En unes Eleccions a Catalunya 2021 marcades per la baixa participació (del 54%, gairebé 30 punts menys que fa quatre anys), el PSC, però empatada en escons (33) amb ERC Els republicans en guanyen 1 respecte als comicis del 2017 i se situen per davant de JxCat, que n'ha tret 32 (dos menys que fa quatre anys).

Els resultats del partit de Pere Aragonès i de Laura Borràs, sumats als 9 diputats de la CUP, permeten a l'independentisme augmentar la seva majoria al Parlament, dels 70 als 74 escons, tot i que caldrà veure si són capaços d'arribar a un acord per formar govern. Vox, per la seva banda, entra a l'hemicicle per primera vegada convertida en la quarta força (11 diputats). En aquest altre pots trobar totes les notícies de les eleccions catalanes i en aquest, els resultats, municipi a municipi.

L'efecte Illa dona la victòria al PSC

Els socialistes, que partien dels 17 escons del 2017, han tret rèdit del relleu de Miquel Iceta per Salvador Illacom a cap de llista i s'han tornat a situar aquest 2021 com el partit més votat a tot Catalunya, una posició que es va endur Ciutadans fa quatre anys i que el PSCEn concret, s'han endut el 23% dels vots (651.027, uns 50.000 més que el 2017).

"El canvi és imparable", s'ha congratulat el propi Illa en la compareixença quje ha fet telemàticament per valorar els resultats i ha assegrat que es presentarà a la investidura. Tot i així, i igual que li va passar a la formació taronja el 2017, l'exministra de Sanitat i el seu partit ho tindran molt complicat per governar ja que no en té prou sumant els vots dels Comuns, el PP, Cs i Vox. Pots fer els càlculs utilitzant el pactòmetre de Regió7.

ERC avança JxCat i Junqueras veu Aragonès de president

Qui creix en nombre d'escons és el bloc independentista i, a diferència de fa quatre anys, ha estat ERC el més votat, per davant de JxCat. Ambdós sumen 65 diputats i els en falten 3 per poder formar govern. Els republicans han aconseguit el 21% dels vots i JxCat el 20%. En xifres totals, tots dos perden vots, 300.000 i 400.000, respectivament.

La CUP va ser la crossa que va sustentar el govern durant la legislatura passada. Ara, aquesta formació surt reforçada i guanya 5 escons respecte al 2017. En tindrà 9, essent la cinquena força de l'hemicicle. Els cupaires han perdut 10.000 suports, però han augmentat el percentatge de vots (del 4,4% al 6,9%).

Pere Aragonès, cap de llista dels republicans, ha aprofitat la compareixença posterior a les eleccions per demanar el suport de JxCat i la CUP per ser investit. El president dels republicans, Oriol Junqueras, ha anat més enllà i ha donat per fet que ERC recuperarà la presidència de la Generalitat després de 80 anys.

Patacada de Ciutadans i l'auge de Vox

La gran perdedora de la nit ha estat Ciutadans, que ha passat de ser primera força, amb 36 escons, a setena, amb 6. El partit ha perdut gairebé 1 milió de vots en quatre anys. De fet, la candidatura encapçalada per Carlos Carrizosa ha seguit en aquestes autonòmiques la tendència ja mostrada en les generals.

També hi ha sortit perdent el PP. Pel camí hi ha deixat un escó (es queda amb 3), però a més, el partit s'ha vist superat àmpliament per Vox. El partit d'extrema dreta entra per primera vegada al Parlament i ho fa amb 11 diputats i convertida en la quarta veu de l'hemicicle. Aquest partit ha obtingut el 7,7% dels vots.

Els Comuns es mantenen i el PDeCat queda fora

Per darrere de Voxi la CUP ha quedat Catalunya en Comú que ha igualat els 8 diputats del 2017. En canvi, el PDeCAT no ha obtingut prou suport per entrar al Parlament.

Així ha evolucionat el resultat segons avançava l'escrutini

00.53 h: es manté l'empat en escons amb el 99,79% escrutat

Amb el recompte pràcticament acabat s'ha mantingut l'empat tècnic entre els socialistes i els republicans amb 33 escons. En vots, la victòria recau sobre el PSC.

22.15 h: 77% escrutat: Empat tècnic entre ERC i PSC (33 escons)

ERC ha atrapat el PSC i es produeix un empat entre ambdues formacions amb 33 escons cadascuna. JxCat va darrera amb 32 i Voxes manté quarta, amb 11. La CUP també manté els 9.

21.56 h: El PSC, al capdavant amb el 50% dels vots escrutats

Un cop comptats la meitat dels vots, els socialistes mantenen els 34 escons que els donarien la victòria i ERC i JxCat empaten a 32. Aquesta xifra els permetria repetir un govern bicolor, tot i que tornarien a necessitar els vots de la CUP (9). Vox és quarta, amb 11 escons.

21.45 h: JxCat atrapa ERC amb el 39% escrutat

El recompte avança ràpid. Un cop recomptats el 39% dels vots, els socialistes continuen al capdavant, però amb 34 escons, seguits per ERC, que també en perd 1 i es queda amb 32, els mateixos que JxCat. Vox (11), CUP (9), Comuns (8), Cs (6) i PP (3). El PDeCat no obtindria representació.

21.33 h: Amb el 24% escrutat, victòria del PSC

Amb el 15% dels vots comptats, els socialistes van al capdavant amb 35 escons, seguits per ERC (33), JxCat (31)m Vox (10), CUP (9), Comuns (8), Cs (6) i PP (3). El PDeCat no obtindria representació.