Ana Querol, la candidata número 26 de la Catalunya Central dels Comuns, va reclamar ahir des de Cercs que s'aturi el projecte per fer de l'antiga tèrmica de la població una planta incineradora, també amb funció de central energètica. Querol va fer campanya al Berguedà i va escollir Cercs per donar a conèixer les propostes d'En comú Podem per frenar l'emergència climàtica i enviar un missatge del risc que pot comportar la instal·lació d'una incineradora de residus industrials a la zona.

«Hem d'evitar que el projecte de la incineradora tiri endavant», va afirmar la candidata, i va afegir que l'antiga tèrmica de Cercs «seria una màquina d'enviar ingents tones de CO2 a l'atmosfera en el moment en què s'ha declarat l'emergència climàtica», en sentit contrari de «les mesures diferents i valentes que s'han de prendre des d'Europa, l'Estat i Catalunya».

Querol considera que «el Govern Torra-Aragonès està més ocupat en la seva batalla partidista que en l'ecologia», i rebla que «no és compatible declarar l'emergència climàtica i per exemple demanar l'ampliació de l'aeroport del Prat o com en aquest cas impulsar incineradores de residus», el que cal és dictaminar des del Govern una «moratòria a noves incineradores i d'ampliació de les actuals».

Pel que fa al paper de l'Estat, la candidata apunta que el PSOE «de tant en tant es posa el vestit verd», però recorda que els mesos que han governat en solitari han impulsat mesures com allargar la vida útil de les nuclears. «És urgent i ha de ser una prioritat», deia ahir, treballar per revertir els efectes, que ja són visibles, de l'emergència climàtica: «Tenim deu anys per evitar que es produeixin els escenaris més negatius, i d'aquí la importància que el pròxim 10 de novembre surti un govern progressista que aprovi, d'una vegada per totes, una llei de canvi climàtic i de transició energètica». En canvi, va subratllar Querol, si el govern del PSOE depèn del PP i de Cs, aquesta problemàtica no serà una prioritat; per això situa els comuns com «l'única garantia que el color verd tingui prioritat al Congrés». Cal posar fi, d'entrada, segons la candidata, al «sistema econòmic contaminant que està perjudicant el clima i el medi, i per tant també la majoria de la societat».