Espanya s'enfronta el proper 26 de juny a una cita electoral que posarà de nou el futur de l'estat sobre la taula. Els espanyols acudiran de nou a les urnes amb les esperances que els resultats de les eleccions posin fi a la incertesa política dels últims mesos. Però, què ha canviat i què no en aquests mesos?

Possiblement el canvi més esperat de les eleccions generals del 26 de juny sigui la irrupció d'Unidos Podemos, coalició formada per Podem i Esquerra Unida. Després de diverses setmanes d'anades i vingudes, Alberto Garzón i Pablo Iglesias van aconseguir unir forces per presentar-te el proper 26J com el partit que podria donar caça al PSOE.

Després d'aquesta coalició, Esquerra Unida es farà amb 13 llocs en l'aliança amb Podem, dels quals 8 aconseguirien ser diputats si es repeteixen els resultats de Podem del 20 de desembre.

Alberto Garzón i Pablo Iglesias segellen el seu pacte. EFE

Alberto Garzón serà el número cinc de la llista per Madrid, tal com va confirmar Adolfo Barrena. Secretari d'Organització d'IU i un dels principals artífexs de l'aliança entre tots dos partits.

Pablo Iglesias liderarà, amb total seguretat, la candidatura per Madrid. Iñigo Errejón, responsable de la Secretaria Política de la formació, ocuparà previsiblement el tercer lloc. Els nombres dos i quatre han de ser per a dues dones, donada l'obligació que confeccionar llistes cremallera.

Pocs canvis en el PP

El PP amb prou feines ha fet canvis en les seves llistes per a les eleccions generals del 26J. El partit de Mariano Rajoy ha preferit apostar pel "continuisme", canviant únicament a quatre dels seus caps de cartell: els de Las Palmas, Balears, Màlaga i Santa Cruz de Tenerife.

Carmen Hernández serà l'encarregada de substituir José Manuel Soria com a número 1 per Las Palmas després de la dimissió del ministre pels ´Papers de Panamà´. A Santa Cruz de Tenerife, Ana Zurita passarà a ser la candidata del partit.

Després de la renúncia de Mateo Isern a Balears, Teresa Palmer serà l'encarregada d'ocupar el seu lloc. A Màlaga, Carolina España se situarà al capdavant de la candidatura del PP, ja que abans ocupava Celia Villalobos, vicepresidenta del Congrés.

Sánchez i el seu ´govern de canvi´

Pedro Sánchez ha revolucionat les seves llistes per a les properes eleccions. El nom més important que s'ha colat en les llistes socialistes segurament sigui el de Josep Borrell. El qui va ser president del Parlament Europeu s'ocuparà de la política exterior.

Al costat de Borrell, un altre dels noms més sonats és el de Margarita Robles. La jutgessa del Tribunal Suprem serà número dos per Madrid al Congrés.

El ´comitè de savis´ del PSOE de l'anterior campanya també sofreix alguns canvis. S'incorporen Núria Parlon, per assessorar sobre polítiques fiscals; la gallega Pilar Cancela, per a agricultura; Ana García D´Atri, per a cultura i el catedràtic de Dret Constitucional Gregorio Cámara.

Els exministres Ángel Gabilondo i Jordi Sevilla repeteixen com a encarregats d'educació i economia, respectivament. També es mantenen en les llistes l'exconseller basc de Sanitat Rafael Bengoa; el politòleg francès Sami Naïr, que assessorarà sobre els refugiats i la política d'asil, i el president del Congrés i secretari d'Acció Política del PSOE, Patxi López, que aquesta vegada s'encarregarà de regeneració democràtica.

Les noves incorporacions a les llistes del PSOE vénen a cobrir els llocs que han deixat lliures alguns socialistes que ja van participar amb Sánchez en la creació d'un programa electoral pel 20D. Irene Lozano, exdiputada socialista i de UPyD, i Luz Rodríguez, exsecretaria d'Ocupació del PSOE, han estat algunes de les baixes més sonades. Uns altres que han renunciat a les llistes del PSOE han estat la exsenadora del PSC Victoria Camps i el exportaveu del PSC al Parlament Maurici Lucena.

Ciutadans canvia a la majoria dels seus caps de fila

Si comparem les llistes de Ciutadans per a les eleccions del 26 de juny amb les del 20 de desembre, veiem com el partit ha substituït als seus caps de llista en 16 províncies. Alguns d'aquests canvis s'han produït per la renúncia dels candidats, per ordre de l'Executiva o per simple substitució.

Toni Cantó serà cap de llista de Ciutadans per València. EFE

Dos dels canvis més coneguts de Ciutadans han estat els de Félix Álvarez, ´Felisuco´, i Toni Cantó. Els actors passaran a ser cap de llista del partit a Cantàbria i a València, respectivament. El càntabre substituirà Carlos Pracht, mentre que l'exdiputat de UPyD ocuparà el lloc de Vicente Ten.

Gairebé 200.000 joves votaran per primera vegada

En les eleccions generals del proper 26 de juny estan cridats a votar 36.518.100 espanyols. Concretament, 34.597.844 dels anomenats a votar resideixen a Espanya i 1.920.256 a l'estranger, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Cal destacar també que el nombre de dones anomenades a les urnes aquest 26J supera en més d'un milió el dels homes. Les féminas que podran exercir el seu dret a vot seran en total 17.852.603, enfront dels 16.745.241 homes.

Si comparem aquestes xifres amb les de les eleccions del 26J veiem com en els propers comicis hi haurà 197.245 votants més. Això significa que gairebé 200.000 joves podran votar per primera vegada en les eleccions del 26 de juny en haver complert la majoria d'edat en els últims sis mesos.

Les diferències televisives

El 20D i el 26J tenen bastants diferències pel que fa a les televisions. Després de les passades eleccions de desembre, Ciutadans i Podem ja no poden ser anomenats partits emergents, en haver aconseguit representació parlamentària en els últims comicis.

Les cadenes de televisió hauran de tenir en compte aquesta situació als seus debats televisius, que hauran de ser a quatre i no un simple cara a cara entre Pedro Sánchez i Mariano Rajoy, els qui en la passada campanya electoral es van enfrontar en el ´prime time´ de TVE fins a en tres ocasions.

L'únic debat a quatre de les passades eleccions, sense Mariano Rajoy. EFE

A data d'avui, RTVE ha complert i ha proposat un debat entre PP, PSOE, Unidos Podemos i Ciutadans per al proper 20 de juny en horari de màxima audiència. La cadena també s'ha proposat oferir un debat a set el 13 de juny. Antena 3 també ha complert i ha proposat un debat als candidats pel 16 de juny.

Però la incògnita d'aquests debats serà la presència, o no, de Mariano Rajoy. El líder del PP va evitar enfrontar-se en directe a Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera durant la passada campanya electoral. En el seu lloc hi va enviar Soraya Sáenz de Santamaría qui va acudir al debat a quatre del desembre passat.

No obstant això, Rajoy ja ha declarat públicament estar obert a participar en un debat amb els altres tres candidats durant la campanya electoral del 26J.