El PP de Pablo Casado, que afrontava les seves primeres eleccions generals, va tenir ahir una derrota històrica, el pitjor resultat de la formació, en perdre 3,7 milions de vots i 69 escons respecte dels comicis del 2016, amb el 97,2% de l'escrutini. I tot i que en les files del PP eren conscients que els pronòstics no els eren favorables, el cert és que no esperaven aquest brutal enfonsament electoral que deixa Casado amb només el 16,69 % del suport dels electors, menys de la meitat del que va aconseguir Mariano Rajoy en les generals del juny del 2016. Ahir, la seu de Génova semblava un funeral i no es va haver de tallar el trànsit per l'arribada de militants i simpatitzants: no hi havia res a celebrar.

Casado va sortir cap a la mitjanit per admetre que el resultat obtingut pel PP era «molt dolent» i per comprometre's amb la «màxima il·lusió i responsabilitat» a «recuperar el suport» en la propera cita electoral del maig. A més, va demanar al PSOE un Govern sense els independentistes.

«Sempre he dit que el PSOE és un gran partit, clau en la història recent d'Espanya, i vist el resultat, espero que pugui arribar a acords de governabilitat sense necessitar els independentistes. Per al PP, el primer és Espanya, i esperem que el nostre país estigui a l'altura de les circumstàncies», va proclamar Casado, envoltat de membres de la direcció general del partit i de candidats al Congrés.

A més, i tenint en compte que només falta un mes per a les municipals, europees i algunes autonòmiques, va assenyalar que els resultats del 28 d'abril haurien de servir per demostrar que el centredreta ha d'unir-se i fer una estratègia de campanya amb la qual el votant tingui clar que la «fragmentació només ha afavorit Pedro Sánchez».

En la seva compareixença, Casado va al·legar que la fragmentació de l'espai de centredreta perjudica els tres partits en el repartiment d'escons, i va afegir que, per això, el PP va oferir acords preelectorals. «Tots els partits, no només nosaltres, hauran de fer un execici d'anàlisi per valorar si ha merescut la pena aquest enfrontament contra el PP, sobretot els darrers dies de campanya i veient els resultats», va remarcar. Les enquestes apuntaven un clar retrocés del PP enfront de Ciudadanos i davant l'auge de Vox, però la davallada va ser, ahir, monumental i la formació conservadora torna, pel que fa als escons, als primers anys de la democràcia. A més, la caiguda en picat del PP és la segona més gran registrada en democràcia després de la soferta per la UCD el 1982, que va passar dels 168 escons el 1979 a només 11. A més, el PP va estar a punt de patir el sorpasso de Ciudadanos (Cs), que es va situar a 0,8 punts i 9 escons de distància dels populars.

En el partit posaven l'accent del fracàs en el «devastador efecte Vox» i en el fet que Ciudadanos hagi estat «refugi» en el centre-dreta d'una part de votants «preocupats» per Vox. En tot cas, les mateixes fonts van considerar que la campanya havia estat «excel·lent» i que Pablo Casado és un «polític de raça» i de «qualitats extraordinàries» i van descartar totalment la seva possible dimissió.