El cap de l'executiu espanyol i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, va rectificar ahir les seves paraules sobre la dependència de la Fiscalia del Govern espanyoli va admetre que no va ser «precís». Encara que el nomenament del fiscal general de l'Estat sí que depèn del Govern central, va afirmar que l'organisme és «autònom».

«Cal ser humil», va assenyalar Sánchez en una entrevista a La Sexta, que va recollir Europa Press, en la qual va reconèixer que l'ha contrariat la polèmica que ell mateix ha generat i que ha atribuït al fet d'estar «moltes hores davant d'un micròfon», i que ha estat un president que «ha respectat tant l'autonomia fiscal com la independència del poder judicial».

Sánchez va fer aquestes declaracions després que dimecres insinués en una entrevista a RNE que la Fiscalia actua sota les ordres del Govern espanyol per portar a Espanya l'expresident català Carles Puigdemont.

Sánchez ja va matisar ahir les seves paraules, després de les crítiques que les seves declaracions van suscitar de manera immediata entre les associacions de fiscals. El president espanyol va escriure en el seu compte de Twitter que «la Fiscalia té el suport del Govern espanyol en la defensa de la llei i de l'interès general», una manera de dir que és el Ministeri Fiscal qui porta la iniciativa, i no a l'inrevés.

En realitat, aquesta polèmica neix del debat televisiu entre els cinc candidats a la presidència de dilluns, en el qual Sánchez va anunciar, com si es tractés d'un compromís electoral, que portaria Puigdemont a Espanya.

En ser preguntat dimecres com pensava complir aquesta promesa, Sánchez va preguntar a l'entrevistador: «La Fiscalia de qui depèn?». Quan el periodista li va contestar que del Govern espa-nyol, Sánchez va respondre: «Doncs ja està».

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, va evitar qualificar les paraules del president, Pedro Sánchez, sobre el paper de la Fiscalia en l'extradició de Carles Puigdemont, i va defensar la independència del poder judicial i l'autonomia del ministeri fiscal.

Les reaccions

El líder del PP i candidat a la Presidència de Govern, Pablo Casado, va acusar ahir Sánchez de posar «en risc» l'extradició de Puigdemont. Casado va qualificar de «gravíssim» que a Sánchez se li «escapés» que ell «dona les instruccions a la Fiscalia General de l'Estat».

D'altra banda, el lehendakari, Iñigo Urkullu, va afirmar ahir que les afirmacions del president de Govern en funcions, Pedro Sánchez, sobre la Fiscalia General de l'Estat són «inapropiades», ja que «aprofundeixen en la politització de la Justícia».

El candidat d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, va assegurar que les declaracions que el líder socialista, Pedro Sánchez, va fer sobre el control que té el Govern espanyol sobre la fiscalia són «un segon avís» de la seva «falta de respecte» a la separació de poders. En roda de premsa, Asens va recordar que Sánchez ja va «amenaçar» la justícia belga amb represàlies si no cursaven l'extradició a Puigdemont.