El Congrés de Diputats no és una seu on la presència de polítics de la Catalunya Central hi sigui gaire abundant. A l’inrevés, la presència sol ser més aviat escassa. Des d’ahir, en l’àmbit informatiu d’aquest diari, l’única representant serà Carolina Telechea. Una advocada igualadina, que ha estat regidora en el darrer mandat a Igualada, que havia passat pel PSC, i que en els darrers vuit mesos, després de la constitució del Govern de Quim Torra, ha agafat l’AVE cap a Madrid per exercir de diputada del grup republicà. Continuarà amb la seva experiència, però, com deia anit, «amb un grup molt més fort».

ERC guanya pes i Telechea considera que és bo per dir que Catalunya és avui encara més independentista i més republicana que fa uns anys. En clau de país, destaca la victòria de la formació a Barcelona, que ha de ser una empenta important per a les eleccions municipals. La proximitat d’uns comicis i els altres fan que les relacions entre conteses electorals esdevinguin inevitables.

Sobre el futur de la legislatura es mostra prudent. Primer espera que Pedro Sánchez ensenyi les seves cartes per veure amb quins suports vol comptar. D’entrada, «perquè pot sumar amb Cs», tot i que el partit de Rivera ha allargat tant la mà al PP que ara es faria estrany algun altre matrimoni polític. Però també perquè ERC, tot i que el resultat «és històric», com diu Telechea, sap que Sánchez pot fer govern sense els republicans. El 21 de maig, amb la constitució de les Corts i la Mesa del Congrés, es veurà definitivament com es traça la governança dels propers quatre anys.

Per la seva part, Telechea confia continuar fent treballs relacionats amb el seu àmbit professional (ha estat portaveu de Justícia en el seu grup parlamentari), tot i que també té clar que a la llista d’ERC ella figurava en tercer lloc, darrere d’Oriol Junqueras i Gabriel Rufián, i això vol dir ser un dels pesos pesants del grup.

Sobre Junqueras, Telechea espera que pugui prendre l’acte de diputat i pugui excercir, «perquè tant ell com Romeva (al Senat) tot i estar presos tenen els seus drets polítics intactes.

Ahir, la igualadina desprenia felicitat des de la seu de la nit electoral de la seva formació a Barcelona, on es va desplaçar per celebrar els resultats amb els nous diputats de la formació.

«Estem molt eufòrics, molt contents, sabem que l’Oriol Junqueras, el Raül Romeva, la Dolors Bassa i la Carme Forcadell estaran seguint els resultats de les eleccions a la televisió», deia Telechea. A tots ells dedicava anit la victòria d’Esquerra la diputada igualadina.

Èlia Tortolero, primera senadora del PSC de la Catalunya Central

La política de Sant Joan de Vilatorrada, Èlia Tortolero, serà la primera senadora que aporta el PSC de la Catalunya Central a la Cambra Alta. Anava de número 2 a la llista socialista, i ha entrat conjuntament amb Manel Cruz, que era l’1 de la demarcació de Barcelona. El senador més votat ha estat Raül Romeva, d’ERC, i Anna Sur-ra, també republicana, l’acompanyarà.

Tortolero, anit, no s’acabava de creure que entrés al Senat. Admetia que «és un canvi molt important, tant a nivell polític com a nivell professional», perquè la feina de senadora li farà abandonar la professió de mestra, com a mínim de manera temporal.

La política socialista va celebrar el resultat a la seu del PSC de Manresa. Primer havia estat a Sant Joan, però avançada la nit va acudir a la seu socialista de Manresa i de la federació. Allà va brindar, perquè la nit per al PSC s’ho valia. «Estem molt contents per nosaltres, però sobretot pel resultat general, per Pedro Sánchez, per haver frenat la dreta i haver impedit que la dreta pugui governar». «I és una injecció d’adrenalina per al partit un mes abans de les municipals», afegia Tortolero.

Tomàs Casero, que formava part de la llista socialista al Congrés però en llocs que no li permeten ser diputat, també afirmava que «el resultat és excel·lent» i destacava les victòries a la comarca a Súria i el Pont de Vilomara.