La cruïlla històrica en què es troba Catalunya va tenir ahir un clar reflex amb els resultats electorals a Manresa. Durant les darreres dècades, els partits hegemònics a les eleccions generals eren Convergència o el PSC, i això ha canviat: la primera posició va ser per als convergents -amb la nova marca, Democràcia i Llibertat- i la segona, per a Esquerra.

Representants d'ERC a la Catalunya central seguint l'escrutini des de Manresa.

La sacsejada no només envia el PSC a la quarta posició i li posa davant En Comú Podem, sinó que fa retrocedir el PP del tercer al sisè lloc. Davant d'aquestes dades, la dirigent de la formació Laura Massana va exclamar ahir 'estem doblant a Ciutadans!', en una de les primeres reaccions de la nit, recollida a l'Espai Roig de Manresa, on la branca local de la formació està seguint en directe l'escrutini.

La nit electoral d'En Comú Podem al Bages, a l'Espai Roig de Manresa.

Aquest és el panorama, i la lectura és que guanyen les opcions independentistes, mentre que a PSC i PP els avancen les formacions que es presenten com a alternatives renovadores.

CiU va guanyar a les generals del 2000 i del 2011 a Manresa, i ahir ho va fer un altre cop amb el nom de Democràcia i Llibertat: 8.356 vots, el 24,06% dels vots. Unió va aconseguir 689 vots, l'1,98%, i aquestes xifres sumades, per comparar-les amb resultats anteriors quan les dues formacions es presentaven juntes, donen 9.045 vots, el 26,04%. Queden lluny dels 13.166 vots (39,73%) del 2011.

Els convergents guanyen numèricament però baixen comparativament, mentre que ERC no guanya però augmenta espectacularment el vot i passa de les 3.381 paperetes (10,20%) amb les seves sigles a 7.579 (21,82 %).

Els 4.678 vots del PSC (13,47%) són el pitjor resultat assolit mai en unes generals.

L'ambient a la seu del PSC de Manresa, amb la candidata bagenca Èlia Tortolero, que no ha aconseguit entrar al Congrés.

El secretari general del Partit Popular a Manresa i el Bages, Domingo Beltran, va assegurar ahir que el PP a Manresa continua viu. A les generals del 2011 va obtenir 5.152 vots. En aquestes 3.042, el 8,76 %. Tot i així destaca que són més que no pas a les últimes autonòmiques, quan es va quedar amb 2.362 vots. Beltran va dir que la formació "continuarà treballant en pro dels manresans, en pro de la ciutat". A les municipals del maig va perdre la seva representació a l'Ajuntament de Manresa per 9 vots.

En Comú Podem apareix al mapa de barris

Per barris, DiL ha estat la força més votada a Mión-Puigberenguer, Plaça de Catalunya, Poble Nou, Guix-Pujada Roja, Vic-remei, Passeig i Rodalies, Barriada Saldes, Comtals-Santa Caterina-La Guia i Viladordis.

ERC, per la seva banda, ha guanyat a Valldaura, Barri Antic, Escodines i Carretera de Santpedor. En Comú Podem ha aconseguit tenyir de lila la Sagrada Família, Font dels Capellans i Cal Gravat. I el PSC s'ha mantingut a el Xup, Sant Pau i la Balconada.