El PSOE ha guanyat les eleccions generals d'aquest diumenge, 28 d'abril, segons les dades de l'escrutini, que amb un 99,92% dels vots escrutats atorguen 123 escons als socialistes. El PP cau a la segona posició amb 66 i no sumaria prou amb Cs ni Vox per fer fora Pedro Sánchez de la Moncloa. Els resultats sencers els pots veure en aquest enllaç.

Ja els primers sondejos de la nit, fets públics a les 20 h, apuntaven que al Congrés, els socialistes poden obtenir aquesta nit una forquilla d'entre 116 i 121 escons, seguits del PP, amb 69-73; Cs, amb 48-49; Podem, amb 42-45; i Vox, amb 36-38. Aquests pronòstics s'han anat complint a mesura que ha avançat l'escrutini. Amb el 20 %, es començava a entreveure la victòria del PSOE (128 diputats) i la caiguda del PP, tot i que progressivament el partit liderat per Pedro Sánchez ha anat perdent alguns escons fins quedar-se amb els 123.

En tercer lloc es referma Ciutadans, amb 57 diputats, mentre que Unidas Podemos i els partits amb que conflueix en sumen 42. Quan a l'ultradreta, s'estrenarà al Congrés amb els 24 representants de Vox.

Videoanàlisi: L'independentisme creix

Videoanàlisi: L'independentisme creix

ANÀLISI | Xavier Domènech analitza els resultats d'aquestes eleccions

Amb aquests resultats, PSOE i Cs poden sumar majoria absoluta, que se situa en els 176 diputats, mentre que si els socialistes optessin per Unidos Podemos necessitaria alguns suport més.

ERC obté el seu millor resultat en unes generals

A Catalunya ERC ha firmat uns resultats històrics amb 15 diputats, sis més que els obtinguts en les eleccions generals del 2016. La formació liderada per Oriol Junqueras, empresonat a Soto del Real, ha obtingut més de 900.000 vots, el 24,5% dels sufragis.

També pugen els socialistes (12 diputats), mentre que la patacada és per als comuns, el partit que es va imposar fa tres anys i que ara baixen fins als 7, empatant amb JxCat. Cs es manté amb els 5 diputats mentre que la candidatura del PP encapçalada per Cayetana Álvarez de Toledo perd 5 escons i només obté un diputat. Vox entra al Congrés amb un representant mentre que Front Republicà en queda fora.

El PP no havia baixat mai dels quatre escons aconseguits als comicis del 1989 i lluny queden els 12 i 11 escons obtinguts en les eleccions generals del 2000 i 2011, respectivament. Els populars han obtingut a Catalunya 185.000 vots (només el 5%).

Un país tenyit de vermell

Els comicis d'aquest diumenge han deixat un mapa autonòmic predominat pel vermell pel triomf del PSOE en la majoria de comunitats, amb les únics excepcions de Catalunya, País Basc i Navarra.

Els socialistes passen a ser força majoritària en comunitats històricament populars, com Galícia, Balears o Madrid, consoliden el domini al País Valencià -on aquest diumenge també hi havien autonòmiques- i es tornen a fer forts a Andalusia, on recentment van perdre el govern regional a favor del PP (aliat amb Cs).