Una satisfacció immensa per un resultat històric i «molta responsabilitat» per l'oportunitat de traslladar el suport d'ahir a les properes eleccions municipals. El candidat a l'alcaldia de Manresa per Esquerra Republicana de Catalunya, Marc Aloy, es va felicitar per l'èxit obtingut per la seva formació i, alhora, perquè «hi ha vint-i-cinc mil vots a la ciutat que han plantat cara a la por, el feixisme i la ultradreta», en referència als guarismes conjunts de les forces a favor del dret a decidir.

«Aquests resultats ens generen un punt més de preocupació i de responsabilitat», va afirmar Aloy en ser interrogat si es veia més alcalde que al matí: «Aquestes eleccions no es poden extrapolar a unes municipals, però ara el repte és intentar ser capaços de retenir tants vots dels que hem obtingut avui, un 30 % del total, el dia 26 de maig. El llistó està molt amunt».

L'eufòria a la seu d'ERC a la plaça Major de Manresa anava in crescendo a mesura que es consolidaven tant els excel·lents resultats de Manresa com els 15 diputats al Congrés. Marc Aloy, la senadora Mirella Cortès, i el cap del partit a la Catalunya Central, Ramon Fontdevila, parlaven amb els mitjans mentre la seu s'anava omplint de càrrecs electes i militants.

«Evidentment, hi ha hagut un efecte Junqueras», va dir Aloy: «És el principal capital d'Esquerra i un dels grans capitals polítics del país». L'alcaldable manresà va afegir que «fa més de cinc-cents dies que és a la presó i durant la campanya només l'hem pogut veure en pantalla. Ell està al corrent del que passa al país, coneix cada poble i sap què hi passa. És una persona molt coherent. L'estratègia que ha capitanejat és el projecte d'una Catalunya de tots».

En referència a les crítiques que han atacat el partit republicà acusant-lo d'autonomista i d'haver-se apartat de l'anhel independentista, Aloy va afegir que «hem seguit una estratègia coherent, però no sempre dius allò que la gent vol sentir».

La senadora sallentina Mirella Cortès també va viure la nit electoral a la seu d'ERC a Manresa. «Estem molt contents i feliços perquè són uns resultats històrics tant per la participació com pels resultats. Teníem 9 diputats i ara 15!». A més, com la resta de líders de la formació, Cortès va destacar que «l'independentisme passa de 17 a 22 diputats».

L'aritmètica parlamentària fa possible a hores d'ara un pacte entre el PSOE i Ciutadans. Sobre aquesta possibilitat, Cortès va dir que cal donar temps al temps per veure «què faran» i, tot i que «la temptació per a Pedro Sánchez hi és», tampoc crec que li vagi bé pactar amb l'extrema dreta de Cs». La senadora va apuntar que «Ciutadans ha repetit que mai pactaria amb Pedro Sánchez, però ja hem vist a Andalusia que practiquen el 'donde dije digo digo Diego'».

Ramon Fontdevila, per la seva part, va celebrar que ERC «ha guanyat a les 6 capitals de comarca de la Catalunya Central. Uns resultats espectaculars». El calendari electoral, però, no permet fer gaire festa perquè el 10 de maig comença la campanya de les eleccions municipals i europees. «Ens vam plantejar aquest cicle com un partit a dues voltes», va afirmar Aloy. El primer assalt l'ha guanyat ERC, però l'alcaldable té clar que són dinàmiques diferents.