El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha presentat dos recursos en els quals demana la seva posada en llibertat i la seva restitució com a candidat a les eleccions del 10-N, després de saber que el Suprem ha posposat la seva pena d'inhabilitació, en espera que el Tribunal de Luxemburg resolgui sobre la seva immunitat.

Fonts jurídiques d'ERC van anunciar ahir que han presentat dos recursos, davant el Suprem i davant la Junta Electoral Central, després que l'alt tribunal els hagi notificat una interlocutòria en què acorda posposar l'execució de la condemna d'inhabilitació a Junqueras, fins que es resolgui el recurs.

No obstant això, la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG), en el seu article 6, estableix que són inelegibles «els condemnats per sentència ferma a pena privativa de llibertat, en el període que duri la pena».

L'acte té data del 14 d'octubre, el mateix dia en què es va dictar la sentència, però les mateixes fonts han precisat que l'han rebut quinze dies més tard, un cop tancat el termini per a la presentació de les candidatures a les eleccions generals del 10-N, de les quals Junqueras va ser exclòs per ordre de la Junta Electoral a causa de la seva condemna a tretze anys de presó i inhabilitació per sedició. En l'acte, el Suprem acorda que no s'executi la inhabilitació del president d'ERC en espera que el Tribunal de Justícia de la UE, amb seu a Luxemburg, resolgui la qüestió prejudicial sobre la immunitat parlamentària plantejada pel líder republicà, si entén que va adquirir la condició d'eurodiputat a les eleccions del mes de maig passat al Parlament Europeu.

La defensa de Junqueras considera que la JEC no hauria d'haver-lo exclòs de la llista electoral del pròxim 10-N, perquè el Suprem ja havia dictat la interlocutòria en què suspenia la seva inhabilitació, de manera que exigeix que sigui restituït com a cap de llista d'ERC al Congrés abans de les eleccions de diumenge. En el seu recurs davant la JEC, la defensa admet que no serà possible incloure el líder republicà a les paperetes de votació del 10-N, que ja estan impreses i distribuïdes, però sol·licita que es respecti la seva condició de candidat «per evitar qualsevol vulneració dels seus drets i llibertats públiques».