El president català en funcions, Artur Mas, creu que el "dret a decidir" de Catalunya ha sortit avui "clarament reforçat" de les generals i ha instat el líder de Podem, Pablo Iglesias, a complir la seva promesa que un referèndum d'autodeterminació sigui condició per pactar una investidura.

El líder de CDC ha comparegut davant els mitjans acompanyat del cap de llista de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs, al Museu Marítim de Barcelona i, en el seu discurs, ha considerat que ara s'obren "portes interessants" en la política estatal davant les quals Catalunya pot tenir "un paper" si es "juguen bé les cartes".

En la seva al·locució, ha llançat un missatge al partit de Pablo Iglesias: "Prenem la paraula a Podem que no investiran ningú ni donaran suport a un Govern que no defensi un referèndum vinculant per a Catalunya".

El president de la Generalitat en funcions ha subratllat que Podem ha assumit una "promesa solemne" davant el poble de Catalunya: "Ens hi agafem al 100% i els instem a no fer ni un pas enrere, ni un mil·límetre", ha afegit Mas, que ha felicitat En Comú Podem i també ERC pel seu resultat.

DiL, que ha concorregut a les eleccions generals amb la bandera d'implementar la independència després de donar per superada l'etapa del dret a decidir, ha quedat en quarta posició a Catalunya amb 8 diputats, per darrere d'En Comú Podem (12), ERC (9) i PSC (8); i per davant de Ciutadans i PP (5 cadascun).

Mas ha agraït als votants que han optat per DIL en una situació "complicada", en la qual han estat "els més despietadament atacats" per part dels "poders de l'Estat" en ser identificats, ha dit, com la "peça clau" del procés sobiranista.

El president de CDC ha remarcat que el dret a decidir "surt clarament reforçat" i serà un concepte que "estarà molt present en aquests temps", i això "és bo des de la perspectiva democràtica i des de la catalana".

Davant una situació política a les Corts Generals d'"alta complexitat", Mas ha afirmat que estaran "a l'expectativa" dels moviments que hi hagi "per part d'aquells que tingui la responsabilitat de fer-los".

Ha indicat així que s'obren "portes interessants" i que "Catalunya pot tenir un paper i el sobiranisme també en la política del conjunt de l'Estat si juguem bé les cartes".

Mas ha puntualitzat que aquest paper ha de ser per defensar el programa independentista, però "sabent que partim d'una situació de quatre anys en la qual teníem totes les portes tancades i ara no sabem quantes, però tenim unes quantes portes que es poden obrir i s'ha de jugar amb talent i intel·ligència"