El nomenament dels integrants és competència de cada Ajuntament i s'elegeixen mitjançant un sorteig públic, i s'utilitza qualsevol procediment aleatori o mecanisme a l'atzar. Els sortejos es duen a terme entre els dies vint-i-cinquè i vint-i-novè posteriors a la convocatòria, en aquest cas, entre el 19 i el 23 d'octubre. Aquest sorteig es fa entre totes les persones censades en la secció que tinguin menys de 70 anys i sàpiguen llegir i escriure.

El sorteig es fa a partir d'una operació matemàtica i d'un número escollit a l'atzar. Es parteix d'un número de quatre xifres triat a l'atzar, que posteriorment es divideix per 10.000 i que després es multiplica pel nombre d'electors que compleixen els requisits per ser president o vocal d'una mesa electoral. L'operació continua eliminant els decimals i sumant un 1 al resultat obtingut. De la xifra final en surt un codi que correspon a algú dins el fitxer de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta persona és qui s'haurà de passar el dia dels comicis en alguna de les meses electorals recollint els vots de les eleccions.

L'operació sembla complicada, però un programa informàtic ho fa tot més fàcil i enllesteix en menys de 15 minuts una operació que abans s'allargava molt més i que es feia amb boles numerades.

A Manresa hi haurà demà 82 meses electorals; a Igualada, 45; i a Berga, 23. Solsona i Puigcerdà només tenen un col·legi.