i els ha convidat a anar a votar.

14.54 h

Alejandro Fernández demana una alta participació per "enfortir" la democràcia: "Si no hi vas, altres decideixen per tu"

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha votat aquest diumenge passades les dotze del migdia, quan s'ha iniciat l'horari recomanat per a la votació de la població que no és col·lectiu de risc ni està contagiada o en quarantena. Després d'emetre el vot, Fernández ha fet una crida a les urnes perquè aquest 14-F hi hagi una alta participació. "La democràcia s'enforteix quan la participació és alta i la gent s'involucra", assegura. El candidat popular també avisa els electors indecisos: "Si no vas a votar, altres decideixen per tu". Fernández també ha volgut tranquil·litzar els que puguin sentir por davant possibles contagis als col·legis electorals i afirma que anar a votar és tan segur com anar a buscar el pa.

14.15 h

El Govern atribueix el descens de participació a la pandèmia, l'organització en franges i l'increment del vot per correu

El Govern ha atribuït el descens de 12 punts en la participació a les 13.00 hores d'aquest 14-F al context de pandèmia, el fet que s'ha destinat la franja de 9.00 a 12.00 hores a la gent gran i persones de risc i a l'increment del 350% del vot per correu. Així ho ha indicat el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Participació, Bernat Solé, que ha afirmat que, malgrat tot, la baixada és "assimilable" a la d'altres comtesses electorals internacionals celebrades també durant la pandèmia. Solé ha dit que és "aviat" per fer una anàlisi profunda però ha recordat que el volum més gran de ciutadans estaven cridats a votar entre les 12.00 i les 19.00 hores. A les 13.00 hores la participació era del 22,78% (34,69% el 2017).

14.04 h

Manifestants de Femen protesten en el col·legi on ha votat el candidat de Vox

Cinc dones del grup feminista Femen han protestat aquest diumenge al migdia al col·legi electoral del carrer Sant Joan de la Salle, 42 de Barcelona, on ha votat el candidat de Vox, Ignacio Garriga. Hi han arribat poc després que el candidat, acompanyat de la seva dona i de la seguretat habitual, entrés al col·legi. Han cridat "Vot a Garriga, vot a feixista" mentre mostraven cartells i llençaven paperetes verdes on es podia llegir 'Feixistes fora de les urnes' i 'Femen contra el feixisme polític i institucional', frases que també duien pintades sobre el seu cos, nuu de cintura cap a dalt. Els Mossos d'Esquadra que hi havia a la porta se les han endut i les han identificat.

13.31 h

La participació fins a les 13.00 hores és del 22,7%, gairebé 12 punts menys que el 2017

El 22,78% dels catalans cridats a les urnes havia votat fins a les 13.00 hores. Són 11,91 punts menys que en les eleccions del 21-D del 2017, quan es registrava una participació del 34,69% a la mateixa hora. En els comicis del 27 de desembre del 2015 la participació a les 13.00 hores era del 35,10%. Per demarcacions, a Barcelona ha votat un 22,49% amb més del 90% de les meses comunicades (a les anteriors ho va fer el 34,58%), a Girona ha exercit el seu dret a vot el 24,29% (fa quatre anys ho va fer el 35,20%), a Lleida ha participat un 24,18% que contrasta amb el 34,41% del 2017 i a Tarragona i Terres de l'Ebre ho ha fet el 22,70% (la xifra del 2017 era del 35,11%).

13.22 h

Aragonès fa una crida a omplir les urnes de "determinació" i "llibertat"

El cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha fet una crida aquest diumenge a anar a votar aquest 14-F i a omplir les urnes de "determinació" i "llibertat". Després de votar a l'Institut Joan Coromines de Pineda de Mar (Maresme), Aragonès ha recordat que el sufragi és "l'eina" per decidir el futur en "llibertat" i per escollir com ha de ser el país que es deixi a les generacions del futur. "Omplim les urnes. Els catalans sempre que n'hi ha ens hi aboquem. Estic convençut que així serà", ha sostingut en una atenció als mitjans a les portes del col·legi electoral. El republicà ha qualificat el 14-F com una jornada "històrica" i "excepcional" i ha celebrat que s'hagin pogut constituir el 100% de les meses del país.

12.58 h

José Montilla, president d'una mesa electoral després de no presentar-se el titular

L'expresident de la Generalitat José Montilla viu aquest diumenge una jornada electoral atípica perquè ha sigut convocat per participar en un col·legi situat a Les Escoles, a Sant Just Desvern (Barcelona). L'expresident va ser elegit com a suplent, però com que no s'ha presentat el president de mesa ha hagut d'assumir aquestes funcions. El diputat socialista José Zaragoza ha compartit a les xarxes socials un vídeo on es veu José Montilla a la mesa electoral.

12.23 h

Les eleccions al Parlament, a Castellgalí

17

Les eleccions al Parlament, a Castellgalí

12.22 h

Les eleccions del 14-F a Artés

24

Les eleccions del 14-F a Artés

12.21 h

Les eleccions del 14-F a Igualada

{C}

42

Les eleccions del 14-F a Igualada

12.07 h

Un president de mesa acudeix al col·legi electoral disfressat de pallasso

Un president d'una mesa electoral de Tarragona ha acudit al seu col·legi electoral disfressat de pallasso. L'home, que en declaracions a RAC1 ha dit que es deia Lugildo, vestia perruca rosa, barret un barnús negre i unes sabates de colors vistosos. Lugildo, entrevistat pel programa Via Lliure de RAC1, ha assegurat que la policia li ha dit "que anava borratxo o sota els efectes de les drogues".

11.43 h

Sabotegen dos centres de telecomunicacions hores abans de les votacions

Dos centres de repetició de telecomunicacions han estat sabotejats la passada nit a Canet d'Adri (Girona) i Cubells (Lleida), hores abans de la jornada electoral que viu aquest diumenge Catalunya. Fonts dels Mossos han informat que els repetidors es troben a Canet d'Adri i (Girona) a Cubells (Lleida), i que s'estan investigant les circumstàncies d'aquest succés.

11.10 h

Es constitueixen el 100% de les meses a Catalunya

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha informat que ja s'han constituït el 100% de les meses electorals, i ha agraït a tothom la "responsabilitat i el compromís cívic". Ho ha fet a través de Twitter en una piulada a les 11.10 hores. El director de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, havia explicat uns minuts abans que quedaven 22 meses per informar, 9 d'elles a Barcelona, tot i que ell mateix ja ha augurat que s'acabarien constituint. "Molt probablement ja estan constituïdes però nosaltres encara no ho sabem", ha dit a TV3. Sobre la publicació de l'escrutini, ha indicat que "segurament s'endarrerirà", però caldrà consultar-ho amb la Junta Electoral Central.

10.49 h

El Govern destaca la "normalitat" en l'obertura, amb les mateixes incidències i meses constituïdes que el 2017

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha destacat que el 14-F es desenvolupa amb "normalitat" dins l'excepcionalitat de la pandèmia, amb les mateixes incidències i meses constituïdes que el 2017 a primera hora. Des del Parlament, Solé ha indicat que ja s'havien constituït i informat el 97,4% de les meses, el mateix percentatge que fa quatre anys, i que la previsió era que "en els propers minuts" s'acabessin obrint la resta. Ha indicat que en cas que alguna no ho pogués fer caldrà esperar què decideix la Junta Electoral. Tot i que ha afirmat que res fa preveure que els resultats no es facin públics aquest diumenge, sí ha reconegut que segurament es farà més tard de l'habitual.

10.46 h

La jornada comença amb normalitat a Manresa i Berga, amb totes les meses constituïdes

La jornada electoral ha començat a Manresa amb total normalitat després que a les 9 del matí els col·legis electorals hagin obert amb totes les meses constituïdes, segons han informat fonts de l'Ajuntament. A la capital del Bages hi ha 85 meses distribuïdes en 21 col·legis electorals. A Berga, amb vuit col·legis electorals, també s'han pogut constituir totes les meses després que s'hagi pres la temperatura a tots els seus integrants. Al Berguedà tampoc hi ha hagut problemes per formar les meses a Gisclareny, el municipi més petit del país, ni a Sant Jaume de Frontanyà, que també és dels més petits de Catalunya per nombre d'habitants.

10.02 h

Gairebé el 97% de les meses estaven constituïdes a les deu del matí

El 96,98% de les meses estaven constituïdes a les 10.00 hores, hora límit per a la seva constitució. Es tracta de 8.863 de les 9.139 totals repartides arreu de Catalunya aquest 14-F. Els col·legis electorals han obert a les 9.00 hores amb el 65% de meses formades i una hora més tard s'havia arribat gairebé a la totalitat però no s'havia completat el 100%. La regulació marca que si alguna mesa no es pot obrir a les deu del matí, queda suspesa i s'ha de constituir 48 hores després, és a dir, dimarts.

09.54 h

Correus mobilitza 2.600 treballadors i 1.700 vehicles durant la jornada electoral

Correus mobilitzarà aquest diumenge 2.648 treballadors i 1.717 vehicles de la seva flota per dur a terme el lliurament dels vots per correu dels ciutadans catalans a les 9.139 meses electorals. Els vots que ja estan en custòdia de Correus es lliuraran quan s'obrin els locals electorals, mentre que els que poguessin rebre's en el transcurs de la jornada d'avui es faran arribar al llarg del dia.

09.51 h

Les eleccions del 14-F a Manresa

22

Les eleccions del 14-F a Manresa

09.43 h

Només 63 dels 14.000 agents policials del dispositiu del 14-F estan afectats pels efectes secundaris de la vacuna

Interior ha constatat que només 63 dels 14.000 agents dels Mossos i les Policies Locals del dispositiu electoral estan afectats pels efectes secundaris de la vacuna, que han pogut ser rellevats per un romanent de suplents ja previst. Així ho ha avançat el comissari de Mossos Joan Carles Molinero, que també ha assegurat que els 2.770 col·legis electorals estan coberts per un dispositiu estàtic de dos agents policials. La nit, segons Interior, ha estat "tranquil·la" i els Mossos només han detectat dos sabotatges en repetidors de telefonia i canals de televisió i ràdio a Canet d'Adri (Gironès) i Cubells (Noguera), que no afecten el funcionament del 14-F.

09.00 h

Obren els col·legis electorals

Els col·legis electorals que no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni cap incidència han obert a les nou del matí . Segons l'aplicació 'Eleccions 14F', a les 9.00 hores s'havien constituït 5.989 meses, el 65,5% de les 9.139 que ho han de fer.

08.54 h

La meitat de les meses electorals ja estan constituïdes

La meitat de les meses electorals ja estan constituïdes. Segons consta a l'aplicació 'Eleccions 14F', ja s'han constituït 4.745 meses, d'un total de 9.139. Això vol dir que gairebé el 52% ja s'han format amb els seus membres. Aquestes meses estan repartides en 2.763 locals electorals, que impliquen gairebé 900 meses i 83 locals més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir aquest diumenge. Un total de 5.368.881 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge -5.624.044 amb els que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats.

08.21 h

Els suplents de les meses electorals hauran d'esperar fins a les 10 del matí per si han de cobrir alguna vacant.

08.00 h

Comencen a constituir-se les meses electorals

Les 9.139 meses instal·lades en 2.763 col·legis electorals, per les quals han estat escollides 82.251 persones entre presidents, vocals i suplents, han començat a constituir-se a les 08:00 d'aquest diumenge, marcades per unes mesures excepcionals a causa de la pandèmia de la Covid-19.

13/02/21

El Govern garanteix que totes les meses electorals es podran constituir

El 99,9% de les meses electorals previstes per aquest 14-F tenen els membres suficients per constituir-se. Així ho ha assegurat el conseller d'Acció d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, en una compareixença des del Parlament. El Govern assegura que anar a votar als col·legis electorals és segur malgrat que la data de les eleccions catalanes hagi estat imposada pel TSJC, ja que els partits havien acordat ajornar-les fins al 30 de maig. L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.

11/02/21

Quina documentació he de presentar per poder votar?

Davant la mesa electoral, us podeu identificar mitjançant els següents documents: Document nacional d'identitat (DNI), passaport (amb fotografia) i permís de conduir (amb fotografia). No importa que aquests documents estiguin caducats, però han de ser els originals ja que en cap cas se n'acceptarà una fotocòpia. Consulta la guia sobre com votar en les eleccions catalanes del 14-F.