El PP i Cs han sumat els seus vots per aprovar a l'Assemblea de Madrid una proposició no de llei de Vox en la qual s'insta el Govern a il·legalitzar els «partits separatistes que atempten contra la unitat d'Espanya» i es demana a la Unió Europea que inclogui els CDR en la seva llista d'organitzacions terroristes.

Malgrat les crítiques que ha rebut Vox durant el debat d'aquesta iniciativa, PP i Ciutadans hi van votar a favor, mentre que el PSOE, Más Madrid i Unides Podem ho van fer en contra.

El text de la proposició no de llei (que no té caràcter vinculant) insta l'Executiu regional que es dirigeixi al Govern central per demanar la «il·legalització immediata d'aquells partits separatistes que atemptin contra la unitat de la nació amb els instruments legals al seu abast o procedint a les reformes legals que ho habilitin».

També sol·licita que s'insti a la UE que inscrigui als Comitès de Defensa de la República en la llista d'organitzacions criminals i ter-roristes i «es procedeixi immediatament a suspendre qualsevol pagament» o subvenció que poguessin estar percebent aquests CDR o «qualsevol altra associació o organització que tingui relació directa o indirecta».

Durant el debat, i malgrat votar posteriorment a favor, tots els grups van carregar contra Vox, inclòs PP i Ciutadans, per aquesta iniciativa. Totes dues formacions havien presentat dues esmenes, que el partit de Santiago Abascal ha rebutjat.

En una nota de premsa, el grup parlamentari del PP va assenyalar que la proposta de Vox és «molt deficient tècnicament i jurídicament», però sostenen que comparteixen, «tal com diu la llei de partits, que davant organitzacions polítiques que atemptin contra el nostre règim s'insti a la seva il·legalització».