Quan encara no estaven acabats de recomptar tots els vots de les eleccions catalanes, dues formacions, el PSC i ERC, ja han anunciat que esperen fer-se amb el control de la Generalitat. El primer en fer-ho ha estat el cap de llista dels socialistes, Salvador Illa, que tot i tenir-ho molt complicat ha afirmat que es presentarà a la investidura. El republicà Pere Aragonès també ha emplaçat la resta de les forces independentistes a donar-li suport, repetint el govern de l'anterior legislatura amb JxCat i que comptava amb el suport de la CUP. Aquestes són les reaccions dels caps de llista de cada un dels partits que han obtingut representació i del PDeCAT, que ha quedat fora.

Illa ratifica que es presentarà a la investidura: "Catalunya ha tornat aquesta nit"

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha ratificat que es presentarà a la investidura, com havia anunciat durant la campanya electoral, després d'haver guanyat les eleccions en vots i haver empatat en 33 escons amb ERC. Des de la seu del partit, i acompanyat del líder del PSC, Miquel Iceta, i de la seva número 2, Eva Granados, Illa ha celebrat que "Catalunya ha tornat aquesta nit". "El canvi és imparable", ha garantit Illa, que creu que el resultat avala "el sentiment de retrobada": "No hi ha més solució que el retrobament, i això és el que han dit les urnes avui". Per la seva banda, Iceta ha celebrat que els socialistes tornen a ser "el primer partit de Catalunya": "No ho aconseguíem des dels temps de Pasqual Maragall", ha recordat.

ERC assumeix la presidència i Aragonès exigeix a Sánchez que segui a negociar "un referèndum sense repressió"

El cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, ha emplaçat les forces independentistes i les favorables al dret a l'autodeterminació i l'amnistia a donar-li suport per ser investit president de la Generalitat. En una compareixença, Aragonès ha celebrat haver "frenat" l'operació d'Estat que pretenia "expulsar" l'independentisme de les institucions amb els vots de l'extrema dreta. El republicà s'ha dirigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i li ha dit que és el moment de resoldre el conflicte polític. "Resoldre-ho votant en un referèndum sense repressió, lliurement i democràticament", ha apuntat. També s'ha dirigit a la comunitat internacional i els ha demanat involucrar-se després que l'independentisme hagi superat el 50% dels vots.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha apel·lat a la «responsabilitat i generositat» dels partits perquè donin suport a la força independentista majoritària, amb referència al seu partit.«Estem convençuts que tots els partits han d'anteposar els interessos del país als interessos particulars. Per això els hem demanat que deixin de vetar-se entre ells», ha dit en una entrevista a TV-3.

JxCat emplaça ERC i CUP a "treballar plegats" per formar un Govern independentista després de "vèncer" el 155

Laura Borràs, candidata de JxCat, ha emplaçat ERC i CUP a "treballar plegats" per formar un Govern independentista "fort". La presidenciable ha comparegut davant la premsa per valorar els resultats de les eleccions del 14-F, que ha qualificat com una "gran victòria" de l'independentisme contra el 155. Borràs ha fet una crida a "no malbaratar la nova oportunitat històrica" que assegura que ha donat la ciutadania per fer avançar Catalunya cap a la república. Des de Waterloo ha intervingut Carles Puigdemont per constatar que s'han "vençut" els partits de la "repressió". Borràs ha insistit que hi ha d'haver conseqüències polítiques al Govern i al Parlament després que l'independentisme hagi superat per primera vegada el 50% de vots. Borràs ha comparegut al costat dels candidats Elsa Artadi, Francesc de Dalmases, Josep Rius, David Saldoni; el secretari general de partit, Jordi Sànchez; i el vicepresident Jordi Turull.

Arrimadas lamenta que "el separatisme surt reforçat" però reivindica Cs com a "veu i refugi del constitucionalisme"

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha expressat la seva "tristesa" després d'haver constatat que "el separatisme surt reforçat" de les eleccions al Parlament. "S'acosten anys durs amb el resultat d'aquestes eleccions perquè el separatisme, malgrat no tenir majoria, ha vist reforçada la seva majoria parlamentària", ha lamentat davant dels mitjans. Arrimadas ha comparegut al costat del candidat de Cs a la Generalitat, Carlos Carrizosa, i ha garantit que el partit seguirà sent "veu i refugi del constitucionalisme".

Ambdós dirigents han coincidit que no ha aconseguit dur els votants no independentistes a les urnes. "No hem sabut mobilitzar l'electorat constitucionalista com hauríem volgut", ha dit el cap de llista. Cs ha perdut 30 dels 36 escons que havien obtingut el 2017.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, no es planteja ni la seva dimissió ni tampoc el cessament de cap altre responsable del partit pel seu enfonsament en les eleccions catalanes. «Si això solucionés el problema, estaríem en un altre escenari, però la veritat és que no», ha dit aquest dilluns.

Sabater erigeix la CUP com l'opció "clau" i demana "plantar cara" a l'autonomisme i apostar per l'autodeterminació

La candidata de la CUP-Un Nou Cicle Per Guanyar (UNCPG), Dolors Sabater, ha erigit la seva formació com l'opció "clau" per condicionar la governabilitat a Catalunya i ha demanat "plantar cara al marc autonomista" en aquesta nova legislatura. Un cop finalitzat l'escrutini, ha emplaçat JxCat, ERC i ECP a reunir-se dilluns per articular consensos al voltant de l'autodeterminació, l'amnistia que "aturi la repressió", el pla de rescat social per fer front a la pandèmia i la lluita contra el canvi climàtic. "Sobre aquestes idees ja hi ha un consens, però l'hem de convertir en propostes concretes i serà a partir d'aquí que decidirem la nostra posició a l'hora configurar o donar suport a un Govern", ha dit.

Alejandro Fernández assumeix el fracàs del PPC: "El nostre resultat és molt dolent"

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha assumit sense excuses el fracàs dels populars aquest diumenge: "No soc amic d'ensucrar la realitat. El nostre resultat és molt dolent". Fernández admet que no ha aconseguit cap dels dos objectius fixats per a aquestes eleccions, com ara millorar els resultats i aconseguir grup parlamentari propi. El candidat del PPC atribueix els resultats a "errors" propis que l'executiva del partit analitzarà en les pròximes hores, però apunta també a factors externs, com la manca de mobilització de l'electorat constitucionalista o el "soroll" mediàtic a l'inici de la campanya en al·lusió al cas Bárcenas. També s'ha referit, sense citar-lo, a Vox, com una "moda" que polaritza la societat i atia el conflicte.

Els comuns criden a un pacte de progrés amb PSC i ERC: «El Govern d'esquerres és possible, és imparable»

Jéssica Albiach, cap de cartell dels comuns, ha fet una crida a bastir un pacte de progrés amb PSC i ERC després dels resultats de les eleccions. "El Govern d'esquerres és possible, és imparable", ha dit en una compareixença a la seu del partit. Amb més del 95% escrutat, Albiach ha remarcat que es preveu que sigui "el Parlament més d'esquerres de la història" i ha demanat a socialistes i republicans que deixin de banda els vetos "estèrils i propis d'altres temps". La líder dels comuns ha anunciat que demà dilluns trucarà a Salvador Illa i Pere Aragonès per negociar un Govern "transversal i ampli". D'altra banda, Albiach també ha demanat que ningú es presenti a una investidura si no té els suports necessaris. Albiach ha comparegut davant la premsa acompanyada de membres de la candidatura, dirigents del partit i persones destacades a l'espai com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o el diputat al Congrés Jaume Asens.

Garriga erigeix Vox com a "líder de l'oposició a l'esquerra" però lamenta que "segurament el separatisme governarà"

El candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, ha donat les gràcies als més de 200.000 catalans que els han donat suport aquest 14-F i que els han convertit en "els líders de l'oposició: de l'oposició a l'esquerra i al separatisme". Garriga ha dit que Vox ha "guanyat una batalla" però que "no és una victòria" perquè segurament, ha dit, "el separatisme governarà". Durant el seu discurs des de l'Hotel Avenida Palace de Barcelona ha promès no deixar-se endur per l'eufòria i no decebre les persones que han confiat en ells i ha reconegut que "queda molt camí per recórrer". Tot i això ha destacat haver entrat amb força al Parlament. "Ens han dit durant mesos que no passaríem i hem passat i d'aquí un temps liderarem el Govern", ha predit.

Àngels Chacón lamenta els resultats del PDeCAT: "No hem assolit l'objectiu d'entrar al Parlament"

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha lamentat els resultats del partit als comicis. "No podem estar contents. No hem assolit l'objectiu d'entrar al Parlament", ha manifestat la candidata en una roda de premsa des de l'Hotel Catalonia Plaza de Barcelona. L'exconsellera d'Empresa i Coneixement ha lamentat que l'independentisme no estigui "condicionat" per una força "de centre", però ha assegurat que la política és una "cursa de fons" i que l'espai representat pel partit demòcrata "seguirà existint". Per altra banda, la candidata ha celebrat la consolidació de la majoria independentista al Parlament i ha lamentat la irrupció de Vox, que "polaritzarà" els debats i "distorsionarà" el contingut.