El candidat d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, estén la mà a Pedro Sánchez per formar un govern de "coalició" però demana tenir representació en "proporció als vots" obtinguts. El líder de la formació ha apel·lat durant la roda de premsa de valoració de resultats a la "responsabilitat" dels PSOE per garantir un govern "estable" amb els "grups suficients" que permeti frenar "l'ascens de l'extrema dreta". "És pitjor anar-se'n a dormir amb 50 diputats de l'extrema dreta que amb ministres d'Unides Podemos", ha assegurat. En aquest sentit, ha dit que la seva proposta es basa en "els articles socials de la Constitució" amb l'objectiu de garantir "l'estat de benestar". "Estem oberts a negociar des de demà mateix", ha dit. Els resultats donen a la formació 35 diputats dels 42 que tenia.

Iglesias ha començat el seu discurs de valoració dels resultats electorals parlant de l'ascens de Vox, a qui ha qualificat com "una de les extremes dretes més poderoses d'Europa". El líder d'Unidas Podemos ha assegurat també, en referència a la impossibilitat d'arribar a un acord amb el PSOE abans d'aquests comicis, que "és pitjor anar-se'n a dormir amb 50 diputats d'extrema dreta que amb ministres d'Unidas Podemos".

En aquest sentit, ha dit que l'abril hi havia una "oportunitat històrica" però que ara és "una necessitat històrica" perquè, segons ells, la única manera de frenar aquest ascens és amb un "govern d'estabilitat" amb els "grups suficients" que garanteixi les polítiques socials "necessàries". La seva proposta, ha afegit, es basa en "els articles socials de la Constitució que poden constituir el major instrument per garantir l'estat del benestar".

Iglesias ha estès la mà a Sánchez i ha apel·lat a la seva responsabilitat per formar govern "respectant uns resultat on els espanyols han donat suport a una pluralitat d'opcions". Per això, ha dit, estan disposats a començar a negociar demà mateix un govern de "coalició" on hi estiguin representades les diferents forces "representades amb els suports que han tingut".

"Aquesta és la major garantia per afrontar la desacceleració econòmica que bé i frenar les condicions que han permès l'ascens de l'extrema dreta, que fa uns mesos no hi era i que ara és una de les més fortes d'Europa", ha insistit.

La formació també ha qualificat de "greu irresponsabilitat" aquestes eleccions que, segons han dit, no han fet més que "alimentar l'extrema dreta" i ha criticar el PP i Cs per haver "contribuït" a "normalitzar-la" amb la seva presència a diverses autonomies. En aquest sentit, ha fet autocrítica en relació als escons perduts però han assegurat que la seva candidatura ha "resistit" i ha "demostrat una gran fortalesa" en "condicions hostils".