Esquerra va revalidar la seva posició com a primera força política al Berguedà a en uns comicis generals amb 9.582 sufragis que suposen els 40,23% de vots. El 2016 van aconseguir desbancar l'antiga Convergència del primer lloc del podi. I ahir, va mantenir aquesta privilegiada posició i ho va fer amb contundència en assolir 3.253 vots més que fa tres anys. Aquest és el primer titular que va deixar el 28-A a la comarca. El segon és el gran creixement de la participació, que ha passat del 61,41% del 2016 (als comicis del desembre del 2015 havia estat del 66,58%) al 76,84% d'ahir.

En declaracions a Regió7, un satisfet Isaac Lozano, president comarcal d'ERC al Berguedà, afirmava que aquests resultats suposen «una injecció de moral forta, d'aquí a un mes hi ha les municipals i ens dona més energia per encarar-les amb ganes».

El dirigent republicà va destacar «l'alta participació i mobilització del vot independentista a la comarca». Lozano va dir que «pensant en els resultats d'ERC estem molt contents perquè hem guanyat unes eleccions i tenim la confiança de la gent per continuar treballant».

Lozano va dir que els resultats del 28-A posen de manifest que «s'ha vist ERC com una força potent per fer front a una sèrie d'idees involutives i en aquest sentit la gent ha vist que era un vot en positiu i ens ha donat confiança. Els lideratges, tant a escala nacional com a Barcelona amb l'Oriol i el Raül, són molt potents i també hi han tingut a veure».

D'altra banda, Jordi Selga, president comarcal del PDeCAT va voler «felicitar» Esquerra , «la clara guanyadora d'aquests comicis» a escala catalana, i també al Berguedà. Esquerra «ha fet una bona feina».

En declaracions a aquest diari, deia que els resultats globals «no són per estar satisfets al 100%», per bé que tenint en compte que «els pronòstics de les enquestes ens donaven 5 diputats i fer-ne 7 crec que ens ha de satisfer. Les enquestes ens donaven uns resultats molt pitjors. Ens mantenim aquí, en perdem un, a veure si fóssim capaços de recuper els 8 que teníem».

El president comarcal creu que els resultats d'ahir no es poden extrapolar al 26-M i que no hi haurà mimetisme menys d'un mes abans de les eleccions municipals. «Crec fermament que no», va dir Selga. «Les eleccions municipals són totalment diferents d'unes de generals espanyoles o del Parlament. No té res a veure una cosa amb l'altra, sincerament». El president comarcal del PDeCAT va dir que a partir d'ara i a menys d'un mes del 26-M « hem de pair els resultats, les llistes que presentem al Berguedà ja són públiques i hem de treballar per fer uns bons resultats per obtenir una majoria d'alcaldies a la comarca».