El candidat del PP a les eleccions del 26-J, Mariano Rajoy, ha descartat aquest dilluns de nou fer un pas al costat per facilitar la governabilitat en el cas que la resta de formacions demanin la seva renúncia per pactar un govern, i ha apuntat que -malgrat que cap enquesta augura una majoria absoluta del PP- no tem quedar-se sol. "Són coses que es diuen però de moment estic ben acompanyat per una majoria d'espanyols", ha dit. Segons Rajoy, la governabilitat no depèn de si ell accepta renunciar. "Jo no soc cap obstacle, l'obstacle van ser ells. Jo vaig fer una proposta, van dir que no, i al final hauran de fer alguns cosa, perquè no crec que pretenguin portar-nos a unes terceres eleccions", ha dit.

Ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a 'Los Desayunos' de TVE on ha assegurat que "el gran error" del PSOE i C's va ser evitar la conformació de la gran coalició que ell proposava i evitar d'aquesta manera que "els partits tradicionals de centredreta i centreesquerra tanquessin un acord".

Per això ha retret a PSOE i C's que es tanquessin en banda a negociar amb el PP després de les últimes eleccions: "Al final només ha aconseguit que Podem s'uneixi als comunistes i sigui segona força, aquestes són es conseqüències d'actuar amb prejudicis", i "jo ho tornaré a plantejar i sinó diré que deixin governar el primer", ha sentenciat.

Rajoy també ha apuntat que malgrat que En Comú Podem podria repetir la victòria a Catalunya, el referèndum que proposa és "un disbarat". "Espanya és la nació més antiga d'Europa i la sobirania nacional és que el que és Espanya ho decideix tot Espanya, i no una part", perquè "tots tenim dret a opinar sobre el nostre país".

Segons Rajoy, el referèndum és "un torpede a la línia de flotació de la sobirania espanyola" i la seva proposta per a Catalunya seria "parlar, però no de la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i de la igualtat dels espanyols".

En aquest marc ha assegurat que la conversa que va mantenir amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser "bona" i "vam quedar en continuar parlant". "Jo crec que ens podem entendre, però el que no se li pot plantejar a un president del govern és que aposti perquè el seu país es trenqui".