Mirella Cortès, senadora d'ERC per designació del Parlament, encapçala la llista republicana al Senat per la demarcació de Barcelona. Serà la senadora portaveu a la cambra alta. En quatre anys que fa que es va estrenar en el càrrec haurà viscut 4 legislatures. Allò que seria propi de fer-ho en 16 anys, ho ha fet en una quarta part. Resultat de la trasbalsada situació política a l'Estat.

Quatre anys, quatre legislatures. Què passa a la política espanyola?

Aquests dies que fem campa-nya començo sempre recordant que en quatre anys hi haurà hagut quatre legislatures, el que explica molt el moment de convulsió política que estem vivint. El gener farà 4 anys que soc a Madrid, i aquesta situació és fatal.

I a la quarta oportunitat de fer un govern, hi veu símptomes de canvi?

Es veu que Pedro Sánchez i Pablo Casado volen fer una gran coalició. Després veurem com ho aguanten. Ara, Casado és l'únic que la pot sustentar.

Per tant, té la convicció que el PSOE no els vindrà a buscar sigui quin sigui el resultat?

Pedro Sánchez ens ha desorientat molt en aquests darrers mesos. Ens pensàvem que trobaríem el Pedro Sánchez del govern progressista i dels avenços democràtics, i ni una cosa ni l'altra. Ell es troba més còmode pactant amb Casado. No vol els independentistes de cap de les maneres.

Aquestes eleccions estan marcades pel conflicte amb Catalunya. En funció del govern que es formi, les solucions poden ser unes o unes altres. La possibilitat de pacte de Sánchez i Unidas Podemos

Sánchez està molt més còmode amb el PP. Pedro Sánchez s'ha convertit en un polític de dretes i no se sent còmode pactant amb l'esquerra. Per això ha anat a eleccions. Podia fer un programa progressista i d'esquerres.

La sentència dels polítics catalans i dels dos líders de l'ANC

Tenia unes perspectives, les enquestes li deien abans de la sentència unes coses, que després s'ha vist que no anaven en la direcció que els socialistes esperaven.

Però la data de les eleccions l'ha triada Sánchez, i la de la sentència era previsible abans de convocar eleccions?

No sé si preveia la resposta al carrer i les conseqüències de la sentència.

El que és un problema a Catalunya diuen que, sovint, a Espanya és una solució.

El problema no el tenim a Catalunya. Nosaltres tenim molt clar el camí. És el problema d'Espanya i dels governs de l'Estat espanyol. No se seuen a dialogar. Nosaltres estem demanant això: seieu i parlem-ne. Però això els espanta. No hi ha cap més problema.

I Catalunya sí que sabria dialogar?

Nosaltres, i tant! A mi m'havien dit que Sánchez era el campió del diàleg, i no ha estat així, ni de bon tros. Al moment que li hem estès la mà per dialogar s'ha espantat. A la reunió de Pedralbes es va trencar i va ser perquè li vam oferir una proposta. A Catalunya tenim propostes i ells la tenen. I es van espantar. Al cap de quatre dies se'ls va alçar el trifachito a la plaça Colón i es van espantar. I llavors ho van trencar tot. Només demanàvem que hi hagués algú que pogués fer de testimoni de les reunions.

M'ha parlat molt del rival. Però a ERC, aquestes eleccions la beneficien o la perjudiquen?

Nosaltres anem a eleccions perquè Pedro Sánchez ens hi ha obligat i perquè quan hi ha urnes hi anem. Pensem que és el que ha de fer l'independentisme a Catalu-nya, i també esperem, evidentment, que ERC guanyi les eleccions. Però sobretot, que l'independentisme guanyi a Catalunya.

Vaja, que a ERC no li sabria greu perdre algun vot si marxa cap a la CUP

Nosaltres estem encantats que la CUP es presenti. L'independentisme és plural. El de centredreta, el de centreesquerra i l'independentisme d'esquerra de la CUP. Cadascú ha de tenir el seu projecte, i com més plural sigui millor. Com més siguem, més sumen al projecte independentista.

Fa 6 mesos tot indicava que estaven en disposició de donar suport o de fer possible una investidura de Pedro Sánchez. El dia 11 de novembre la situació haurà canviat?

Nosaltres vam desemmascarar Pedro Sánchez. Ens pensàvem trobar un Pedro Sánchez demòcrata i progressista i ens hem trobat un Pedro Sánchez repressiu i en contra de Catalunya. Només cal veure la campanya que estan fent ara PSOE i PSC, que tot és anar contra Catalunya. Nosaltres posem sobre la taula el diàleg, i d'aquí n'ha de sortir l'amnistia i l'autodeterminació.

El paper de Rufián, el fet que ERC anunciés la voluntat de fer possible un govern del PSOE, li sembla que pot jugar en contra de la seva formació?

És que nosaltres no parlem de perjudicar o beneficiar. Nosaltres només volem que guanyi l'independentisme. Tothom vol gua-nyar. Si fins ara s'ha dit que l'independentisme només ha arribat fins al 48%, el que voldríem és que se superés el 50%. I és clar que també volem que guanyi ERC. No puc pas dir que no és la nostra voluntat.

I els cent anys de presó per a bona part del darrer Govern és una quimera impossible per poder negociar?

La nostra prioritat és parlar de diàleg, amnistia i autodeterminació. No pot ser que tinguem els nostres presos, els nostres líders polítics. Els tenim a la presó per haver organitzat les mobilitzacions pacífiques més grans d'Europa. I els altres per haver organitzat un referèndum.

No només. Es van prendre alguns acords al Parlament, per exemple.

Al Parlament van deixar parlar. I ara ens trobem en la mateixa tessitura. El president del Parlament està en la mateixa situació, i també l'Adriana Delgado, alcaldessa de Sant Vicenç, que és vicepresidenta quarta de la mesa. Al Parlament hi tenim alguns grups, com Ciudadanos, que que només volen soroll i entorpir el Parlament. Nosaltres només volem que es pugui parlar al Parlament, de tot. Ens hem d'arrugar? No, ja sabem on som. Ens trobem en un moment de repressió total de l'Estat.

I la unitat que se'ls reclama, que els demana també Junts, no és possible, no els convé?

Unitat estratègica i d'acció, sí. Anar en una sola llista entenem que no, que la pluralitat és un valor. Està molt bé que hi hagi independentistes de diferents perfils. Anar junts ja ho vam provar i vam perdre, i el que volem és guanyar. El nostre projecte no és ni el de Junts ni el de la CUP, però benvinguda sigui.