L'Estat celebra el proper diumenge 28 d'abril Eleccions generals per formar un nou Congrés. En total, 36.893.976 ciutadans estan cridats a les urnes per escollir a quin partit corresponen cada un dels 350 escons de la cambra baixa, que seran els encarregats d'investir posteriorment el president del Govern. A més, en aquests comissis també s'escull un nou Senat.

5,6 milions de votants catalans

Prop de 5,6 milions de catalans estan cridats a les urnes el pròxim 28 d'abril, segons dades de la delegació del govern espanyol a Catalunya. Concretament són 5.558.095 persones, que suposen 68.319 electors més que en les últimes eleccions espanyoles del juny del 2016. Un total de 239.736 corresponen al Cens d'Electors Residents Absents (CERA), és a dir, que viuen a l'estranger. Per províncies, hi ha 4.178.899 electors a la de Barcelona; 571.783 a la de Tarragona; 522.857 a la de Girona; i 314.556 a la de Lleida.

Com es reparteixen els vots?

El nombre de diputats corresponent a cada circumscripció de l'Estat depèn de la grandària de la població i va des d'1 diputat en els casos de Ceuta i Melilla fins a un màxim de 37 diputats a Madrid.

En el cas del Senat, en cada circumscripció provincial elegirà quatre senadors; en les circumscripcions insulars en trien tres a Gran Canària, Mallorca i Tenerife, i un a Eivissa-Formentera, Menorca, Fuerteventura, Gomera, Hierro, Lanzarote i La Palma. A Ceuta i Melilla s'elegiran dos senadors.

Com es vota?

En el cas del Congrés dels Diputats, els votants poden els futurs diputats a través d'unes llistes tancades. Cada partit escull el nom de les persones que en formen part i l'elector dona el seu suport a tota ella. En canvi, en el cas del Senat, els votants poden marcar fins a un màxim de tres candidats, independentment de la seva formació política.

Seguiment de l'escrutini i resultats

La nit del 28 d'abril, Regió7 oferirà en viu l'escrutini de les Eleccions generals. Des que tanquin els col·legis i fins que acabi el recompte, els lectors podran veure, minut a minut, com evoluciona la correlació de forces. Les dades es podran consultar en global, per municipi i província, i també es podran comparar amb els resultats de les eleccions generals del 2016.