Pedro Sánchez va ser aplaudit ahir per part de l'Executiva del partit, que es va reunir a Ferraz per analitzar uns resultats electorals que li obren la porta d'un pacte d'esquerres o bé un acord amb Ciutadans. La possibilitat d'una entesa amb Albert Rivera va topar aquest diumenge a la nit amb el criteri de la militància, que va deixar clar al president espanyol que «amb Rivera no».

Ahir, després de l'Executiva, el secretari d'Organització dels socialistes espanyols, José Luis Ábalos, no va tancar cap porta, però va afirmar que la direcció del PSOE «tenim molt clar el sentiment de la nostra militància i no els decebrem».

Ábalos va insistir que la seva formació se centra ara en les eleccions autonòmiques i locals del 26 de maig i no espera assolir acords abans dels comicis, i va explicar també que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ni tan sols va trucar a Sánchez per felicitar-lo. La prioritat, segons Ábalos, és un projecte progressista i per això «parlarem amb tots», sense excloure tampoc ERC.

Ábalos va comparèixer per celebrar la victòria i analitzar el resultat que deixen les urnes. «Hem aconseguit aturar el penal que l'extrema dreta va voler colar a la democràcia espanyola 40 anys després del franquisme gràcies al suport de les dretes mentre posaven un veto a la socialdemocràcia», va dir. Segons el secretari d'Organització del PSOE la dreta «ha fracassat a formar una coalició anti-PSOE» i els resultats a Catalunya i a Euskadi són «un toc d'atenció a qui proposa mesures de recentralització».

Ábalos va insistir que el seu executiu busca formar govern arribant a acords «amb tots els grups» des d'una «inspiració socialdemòcrata». «Seguim valorant l'acord programàtic amb Unides Podem com una experiència positiva», va afirmar, i va insistir que caldrà una legislatura estable.

Ábalos va afegir que ara per ara «no renunciem a res». Ábalos no va descartar contactes tampoc amb ERC, tot i que va dir que no aniran a buscar el seu suport.

Batet i els independentistes«Les forces independentistes hauran de contestar a la pregunta de què és el que volen fer a Madrid, quin és el seu objectiu i si volen ser útils o no als catalans», va assenyalar en una roda de premsa a la seu central del PSC a Barcelona per valorar els resultats de les eleccions generals d'ahir diumenge 28 d'abril, en què el PSOE es va imposar amb 123 escons.