A les eleccions d'ahir es va poder constatar el que deien les enquestes de les últimes setmanes. La divisió dels partits de centredreta ha portat la divisió del vot i, per tant, la pèrdua de diputats i representació al Congrés. S'ha produït una davallada molt significativa del Partit Popular, força que fins ara representàvem tot aquest espectre electoral.

Crec que el fet fonamental d'aquesta campanya ha sigut la irrupció de Vox, i no solament per l'entrada al Congrés, sinó perquè ha centrat gran part de la campanya. I ha produït una mobilització del votant d'esquerres, el que confirmaria el resultat del PSOE i l'alta participació.

Ara s'obre un període per a la formació de govern i veure si Ciutadans confirma la seva posició de no votar amb Sánchez. Però temo que si aquest pacte no es produeix, no serà per Rivera, sinó per Sánchez, que se sent més còmode amb Podemos i les forces independentistes que amb Rivera.

Pel que fa al resultat del meu partit, el Partit Popular, crec que hi han influït dos factors. Primer, la dispersió del vot, cosa que penso que durant la campanya electoral molts votants veien com una estratègia electoral, però s'ha confirmat que era la realitat, dividir el vot de centredreta en diverses formacions suposa que el cost en vots de cada diputat augmenta. I segon, la influència de la gestió que va dur a terme el Govern de Mariano Rajoy en un aspecte cabdal aquesta campanya electoral, com és la gestió del tema català.

Ara ens quedarà treballar i unir esforços per recuperar els vots d'aquells electors que han decidit que una altra força política constitucional podria representar millor els seus interessos. Hem de saber transmetre que la dispersió del vot solament porta que els partits d'esquerra continuïn al govern nacional i les forces independentistes continuïn sent decisives.