El president de Vox, Santiago Abascal, va celebrar ahir la «gesta política» aconseguida pel seu partit en les eleccions generals, que creu que contribueix al «perfeccionament de la democràcia» i consolida «una alternativa patriòtica i social» a Espanya. Abascal va compartir amb centenars de seguidors congregats davant la seu de Vox el resultat obtingut en les urnes, que li concedeix 52 escons al Congrés i gairebé un milió més de vots que en els comicis de fa tan sols sis mesos.

«Als tres milions i mig d'espa-nyols que han confiat en nosaltres els diem que no els defraudarem i no farem un pas enrere», va garantir Abascal, acompanyat pel nucli dur del partit: Javier Ortega-Smith, Iván Espinosa de los Monteros, Rocío Monasterio i Jorge Buxadé. Abascal va cridar a «no delectar-se» en l'«eufòria» i va explicar que, més enllà de l'alegria per l'ascens de Vox, la seva sensació és de «preocupació» tant per la governabilitat del país com per la victòria a les urnes del PSOE.

El líder de Vox va recordar l'ascens del partit en tan sols un any, que ha passat de no tenir lloc a les Corts Generals a ser tercera força parlamentària. «La gesta política més fulgurant i ràpida de la democràcia espanyola», va definir Abascal davant els seus seguidors, que li van respondre el conegut «A por ellos, oe!» i amb crits de «president, president». «Encara no, s'haurà de treballar molt més», va dir el líder del partit.

Amb aquesta representació, va avançar que el partit no dubtarà a recórrer davant el Tribunal Constitucional «totes les lleis lliberticides i anticonstitucionals» que els altres partits «deixen passar», a més de defensar les que han estat les seves principals idees de campanya: combat de la immigració il·legal, supressió de les autonomies, «concòrdia davant d'odis del passat» i restauració de l'ordre constitucional a Catalunya.

Abascal creu que Vox no sols ha aconseguit «alterar el mapa polític» espanyol sinó protagonitzar «un canvi polític i cultural» amb el qual «obrir debats prohibits». «Hem contribuït al perfeccionament de la democràcia espanyola. Avui el Congrés no només és més plural sinó que presenta de forma més real i fidedigna el que pensa el poble espanyol», va esgrimir.

En aquest punt, va repassar una a una les províncies en les quals Vox va aconseguir representació (van ser molt celebrats els dos per Barcelona), encara que va garantir que els seus 52 diputats representaran al Congrés «tota la nació. Estem satisfets perquè hem consolidat una alternativa patriòtica i social d'unitat nacional», va insistir. També va recalcar que tenen sobre les seves espatlles «la responsabilitat històrica» de construir «un futur millor per a generacions d'espanyols». I per això va estendre la mà als ciutadans que encara voten partits d'esquerra. «Vox també els inclou a ells», va oferir, insistint en «la responsabilitat històrica de construir una veritable oposició al consens progre».

Abascal creu que Vox pot mirar al futur «amb més optimisme» però «sense eufòria» perquè es manté la «preocupació» per la governabilitat d'Espanya, a més de la «incertesa» sobre la resposta que donarà l'Estat a la reclamació independentista de Catalunya. A més, creu que Espanya és «una gran pàtria» que mereix «tota l'ambició» de Vox, per la qual cosa el seu objectiu continuarà sent «guanyar les eleccions. Ho intentarem d'aquí a quatre anys o quan siguem convocats de nou a les urnes, però mai aturarem la nostra voluntat de construir una majoria patriòtica», va garantir.