El cap de llista d'En Comú Podem per Barcelona, Xavier Domènech, ha remarcat en un primer balanç de les eleccions generals que, "en només dos mesos, una nova força ha guanyat les eleccions a Catalunya".

Més crescut que mai i cridant "Sí que es pot" a ple pulmó, s'ha dirigit a les més de tres-centes persones congregades a l'Estació del Nord: "Sou absolutament màgics, ja que quan va començar aquesta aventura fa dos mesos ens deien que seríem cinquena força i nosaltres dèiem que guanyaríem i hem guanyat".

Més emotiu que durant la campanya, Domènech ha recordat que tots els partits i els analistes deien que per damunt d'En Comú Podem estarien CDC, ERC, C's i PSC i "tots estan per sota", ha sentenciat.

Ha afegit que, no només tenen grup parlamentari propi, sinó que són "el grup parlamentari català més gran al Congrés de Diputats".

A Espanya, "set milions de persones han votat a favor del dret a decidir, perquè nosaltres sabem com ningú, perquè ho hem après en les places, que la llibertat i la igualtat només es pot construir des de la fraternitat dels pobles", ha afegit Domènech.

El candidat d'En Comú Podem, historiador de professió, ha saludat des de Barcelona "els nostres amics de País Valencià, que ja són la segona força en aquesta comunitat, els d'En Marea, també segona força a Galícia, i els de Podem, que han protagonitzat una remuntada històrica".

De la lectura dels resultats, Domènech conclou: "ha guanyat el 'sí' als drets socials, a la democràcia real, al dret a decidir i el referèndum, hem guanyat nosaltres, la gent i el poble de Catalunya", encara que també ha constatat que "el bipartidisme ha mort".

Sobre Ciutadans ha comentat que són "aquells que havien de quedar per damunt de tots, el partit dels bancs, de l'Ibex 35, que finalment han begut oli".

"A pesar de la fi del bipartidisme -ha afegit-, el que ha passat serà complex de gestionar, però ara estem al principi del principi del final del PP i PSOE, i ara hem obert nous temps constituents".

Amb aquests resultats, ha conclòs, "és clar que tot allò que deien que era impossible, serà possible. No hi ha una altra sortida".

El candidat d'En Comú Podem ha fixat com a qüestions "innegociables" per a aquests temps constituents que s'obren "el dret a decidir, la defensa absoluta dels drets socials, i el final de les portes giratòries al nostre país".

També a Catalunya, segons Domènech, "s'obre un nou cicle polític: el resultat mostra clarament que aquells que estaven protagonitzant un debat de poder i no de país, han quedat enrere; i aquest resultat determina una responsabilitat històrica per a tots, ara és ja una majoria social que cal convertir en una majoria política que freni les retallades i la falta de virtut pública. Avui hem fet història i la tornarem a fer".

En Comú Podem s'ha convertit en aquestes eleccions en la primera força política de Catalunya en obtenir 12 diputats, 9 a la província de Barcelona i un a Girona, Tarragona i Lleida; a distància del segon partit, ERC, que aconsegueix nou diputats.

La formació de confluència d'esquerres, integrada per Barcelona en Comú, ICV, EUIA i Equo, comptarà amb grup propi al Congrés, que estarà format per 7 diputats i 5 diputades, que suposa un salt qualitatiu respecte a la presència que tenia ICV-EUiA en la passada legislatura, 3 escons, que van ser el 2011 els millors resultats de la coalició ecosocialista des del 1993.