Pedro Sánchez, Pablo Casado, Albert Rivera, Pablo Iglesias i Santiago Abascal estan citats a confrontar les seves propostes avui dilluns 4 a les 22 hores en l'únic debat de candidats de la campanya del 10N, una trobada organitzada l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Televisió que se celebrarà en el Pavelló de Cristall de la Casa de Camp de Madrid-

El debat, moderat pels periodistes acadèmics Ana Blanco i Vicente Vallés, es desenvoluparà seguint unes pautes concretes. Aquestes són les seves claus principals:Qui participen?

En el debat contrastaran les seves idees els candidats dels cinc principals partits polítics: Pedro Sánchez pel PSOE, Pablo Casado pel PP, Albert Rivera per Ciutadans, Pablo Iglesias per Unides Podem i Santiago Abascal per Vox. No estarà el candidat de Més País, Íñigo Errejón.

Quant durarà?

El debat durarà dues hores i mitja (150 minuts). Els organitzadors han calculat que els candidats confrontin les seves idees durant 125 minuts, un temps al qual caldrà afegir el minut d'obertura i el 'minut d'or' final de cada aspirant. També cal tenir en compte que l'espai s'interromprà per a dues pauses publicitàries.

Com s'organitzarà el debat?

L'espai començarà amb un minut inicial d'obertura perquè cada candidat fixi el seu posicionament. Iglesias serà el primer a parlar, en un ordre decidit per sorteig. Darrere d'Iglesias ho faran Rivera, Abascal, Sánchez i Casado.

Després, es debatrà sobre cinc blocs temàtics i cada candidat disposarà de cinc minuts per a obrir el que li ha correspost per sorteig. Sánchez obrirà el primer bloc, sobre cohesió d'Espanya; Iglesias s'encarregarà del segon, sobre política econòmica; el tercer, de polítiques socials i igualtat, serà per a Rivera; Casado arrencarà amb el de qualitat democràtica i Abascal iniciarà el de política internacional.

Després de l'obertura dels temes, "no hi ha res fixat" perquè "no sigui una successió de monòlegs", segons ha aclarit el vicepresident de l'Acadèmia, Francisco Moreno.

Per a finalitzar, els aspirants comptaran amb un 'minut d'or' per a dirigir-se als espectadors. Abascal serà el primer a fer ús d'aquest torn final, i li seguiran Rivera, Sánchez, Casado i Iglesias, encarregat de tancar el debat.

Qui modera el debat?

El debat serà moderat pels periodistes acadèmics Ana Blanco i Vicente Vallés. Segons ha explicat la presidenta de l'Acadèmia i directora del debat, María Casado, el debat serà "obert i viu" i inclourà preguntes "neutrals" dels moderadors perquè "ningú vegi biaix".

Com es col·locaran els candidats?

Com en ocasions anteriors en aquesta mena de debats, els aspirants a la Presidència del Govern se situaran darrere d'un faristol i la seva disposició en el plató serà la següent, d'esquerra a dreta: Casado, Sánchez, Abascal, Iglesias i Rivera.

Com arribaran els candidats?

Els aspirants a la Moncloa aniran apareixent de menor a major representació parlamentària cada deu minuts des de les 20.30 hores. D'aquesta manera, el primer a aparèixer pel Pavelló de Cristall de la Casa de Camp de Madrid serà el president de Vox, Santiago Abascal, i l'últim el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez.