Garantir un rescat social i democràtic sorgit del poble, i assegurar un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya el 2016. Són els principals pilars que diversos candidats de la formació En Comú Podem van defensar ahir en l'acte central de campanya d'aquest partit al Bages per a les eleccions del 20-D al Congrés, que va aplegar prop d'un centenar de persones a la sala de cultura Cal Gallifa de Sant Joan.

L'acte va tenir de convidats estrella la número 2 per Barcelona, Marta Sibina, i el número 3 i secretari general d'ICV, Josep Vendrell, acompanyats per la diputada de Catalunya Sí que es Pot Jèssica Albiach, i pel candidat de la Catalunya Central al Congrés i regidor d'ICV a Sant Vicenç, Joan Baptista Costa. En els seus parlaments van destacar la importància que tenen aquestes eleccions tant pel seu vessant social com per trobar solució al conflicte d'encaix entre Catalunya i Espanya, i en aquest sentit el partit es va postular com l'única alternativa amb garanties de canvi a les polítiques de dretes, i com l'única formació amb possibilitats de convocar un referèndum vinculant, que es va prometre per al 2016.

Sibina es va referir al moviment del 15-M com l'origen de les reclamacions que ara es fan des del partit, "que vol estar dintre d'unes institucions que ara no ens representen". Com a infermera, va centrar bona part del seu discurs en la voluntat de "salvar el nostre sistema sanitari públic", en contra "d'altres que diuen que també el defensen i que, pel que han fet els últims anys i diuen els seus programes, en realitat en són els principals enemics".

Vendrell també va fer un discurs en defensa de l'esquerra "i contra la devastació social brutal" que considera que Espanya ha patit aquests últims anys. Va posar d'exemple "els beneficis de les elèctriques en detriment dels 2 milions de persones que pateixen pobresa energètica, dels 12 milions de treballadors pobres que té Espanya, i de la burrada que s'han gastat amb l'AVE quan sols l'utilitza el 3 % de la població". Segons Vendrell, tot plegat és fruit "d'un estat capturat per una minoria d'elit", i davant d'això va dir que "és l'hora d'un rescat social que inverteixi en favor de la majoria, i d'un rescat democràtic que elimini tota forma de corrupció".

Un referèndum vinculant

Quant al futur de Catalunya, Vendrell va assegurar que "el plebiscit no està resolt", i va apuntar que la solució passa "no per un acord de pacte des de dalt [amb referència a la reforma constitucional que apunten alguns partits], sinó per posar fi a les imposicions autoritàries del PP amb un referèndum vinculant el 2016.

A aquesta qüestió també es va referir la diputada al Parlament Jèssica Albiach, que considera que "el referèndum és l'únic camí per desencallar la situació que viu Catalunya".

Per la seva banda, el regidor santvicentí (i candidat número 20 al Congrés), Joan Baptista Costa, va centrar una part del discurs a rei-vindicar necessitats concretes a la Catalunya Central. Va reclamar una millora de les comunicacions "si volem que aquest territori tingui l'oportunitat de sortir de la crisi". Va dir que li convé un bon enllaç amb l'àrea metropolitana, el port i l'aeroport, "i això passa per alliberar l'autopista i que Madrid acabi de finançar l'enllaç amb la B-40 i desfaci el nus de trens que hi ha al voltant de Barcelona".