El sotssecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo, no ha ocultat la preferència del seu partit per arribar a un acord amb Ciutadans que permeti formar un govern estable.

Segons Maíllo, el PP obrirà de manera immediata una ronda de contactes amb tots els partits i ha afirmat que Ciutadans és una de les formacions amb les quals veuen la possibilitat de pactar per afinitat i que, per això, intentaran establir un acord de mínims amb C's.

Mentrestant, el sotssecretari d'Organització del PP, ha exigit responsabilitat al PSOE després de les eleccions "perquè ens hi juguem l'estabilitat d'Espanya; és una situació complexa, i tothom haurà de retratar-se".

En declaracions al programa "Hoy por hoy" de la Cadena Ser, Maillo ha rebutjat la possibilitat que Pedro Sánchez intenti encapçalar un govern alternatiu, d'esquerres, si el PP no aconsegueix suports per a la investidura. "Seria negatiu per a Espanya, i el PSOE hauria d'explicar com es presta al pacte amb un partit que intenta substituir-lo, com Podem".

En qualsevol cas, "el Partit Popular és el preferit pels espanyols, el més votat" i, per això té tota la legitimitat per intentar formar govern, amb Mariano Rajoy, a més, al capdavant. "Mariano Rajoy ha guanyat les eleccions, és el nostre candidat, té tot el dret i la legitimitat per intentar formar govern. Veurem un gran Rajoy en aquest període, perquè és un home de pacte, de diàleg i d'acord. És l'home adequat per a la situació actual", ha assegurat el sotssecretari d'organització dels populars.

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha afirmat aquest dilluns que ell està disposat a abstenir-se i permetre un govern del PP en minoria perquè no sigui necessari repetir les eleccions, però com que la seva abstenció no seria suficient per investir Rajoy ha demanat al PSOE de Sánchez que faci el mateix.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera.

En declaracions a diverses emissores, Rivera ha subratllat que "la pilota la té Sánchez". Aquest, ha subratllat, ha de decidir si opta per "una abstenció que permeti un govern en minoria amb uns Pressupostos ja aprovats" o si intentarà formar un govern "o alguna cosa que se li assembli", amb un total d'11 partits, "els vuit de Podem, més PNB, ERC i el PSOE", entre ells alguns que reclamen un referèndum separatista.

Els barons del PSOE rebutgen pactar amb Podem

En el PSOE, per la seva banda, han sorgit veus contràries a la possibilitat d'un acord amb Podem. Així s'hi ha pronunciat el secretari general dels socialistes extremenys, Guillermo Fernández Vara, que ha volgut "deixar molt clar" que "el PSOE no pot aconseguir pactes amb ningú que defensi la independència de Catalunya o l'autodeterminació dels pobles d'Espanya".

En la seva primera compareixença pública després de les eleccions generals, Fernández Vara ha destacat que el PSOE ha guanyat les eleccions a Extremadura i ha obtingut el millor resultat dels socialistes a tot el territori nacional, amb el 36,15% dels vots.

"No pot ser -ha dit- perquè als socialistes ens uneix un projecte d'igualtat i de solidaritat, i el nostre projecte de país i les nostres banderes són l'escola, la sanitat pública i la caixa única de la Seguretat Social".

"El PSOE no governarà a qualsevol preu"

En un sentit similar ha parlat el president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, ha apostat perquè el PSOE lideri l'oposició després dels resultats de les eleccions generals, perquè, al seu judici, el seu partit no pot intentar governar "a qualsevol preu".

El socialista Emiliano García-Page.

"Nosaltres no buscarem pactes complexos ni invents de cap tipus; el que intentarem és que Rajoy pugui formar govern", ha assegurat abans de participar a l'Executiva del PSOE, que analitzarà els resultats electorals d'aquest diumenge.

En aquest sentit i sobre un possible acord amb Podem i ERC per formar una nova majoria al Congrés, Page ha recordat que el PSOE té "uns límits molt clars", com són la defensa de la unitat d'Espanya i els seus ideals històrics. "És evident que el PSOE no busca governar a qualsevol preu, no ho ha buscat mai, i en aquestes condicions el secretari general el que va dir ahir és que li correspon intentar-ho a Rajoy", ha destacat.

Mentre, des del PSOE andalús, el seu 'número tres', Antonio Pradas, ha manifestat que el partit no acceptarà la condició que Podem ha posat damunt de la taula per pactar, la relacionada amb la celebració d'un referèndum d'autodeterminació de Catalunya. "No entrarem en aquest joc", ha assegurat.

A la sortida de la reunió de l'Executiva federal del PSOE que s'ha celebrat a la seu nacional del carrer de Ferraz, Pradas ha remarcat que es fa impossible pactar amb el partit de Pablo Iglesias si aquest continua alineat amb una autodeterminació que "només defensa" el president en funcions català, Artur Mas. "Nosaltres defensem un concepte d'Espanya totalment diferent al que defensa Podem", ha comentat el socialista andalús, abans de recordar la reforma constitucional que ha plantejat el PSOE per "avançar" en el desafiament social, institucional i territorial. "Però no estem d'acord en absolut amb l'autodeterminació, que només defensa Mes, i que s'estan alineant amb posicionaments que no compartim en absolut" --ha manifestat--. El PSOE no va a entrar per aquí de cap manera".

Sobre si veu viable la celebració d'unes noves eleccions a tenor de l'escenari d'ingovernabilitat que han obert aquestes eleccions, Pradas ha dit que tot depèn de la capacitat del president en funcions del Govern, Mariano Rajoy, d'articular una alternativa. "És la llista mes votada i qui té l'obligació d'intentar-ho", ha apuntat.

Preguntat sobre la decisió del líder socialista, Pedro Sánchez, d'optar a la reelecció de la Secretaria General del partit, Pradas l'ha emmarcat en la normalitat, sobretot en un escenari d'incertesa com l'actual.