El candidat d´Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assumit la "màxima responsabilitat" per la "derrota" de la formació democristiana a les eleccions del 20-D. En una compareixença aquest diumenge a la nit davant dels mitjans de comunicació, Duran ha afirmat que ara no es planteja dimitir i que deixa qualsevol decisió en mans des militants i del proper congrés del partit, que se celebrarà durant el primer semestre de 2016, però ha assenyalat el secretari general d´Unió, Ramon Espadaler, com a "actiu de futur" de la formació democristiana. El cap de llista d´Unió ha assumit "personalment" els resultats d´Unió i ha felicitat En Comú Podem com a coalició guanyadora de les eleccions a Catalunya.

"Sóc molt conscient que les eleccions no han anat bé, han anat força malament i ara toca donar la cara. Hi ha menys gent que ha confiat en Unió que el 27-S", ha sentenciat Duran, que ha assumit "personalment" aquesta responsabilitat. "Quan un perd les eleccions no ha de buscar justificacions, ha d´acceptar el resultat i ho faig personalment com a cap de llista. Hem perdut les eleccions, no podem divagar. Qui més ha perdut les eleccions és el cap de llista, jo mateix. Els ciutadans han votat el que han cregut i respectem la seva decisió", ha afegit. Duran també ha valorat positivament l´increment de la participació a Catalunya en relació a 2011.

Duran ha reconegut que la derrota d´Unió és "sense matisos, no hi ha justificacions, no hem sabut arribar a la ciutadania. Estic convençut que els ciutadans han votat lliurement i per principis i jo no he estat capaç d´aguantar el resultat del 27-S i encara menys incrementar-lo. Reconec la derrota i que no he estat capaç. Espadaler ha estat millora candidat que jo i cal tenir aquest actiu present en el futur". El cap de llista d´Unió ha avançat que dilluns hi haurà reunió del comitè de govern d´Unió per analitzar el resultat de les eleccions.

"A Catalunya hi ha una majoria pel dret a decidir. És clara i hi ha estat sempre i Unió en forma part. Hi ha hagut gent que ha tingut molta pressa i segueixo pensant que hi ha un espai per al catalanisme polític moderat, malgrat els resultats d´UDC", ha argumentat Duran. El cap de llista d´Unió ha reiterat que Catalunya es troba en el paradigma del conflicte entre independentistes i no independentistes, però que ara emergeix també l´eix "esquerra i no esquerra", que ja s´ha expressat a les municipals i el darrer 27-S.

"Governabilitat molt difícil"

A nivell espanyol, Duran ha afirmat que "el panorama és complicat i serà molt difícil de gestionar el resultat d´aquestes eleccions. Veig molt difícil un govern a Espanya. Entrem en temps d´inestabilitat. Així ho ha expressat la ciutadania i no tenim res a dir-hi". El líder d´Unió també ha apuntat que a Catalunya podria haver-hi noves eleccions i que "la qüestió catalana segueix sent un dels principals problemes que té Espanya. El resultat de Podem té a veure amb l´oferta política que ha fet sobre Catalunya i la crisi econòmica que ha causat ressentiment social per l´impacte en tantes i tantes".