Les eleccions generals d'aquest 10-N se salden amb una victòria amarga del PSOE, que perd tres diputats respecte al 28-A i haurà de pactar amb el PP o amb una bona colla de partits d'esquerres -entre ells ERC- sí vol tornar a governar. Els comissis també deixen disparen la formació d'ultradreta Vox -doblant la seva representació al Congrés- mentre que Cs s'ha enfonsat. A través del pactòmetre pots veure les combinacions que sumen per govern.

Pedro Sánchez va convocar una repetició electoral pensant en obtenir millors resultats i no haver de dependre dels independentistes ni de Podemos per formar govern. Però les urnes han decidit que els socialistes ho tinguin encara més complicat per governar tot i que la dreta, per la seva banda, no suma.

Anàlisi de les eleccions del 10N

Anàlisi de les eleccions del 10N

Sánchez ha tardat a aparèixer per valorar els resultats. Ho ha fet des de Ferraz, on unes 200 persones s'han concentrat a les portes de la seu del PSOE per cridar que "amb Casado no" i "amb Iglesias sí". Ha estat al mateix escenari que van cridar "amb Rivera no" quan aquest va comparèixer davant la militància el 28-A. Sánchez fins i tot ha demanat en alguna ocasió que el deixessin pronunciar el discurs. "Bé, deixem-me parlar", ha dit. També s'han sentit crits a favor del desbloqueg: "Hem guanyat, deixeu-nos governar" i "prou de bloqueig, govern socialista". En aquesta ocasió algunes de les persones que han escoltat Sánchez ho feien amb cartells "amb Iglesias sí" i "amb Podem sí". També banderes espanyoles -repartides pel partit- amb el lema "Espanya de tots".

Pedro Sánchez: «Ara sí o sí aconseguirem un govern progressista»

Pedro Sánchez: «Ara sí o sí aconseguirem un govern progressista»

El Partit Popular ha guanyat suports en aquesta jornada electoral, i ha passat de 66 escons a 88, una xifra inferior a la que pronosticaven els seus dirigents i les enquestes (algunes els donaven un centenar de vots). El president dpopular, Pablo Casado, ha afirmat que "estarà a l'espera del que plantegi Pedro Sánchez" perquè "la pilota està a la seva teulada". S'ha mostrat obert a exercir la seva "responsabilitat" però s'ha erigit com a "alternativa". "El PP tornarà a liderar el futur d'Espanya molt aviat", ha dit. Casado ha avisat que el PP serà "molt exigent" amb el PSOE perquè "Espanya no pot esperar més" i l'ha advertit que els seus interessos són "incompatibles".

Casado diu que el PP «estarà a l'espera del que plantegi Sánchez» però l'avisa que tenen interessos «incompatibles»

Casado diu que el PP «estarà a l'espera del que plantegi Sánchez» però l'avisa que tenen interessos «incompatibles»

De fet, Casado ha afirmat que mantenen el posicionament que han mantingut durant la campanya electoral durant la qual ha rebutjat abstenir-se per investir Sánchez. Segons Casado, Sánchez "ha fracassat" i és el "gran derrotat del dia" perquè ha perdut escons tot i convocar eleccions amb l'objectiu d'obtenir una majoria més àmplia. "Li diem al PSOE que hauria de pensar i valorar el seu futur un cop ha fracassat. Nosaltres exercirem el liderat com a força moderada i tranquil·la", ha afirmat.

La patacada de Cs

Si no hi ha guanyador clar, el que si que ha deixat el 10-N és un perdedor, Ciutadans, que s'ha desplomat i ha perdut 47 escons. S'ha quedat amb 10 dels 57 que tenia després del 28-A. Quan a representació, només n'ha obtingut a quatre comunitats: Andalusia, Catalunya, Madrid i València. Al Principat, ha perdut tres dels seus 5 escons.

El president de Cs, Albert Rivera, ha assumit la "derrota sense pal·liatius" i "sense excuses" i convocarà un congrés extraordinari per la gran pèrdua d'escons. Cs ha perdut 47 escons el 10-N en relació al 28-A i només n'ha obtingut 10. Rivera ha comparegut aquest diumenge a la nit a la seu del partit taronja a Madrid acompanyat dels dirigents de Cs i ha explicat que ha convocat una "executiva nacional urgent" a les 10 hores de dilluns. El president de Cs ha afirmat que cal "marcar un nou rumb" i que la militància "prengui les regnes del partit".

Abascal promet recórrer al TC "totes les lleis lliberticides i anticonstitucionals" gràcies als més de 50 diputats de Vox

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha celebrat davant els seus simpatitzants i militants els resultats d'aquestes eleccions, que li donen 52 diputats (24 el 28-A) amb més de 3,5 milions de vots i que el situen en tercera posició. Abascal ha promès que "no defraudarà" ni farà "cap pas enrere", i com que Vox té més de 50 diputats -el mínim que requereix el Tribunal Constitucional (TC) per poder presentar recurs- portarà al TC "totes les lleis lliberticides i anticonstitucionals" aprovades en els últims anys. Ha recordat que fa 11 mesos la seva formació no tenia cap representant parlamentari i "avui som la tercera força política d'Espanya". Aclamat amb el crit de 'a por ellos', ha assegurat que la de Vox és "la major gesta política més fulgurant i ràpida de la democràcia espanyola".

Abascal: «Hem aconseguit la gesta política més gran de la història de la democràcia»

Abascal: «Hem aconseguit la gesta política més gran de la història de la democràcia»

El líder de Vox ha insistit que la seva formació defensarà "la família" i lluitarà contra la "immigració il·legal". "A partir de demà tenim la responsabilitat històrica de construir un futur millor per als nostres fills" i "construir una alternativa social i patriòtica que cridi a tots els espanyols".

Podemos també baixa

Pablo Iglesias i Podemos tampoc surten ben parats dels comicis. L'aparició de Mas País els ha perjudicat i han perdut 7 diputats. Ara en tindran 35. Errejón i la seva formació, només han pescat dos d'aquests diputats perduts pels morats. Concretament, Más País entra al Congrés dels Diputats amb dos escons seus, i un tercer provinent de Compromís al País Valencià, amb qui forma una coalició. La candidatura entra a la cambra gràcies als vots aconseguits a Madrid, on ha obtingut un 5,6% dels vots, i al País Valencià, on Compromís li ha permès sumar un 6,9% dels suports. Al conjunt d'Espanya, obté un 2% dels sufragis. És la primera vegada que Errejón participa a en unes eleccions generals. A Catalunya, aquesta formació d'esquerres s'ha quedat sense representació, aconseguint només un 1% dels vots i uns 41.300 vots.

23 diputats independentistes, un mes

A Catalunya, les eleccions del 10-N tornen a coronar ERC com la força més votada, però els republicans perden dos diputats respecte al 28-A i passen de 15 a 13, els mateixos que obté la CUP en els seus primers comissis estatals. El PSC manté els 12 que havia aconseguit fa sis mesos, mentre que JxCat puja de 7 a 8 i pren la tercera posició als Comuns tot i conservar els seus 7 representants.

En global, els partits independentistes aporten gairebé la meitat dels 48 diputats que Catalunya té al Congrés.

Gabriel Rufián: «L'independentisme ha sentenciat a l'estat»

Gabriel Rufián: «L'independentisme ha sentenciat a l'estat»

Entre el bloc de dretes, la candidatura dels populars ha obtingut dos diputats a Catalunya, un més que el 28-A. El mateix ha passat amb Vox i, ambdues formacions obtenen més vots que Ciutadans. El partit taronja, seguint la dinàmica patida arreu de l'estat, s'estavella i perd tres dels seus cinc seients al Congrés. A Tarragona ha superat de llarg el llindar necessari per aconseguir escó, amb més d'un 8% dels sufragis i més de 28.800 vots.

A Barcelona, la ultradreta ha aconseguit més de 176.300 vots, amb un 6,3% dels suports. A Girona també ha pujat, amb més de 17.775 vots, un 5,2% del total, mentre que a Lleida han superat els 8.670, amb un 4,4%.

L'esquerra podria sumar, la dreta no

Amb aquest resultat, el bloc d'esquerres format per PSOE, Podem i Más País superaria en 7 escons al de la dreta que componen PP, Vox, Cs i Navarra Suma. La diferència entre els dos blocs és menor que a l'abril, quan els separaven setze escons. Però els calen abstencions o més socis, com ERC, el PNV o JxCat. En les eleccions de l'28 d'abril la suma de PSOE i Unides Podem i els seus confluències era de 165 i la dels tres partits de la dreta 149.