ERC i la CUP van iniciar ahir formalment les negociacions per intentar aconseguir un acord d'investidura després de les eleccions del 14F i concretar els propers passos del procés, mentre el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, va apostar ahir per un Govern d'esquerres sense JxCat.

Tres dies després dels comicis catalans, en els quals el PSC va ser la força més votada però va empatar a escons (33) amb ERC, amb una majoria absoluta independentista reforçada (74 de 135 diputats), Esquerra va moure fitxa a la recerca dels suports necessaris per investir abans del 26 de març Pere Aragonès com a president.

L'equip negociador d'ERC -Marta Vilalta, Josep Maria Jové, Sergi Sabrià i la bagenca Laura Vilagrà- va activar les negociacions amb una primera trobada amb representants de la CUP -Carles Riera, Eulàlia Reguant, Pau Juvillà i Xavier Pellicer- per explorar un suport dels anticapitalistes a la investidura d'Aragonès i al proper Govern.

Al final de la reunió, ambdues formacions van emetre els seus respectius comunicats, en els quals coincidien a dir que els negociadors van intercanviar els seus punts de vista sobre com ha d'avançar a partir d'ara el procés.

Segons ERC, tots dos equips negociadors van «coincidir a destacar tant la victòria de l'independentisme com el fet que el moviment polític creix per l'esquerra». «Els negociadors d'ambdues formacions han fet un primer intercanvi de punts de vista sobre la situació econòmica i social del país i sobre el camí que caldrà seguir cap a la república catalana a partir d'ara», va explicar ERC.

També la CUP constata que els resultats del 14F «evidencien una voluntat clara de la població d'un gir cap a l'esquerra en les polítiques a Catalunya i d'un avanç cap a la república catalana».

Els negociadors d'ERC i la CUP es van emplaçar a una nova reunió la setmana que ve per prosseguir amb la negociació, tenint en compte que el 12 de març és el termini límit per constituir el Parlament i escollir la persona que el presidirà, mentre que la investidura se celebrarà com a màxim el 26 de març.

En paral·lel a aquestes converses, les dues principals organitzacions de la CUP, Endavant i Poble Lliure, van fixar posició sobre si aquesta vegada cal entrar o no al Govern. Endavant -que posa més accent en l'anticapitalisme- rebutja formar un «govern unitari independentista», mentre que Poble Lliure -que acostuma a prioritzar l'objectiu de la independència- advoca per «contribuir a la formació» d'un nou executiu.

Mentrestant, des del Congrés, Pedro Sánchez va fer la seva primera valoració pública de les eleccions del 14F, de les quals va destacar la «clamorosa victòria» del candidat del PSC, Salvador Illa, i va apostar per vorejar expressions d'extremisme, xenofòbia i odi que observa en Vox i en determinats dirigents de JxCat. Sánchez va recalcar per això que Catalunya necessita un Govern diferent, progressista, liderat pel PSC i En Comú Podem.

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat a ERC que no es deixi «marcar el pas» per JxCat cap a la política de la «confrontació», ni en les negociacions per formar Govern ni en la posterior relació amb el Govern central.

L'equip negociador d'En Comú Podem -que pilotarà David Cid- es reunirà aquesta setmana amb representants d'ERC, la CUP i el PSC per abordar possibles aliances, que segons Albiach en cap cas passen per negociar la proposta d'Aragonès, que planteja un Govern transversal al costat de JxCat, els comuns i la CUP.

També la vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, veu inviable la fórmula que suggereix Aragonès i rebutja incorporar els comuns a l'executiu, perquè al seu judici seria «contradictori que hi hagués forces polítiques no independentistes en un Govern per avançar cap a la independència».

Per la seva banda, el líder del PPC, Alejandro Fernández, va explicar que treballarà per «reagrupar» el «constitucionalisme europeista i liberal» a Catalunya, després d'obtenir el seu pitjor resultat històric en quedar-se amb només tres escons al Parlament de Catalunya.

Consulta els resultats de les eleccions a Catalunya 2021, municipi a municipi.