Primera condició de JxCat. El seu secretari general, Jordi Sànchez, ha defensat que un acord de Govern amb ERC ha d'incloure una "estratègia compartida" al Congrés. En una entrevista d'aquest dimarts a Catalunya Ràdio, Sànchez ha apuntat que si es vol un executiu "fort" no es pot pretendre que les accions dels partits que l'integren siguin "dissonants" a la cambra baixa espanyola: "Seria molt positiu que fóssim lleials a la presidència i al Govern", ha argumentat. Junts, que està "a disposició" d'ERC per iniciar les converses, insisteix en formar un executiu només amb independentistes. Sànchez ha subratllat que no veta els comuns, i que acceptaria governar-hi si el partit de Jéssica Albiach assumeix un programa independentista.

Sànchez ha argumentat que "no té sentit" formar un Govern "fort" i, en canvi, "desgastar" els partits que li donen suport amb "interessos partidistes" en altres institucions que "facin saltejar el respecte" a la Generalitat. El secretari general de Junts, empresonat a Lledoners -i pendent del recurs de la Fiscalia sobre el tercer grau-, ha insistit en "actuar a l'una en qualsevol àmbit".

El dirigent de Junts també ha opinat que del 14-F se'n llegeix que l'electorat independentista reclama "entesa" entre els partits: "Hi ha dues estratègies sobre com resoldre el conflicte, i no acaben donant la raó de manera absoluta ni a uns ni a les altres". Sànchez també ha recriminat als comuns que situïn JxCat com la "dreta catalana": "Qui em dirà a mi que jo soc de dretes, la senyora Albiach?", ha preguntat amb retòrica.

Consulta els resultats de les eleccions a Catalunya 2021, municipi a municipi.