L'arribada de les eleccions ha tornat a posar sobre la taula una antiga qüestió: Com paguen els partits polítics les seves campanyes electorals? Mítings, cartells, anuncis, propaganda, xarxes socials? Una àmplia panòplia de suports que troben, bàsicament, el seu finançament en fons públics, ja que es calcula que entre un 80% i un 90% dels recursos emprats per les formacions espanyoles a les eleccions generals procedeix d'aquí. La resta arriba des de les aportacions dels militants, donatius privats i crèdits bancaris.

La Llei Orgànica de Règim Electoral General estableix les quanties de les subvencions de l'Estat als partits polítics pels seus resultats electorals, que tenen com a objectiu compensar les despeses derivades de les activitats de les formacions en període electoral. El que segueix és un desglossament de les principals quantitats assignades als partits recollides a la pàgina del Ministeri de l'Interior:

1.- Subvencions per resultats electorals

-Subvenció De 21.167,64 euros per cada escó obtingut al Congrés dels Diputats o al Senat.

-Subvenció De 0,81 euros per cada un dels vots aconseguits per cada candidatura al Congrés, un dels membres, almenys, hagi obtingut escó de diputat.

-Subvenció De 0,32 euros per cada un dels vots aconseguits per cada candidat que hagi obtingut escó de Senador.

Tanmateix, hi ha límits. L'Estat mai abonarà una quantitat superior a la que resulti de multiplicar per 0,37 euros el nombre d'habitants corresponent a la població de dret de les circumscripcions en què es present en cada partit.

2.- Subvencions per enviaments electorals

Les despeses derivades de l'enviament de paperetes amb el vot també compten amb subvenció per part de l'Estat. En concret, 0,18 euros per cada votant en cadascuna de les circumscripcions en què hagi presentat llista al Congrés dels Diputats i al Senat.

No obstant això, aquesta quantitat només s'abona si la candidatura obté el nombre de diputats o senadors o de vots necessaris per crear grup parlamentari en una o altra càmera. Encara que s'aconsegueixi grup parlamentari a les dues cambres, la subvenció només es percebrà una vegada.

Deute dels partits polítics en 2013

Totes aquestes subvencions es transfereixen als partits amb posterioritat a les eleccions. No obstant això, l'Estat concedeix una bestreta als partits, però només als que ja hagin participat en les eleccions generals anteriors.

De la bestreta, que serà del 30% de la subvenció total conferida a aquest partit després de les eleccions de 2011, quedaran així exclosos Podem i Ciutadans. Aquests dos partits han recorregut en els últims mesos a campanyes de'crowdfunding' per finançar les seves campanyes.

Les quotes d'afiliats i simpatitzants, així com les aportacions de les pròpies fundacions dels partits, són altres vies de finançament, encara que totes elles, igual que les subvencions, els crèdits d'entitats financeres i els donatius, són auscultats fins al més mínim detall pel Tribunal de Comptes.

Els recents escàndols de corrupció han propiciat tres reformes de la Llei de Finançament de Partits Polítics des de 2007, modificacions que han afectat sobretot als donatius privats, ara molt més reduïts. La Llei prohibeix les donacions anònimes. Segons l'últim informe del Tribunal de Comptes, els partits polítics espanyols han 205 milions d'euros.