L'acte convocat per Tsunami Democràtic ahir coincidint amb la jornada de reflexió es va desenvolupar en un ambient festiu. La mobilització va començar a les quatre de la tarda amb l'actuació dels Músics per la Llibertat i posteriorment van actuar grups com Ebri Knight, La Folie, Doctor Prats, Salva Racero i Gertrudis.

Barcelona va ser una de les mobilitzacions organitzades per Tsunami arreu de Catalunya més nombroses, en què van participar unes 7.000 persones, segons dades facilitades per la Guàrdia Urbana.

Tot i que inicialment la mobilització portava com a lema «Desobeïm la Junta Electoral Central», divendres, l'òrgan electoral va decidir no prohibir els actes convocats per la plataforma per ahir arreu de Catalunya, tot i que va recordar a la Generalitat que ha de garantir «l'absoluta neutralitat dels espais públics». La Junta va desestimar, així, un recurs presentat pel PP.

Al llarg de la tarda, els concentrats a la plaça Universitat van cridar proclames com «Llibertat presos polítics», «Tots som Tsunami» o «Ni un pas enrere».

D'altra banda, coincidint amb el dia de reflexió, es van realitzar actes en més de 300 municipis catalans, segons Tsunami Democràtic, que també va informar que ahir s'utilitzaria per primera vegada la seva aplicació amb l'objectiu de «fer petites comunicacions» i per «provar-la tècnicament».

La plataforma va explicar que l'aplicació va funcionar «com s'esperava en aquesta jornada de proves», però va denunciar haver rebut «els primers atacs informàtics de l'Estat». «No han aconseguit tombar-la», va afegir.

Durant la nit hi va haver moments de tensió al centre de Barcelona entre els participants a la manifestació dels CDR i la policia, que va blindar la plaça d'Urquinaona i la Via Laietana per impedir que hi accedissin. Manifestants i els Mossos van recórrer diversos carrers, els primers intentant arribar a la plaça i els segons fent cordons per impedir-ho.

En alguns d'aquests cordons hi va haver llançaments d'objectes als policies, com ara ous podrits, i en alguns carrers també es va fer alguna barricada amb contenidors, tot i que no van arribar a incendiar-los.

Durant l'operatiu, en alguns punts també hi van participar agents de la Policia Nacional. Quan la manifestació estava davant del monument de Rafael Casanova, a ronda de Sant Pere, els Mossos van actuar per dispersar la manifestació.