"Hem fet possible que passés, ha guanyat el PSOE i construirem l'Espanya que volem". El líder del PSOE, Pedro Sánchez ha celebrat des d'una bastida del carrer Ferraz de Madrid una victòria que el situa com a president durant els pròxims quatre anys. El PSOE dobla els resultats del PP i segons Sánchez els ciutadans han deixat clar que "no volen involució". "Ha guanyat el futur i ha perdut el passat", ha sentenciat mentre els centenars de militants que s'han reunit a les portes de la seu socialista han deixat clar que no volen un pacte amb Ciutadans al crit d'"amb Rivera no". Sánchez té ara les portes obertes per buscar un govern amb la majoria de la moció de censura (PSOE, Podem, ERC i PNB) i el líder de Podem, Pablo Iglesias, l'ha citat ja a reunions per treballar en el programa d'un govern de coalició.

Els socialistes encaraven amb optimisme una nit electoral que ha confirmat els auguris de les enquestes i que ha deixat el PP submergit en una crisi de resultats i de lideratge. Sánchez ha volgut recordar que la seva victòria té els fonaments en una altíssima participació del 75%. "Milions d'espanyols han participat en defensa de la democràcia, del seu futur, dels drets i llibertats que hem conquerit", ha sentenciat.

Un resultat, segons el líder del PSOE, que envia també un "missatge nítid" a Europa i al Món: "Es pot guanyar a la reacció, a l'autoritarisme i a la involució", en referència a Vox i a la posició que les tres dretes han configurat al llarg del seu mandat i de la campanya.

El seu discurs ha obtingut resposta dels centenars de militants i simpatitzants que s'han reunit a les portes de Ferraz, i que han cridat de manera reiterada "amb Rivera no". Un crit que el president espanyol ha "escoltat perfectament". "Ha quedat bastant clar", ha sentenciat.

En tot cas, Sánchez no ha descartat explícitament aquesta opció. Ha promès que el no farà com Ciutadans i no posarà "cordons sanitaris". Des de les seves idees d'esquerres, ha dit, "estendrà la mà a totes les forces polítiques dins de la Constitució i amb concòrdia" i fixa com a única condició "respectar la Constitució i avançar en la justícia social cap a la convivència".

Casado atribueix l'enfonsament a la fragmentació del vot: "Seguirem treballant per unir-lo"

El president del PP, Pablo Casado, ha admès que el resultat del PP a les eleccions espanyoles és "molt dolent" i l'ha atribuït a la fragmentació del vot del "centre dreta". "No eludeixo responsabilitats. El resultat ha estat molt dolent", ha dit Casado en una compareixença sense preguntes aquest diumenge a la nit després que el PP hagi perdut més de la meitat dels escons que va obtenir a les eleccions espanyoles de 2016. "Ens posarem a treballar des d'ara amb la màxima il·lusió i responsabilitat per recuperar els votants" i "unir el vot" de cara a les municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig, ha dit Casado, que no ha parlat de dimitir. De fet, es tracta del pitjor resultat dels populars en tota la història de la democràcia en l'estrena de Casado com a candidat, que fa nou mesos que és al capdavant del PP després de guanyar les primàries del partit contra l'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría. El líder del PP ha esperat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pugui "arribar a acords de governabilitat sense necessitar els independentistes".

Puigdemont destaca el "resultat històric" d'ERC i que JxCat ha tingut un paper "molt superior" al que deien els sondejos

L'expresident Carles Puigdemont ha reconegut que ERC ha tret "un resultat històric" en aquestes eleccions generals i ha assegurat que Junts per Catalunya se n'alegra "moltíssim". El líder de JxCat ha celebrat en una compareixença des de Brussel·les que la seva formació hagi fet "un "molt bon resultat" i "molt superior" al que auguraven les enquestes. "Hem tret 7 diputats en condicions dificilíssimes", ha reivindicat criticant que durant la campanya els havien "esborrat de les enquestes". "Ens volien apartar", ha lamentat. D'altra banda, Puigdemont també ha felicitat al PSOE per la seva victòria electoral i ha reconegut que ha guanyat els comicis "amb claredat al conjunt de l'estat".Abascal aixeca l'ànim dels seus seguidors: "Això és només el principi. Vox ha vingut per quedar-se"

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha aixecat l'ànim aquest diumenge dels seus seguidors congregats a l'hotel en el qual el partit ha seguit la nit electoral i ha avisat que els 24 escons aconseguits en aquests comicis són "només el principi". "Vox ha vingut per quedar-se", ha garantit.

Abascal ha celebrat la seva primera intervenció passades les onze de la nit i amb l'escrutini ja per sobre del 95 per cent, amb un resultat de 24 escons per a la seva formació. Ha comparegut a la plaça Margaret Tatcher de Madrid, on es congregaven centenars de fidels i acompanyat pel seu nucli dur: Javier Ortega-Smith, Iván Espinosa dels Monteros i Rocío Monestir.Iglesias emplaça Sánchez a fer un govern de coalició d'esquerres i li demana que eviti Cs

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha trucat aquest diumenge el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per emplaçar-lo ja a establir un calendari de reunions per a la confirmació d'un "govern de coalició d'esquerres". Segons Iglesias, tots dos han quedat per "treballar" i reunir-se aviat en unes reunions que han de ser "discretes" per parlar ja "d'un programa de govern" que impulsi polítiques socials i blindi els serveis bàsics.

"Som imprescindibles perquè hi hagi un govern d'esquerres a Espanya", ha afirmat el líder de Podem, que ha admès que li hagués agradat un resultat "millor". En tot cas, ha celebrat que Podem hagi aconseguit els objectius que s'havia marcat a l'inici de la campanya: sumar per a un govern d'esquerres i aturar la dreta i l'ultradreta.

El líder de Podem admet que li hagués agradat un resultat "millor" però creu que l'esquerra ha aconseguit aturar la ultradreta. Iglesias ha comparegut al Teatro Goya, on Podem ha seguit la nit electoral, per celebrar que "el pes parlamentari del bloc progressista supera el bloc de les tres dretes".

Borràs creu que el resultat "manté" a JxCat i celebra que hi hagi més diputats independentistes a Catalunya

JxCat es "manté". És la primera valoració de la número dos al Congrés, Laura Borràs, sobre el resultat de les eleccions espanyoles. En compareixença davant els mitjans des de l'Hotel Catalonia Plaça (Barcelona), aquest diumenge a la nit, la candidata ha donat per bons els set diputats de JxCat, i ha celebrat que hi hagi més escons independentistes que mai al Congrés -un total de 22.

L'exconsellera ha considerat "un miracle" el seu resultat perquè JxCat ho ha tingut "tot en contra", amb tres caps de llista al Congrés empresonats -Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull-, i un candidat al Senat a "l'exili" -Jami Matamala. "La conclusió és que el país, que és el que ens importa, ha fet un molt bon resultat", ha insistit Borràs, acompanyada del president del Govern, Quim Torra, el líder del PDeCAT, David Bonvehí, i candidats i diputats de JxCat.

Fachin: "Ho tornaríem a fer, algú havia de dir que la desobediència és l'única via per continuar l'1-O"

El cap de llista per Barcelona del Front Republicà, Albano Dante Fachin, ha reconegut aquest diumenge la derrota de la seva candidatura, que s'ha quedat a les portes del Congrés però ha posat en valor la tasca feta en un temps rècord i amb pocs recursos. "Hem fet alguna cosa que tornaríem a fer [...], era una responsabilitat política que havíem d'assumir, que en aquesta campanya es digués que la mobilització i la desobediència són l'única via si volem continuar fent el que vam fer l'1-O, i nosaltres ho hem dit", ha afirmat des del Casino L'Aliança del Poblenou a les onze de la nit.

Fachin ha admès també que la sensació d'estar "a punt d'entrar" al Congrés els "entristeix" però alhora els "alegra moltíssim" que més de 100.000 persones hagin donat suport a les idees defensades per la coalició entre Som Alternativa, Poble Lliure i Pirates.

Montse Bassa (ERC): "Hem guanyat per la Dolors; anirem a Madrid amb el cap ben alt a treballar per la independència"

L'independentisme agafa encara més embranzida a comarques gironines. La cap de llista d'ERC al Congrés, Montse Bassa, ha dedicat la victòria a la seva germana, empresonada a Alcalá-Meco. "Hem guanyat per la Dolors; podem dir ben alt i clar que estem més a prop de llibertat", ha assegurat. "Anirem a Madrid amb el cap ben alt a treballar per la independència de Catalunya", ha dit Bassa, després que els republicans hagin assolit un resultat històric a la demarcació.

Batet celebra la remuntada

La cap de llista del PSC per Barcelona al 28-A, Meritxell Batet, ha celebrat que Pedro Sánchez torni a ser president i ha augurat que "continuarà treballant amb més força" perquè compten amb "gairebé 40 diputats més". La candidata electa ha celebrat la victòria del PSC, que remunta després de dues eleccions en què la formació havia patit una davallada de vots.

"Per sobre de la crispació i els insults que alguns han volgut imposar en campanya, els socialistes hem aconseguit el suport", ha reivindicat Batet, que ha agraït la confiança dels electors que els han votat "sempre", "als que han tornat" i als que els han triat per primer cop. En la breu intervenció que ha fet des de la seu del PSC, Batet també ha felicitat ERC "pel seu bon resultat".

Militància i membres del partit han seguit l'escrutini de les eleccions des de la sala Ernest Lluch de la seu dels socialistes catalans, al carrer Pallars. La candidata ho ha fet en privat amb la cúpula del PSC, amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el secretari d'organització, Salvador Illa, o l'expresident del Govern i senador socialista, José Montilla.

Álvarez de Toledo admet una "derrota rotunda, contundent i molt clara" i l'atribueix a la divisió del vot

La cap de llista del PPC a les eleccions espanyoles i única diputada electa que ha obtingut la formació a Catalunya, Cayetana Álvarez de Toledo, ha admès que els resultats obtinguts són una "derrota rotunda, contundent i molt clara" per als populars, que han perdut cinc diputats, i se n'ha fet "personalment responsable". Ha comparegut davant dels mitjans a Barcelona passada la mitjanit, després que ho fes el president del PP, Pablo Casado, a Madrid, i ho ha fet acompanyada pel líder del PPC, Alejandro Fernández, i membres de la seva candidatura. Álvarez de Toledo, que ha garantit que recollirà l'acta, ha atribuït la derrota a "la divisió del constitucionalisme", que ha demanat unir de cara al futur.