Un dispositiu conjunt dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil garantirà la seguretat i la normalitat de les eleccions generals a Catalunya, en què la policia catalana té activats tots els efectius disponibles del cos. Per part de la Policia i de la Guàrdia Civil, uns 2.500 agents de reforç estaran preparats per actuar a petició dels Mossos, que vigilaran tots els col·legis electorals perquè la jornada d'avui transcorri amb tranquil·litat, tal com preveu que passi la policia catalana, que no ha volgut donar cap xifra oficial d'efectius desplegats.

Un binomi de Mossos vigilarà cada punt de votació, i el cos català serà el responsable d'executar el dispositiu «Urna», si bé estaran en coordinació amb els altres cossos a través del Centre de coordinació operativa (Cecor) a la Conselleria d'Interior per a qualsevol eventualitat.

Per fer front a la jornada, la Prefectura dels Mossos, a través del comissari en cap, Eduard Sallent, ha ordenat a tots els seus efectius que es preparin per a un escenari de «màxima activació». Això afecta principalment els agents de la Comissaria General d'Informació i de Mediació, i els antiavalots de la Brigada Mòbil (Brimo) i l'Àrea de Regional de Recursos Opera-tius (Arro).

Les comissaries territorials catalanes han activat agents per reforçar el patrullatge preventiu als col·legis electorals durant la nit passada. La policia catalana ha establert que tots els col·legis electorals tinguin vigilància policial, en alguns casos estàtica i en uns altres dinàmica, per monitorizar tots els punts de votació a tot el territori.

Sobre el dispositiu a Catalunya, la ministra portaveu, Isabel Celaá, va explicar que serà l'adequat perquè el dret a vot es faci amb total garantia, i va assegurar que la jornada transcorrerà «tal com cal en una jornada electoral, com ha de ser»: «El Govern espanyol és responsable, igual que la Generalitat, que també és responsable, i ha d'acudir al compliment de garantir el normal exercici de la contesa electoral», va dir la portaveu.

En la mateixa línia, els Mossos esperen que la jornada transcorri dins la normalitat i que sigui «tranquil·la». La portaveu del Govern català, Meritxell Budó, per la seva banda, va dir que des de la Generalitat han de garantir els drets de tothom, per la qual cosa consideren que ha de ser «compatible manifestar-se i anar a votar» al llarg del diumenge.

Així mateix, va assegurar que garantiran que la jornada electoral se celebri en «normalitat» davant la possibilitat que hi hagi mobilitzacions durant el dia d'avui.

Reforç «precís»

El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va assegurar ahir que el «reforç» de seguretat tant a Catalunya com a les altres comunitats autònomes és «el necessari i precís» perquè el procés electoral és pugui desenvolupar «amb tota seguretat».

El ministre va afegir que el dispositiu s'ha dissenyat perquè «tots els ciutadans» puguin votar «tal com és habitual» i que aquest s'ha «coordinat» com en la resta d'eleccions.

«Sense cap altra novetat que la coordinació i cooperació que és necessària i precisa entre totes les forces i cossos», va dir Marlaska.

Marlaska va fer aquestes declaracions després de visitar el centre de dades organitzat pel Govern espanyol, des d'on s'informarà dels resultats electorals de la jornada.