Completat l'escrutini dels vots dipositats a les urnes en les eleccions generals d'aquest diumenge, el PP es confirma com a guanyador, amb el 28,72% dels vots, fet que suposa 123 diputats, seguit del PSOE, que amb el 22,02% de les paperetes i 90 escons, es queda en segona posició.

La participació en aquestes eleccions ha estat del 73,22%, gairebé cinc punts més que en els anteriors comicis, que va ser del 68,94%.

Malgrat que els dos partits majoritaris aconsegueixen situar-se en els dos primers llocs de la taula, tots dos han patit un important caiguda en vots i escons. Els 'populars' van obtenir el 2011 un total de 186 diputats, de manera que ha perdut 64 escons, mentre que els socialistes es van fer amb 110, 19 menys que els aconseguits aquest diumenge.

Per la seva banda, els dos partits emergents, Podemos i Ciudadanos, s'han estrenat amb un total de 69 diputats (20,66% dels vots) pel que fa a la formació de Pablo Iglesias i les seves coalicions a Galícia, València i Catalunya, i 40 seients (13,93%) pel que fa al partit d'Albert Rivera.

ERC experimenta una important pujada en passar dels 3 escons de 2011 als 9 que ha aconseguit aquest diumenge (2,39% dels vots); Democràcia i Llibertat, de la qual forma part l'antiga Convergència (CDC), cau dels 16 diputats que va aconseguir juntament amb Unió fa quatre anys als 8 d'aquest diumenge (2,26%). Unió, per la seva banda, desapareix del mapa parlamentari.

Els nacionalistes bascos del PNB han guanyat un diputat respecte a les últimes eleccions aconseguint 6 escons al Congrés (1,22%). El contrari li passa a EH Bildu que cau dels 7 seients que van sumar el 2011 als 2 actuals (0,88%).

Coalición Canaria, per la seva banda, manté a la representant que va tenir fa quatre anys aconseguint el suport del 0,30% de les paperetes. Menys sort han tingut la resta d'integrants del Grup Mixt de la passada legislatura. Així, Nós / BNG perd els seus dos parlamentaris i Geroa-Bai es queda sense representació al Congrés.

Rajoy: "Intentaré formar govern"

El president del govern espanyol i candidat del PP a la reelecció, Mariano Rajoy, ha assegurat després de conèixer els resultats que intentarà formar govern perquè la seva formació ha "guanyat" les eleccions generals amb més d'1,6 milions de diferència sobre el segon i trenta escons per sobre del PSOE. Al seu entendre, Espanya necessita en aquest moment "estabilitat, seguretat, certesa i confiança".

"Intentaré formar govern i crec que Espanya necessita un govern estable", ha afirmat Rajoy en una breu compareixença des balcó de la seu del seu partit, acompanyat de la seva dona, Elvira Fernández -visiblement emocionada--, la secretària general del PP , Maria Dolores de Cospedal; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; els cinc vicesecretaris Fernando Martinez Maíllo, Pablo Casado, Javier Arenas, Javier Maroto i Andrea Levy. També s'hi ha sumat la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.

Duran assumeix la derrota i decidirà el seu futur al Congrés d´Unió

El president i candidat d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assumit tota la responsabilitat que el seu partit hagi quedat fora del Congrés, amb la meitat de vots dels aconseguits el 27S, però ha ajornat qualsevol decisió sobre el seu futur fins al proper congrés de la formació.