El president de Ciutadans, Albert Rivera, va anunciar ahir al migdia que deixa la Presidència del partit, renuncia al seu escó al Congrés i deixa la política després de la patacada electoral que ha tingut en les generals, en les quals ha perdut 2,3 milions de vots i 47 escons.

Així ho va transmetre Rivera en reunió de l'executiva que va convocar a les 10 del matí a la seu nacional de Cs i després ho va explicar als mitjans de comunicació en una compareixença pública en què no va admetre preguntes i els seus seguidors i companys de l'executiva el van rebre amb un llarg aplaudiment.

«Ja vaig avançar que assumiria totes les responsabilitats en primera persona» perquè «un líder ha de donar la cara» i «sempre he mirat de ser valent i coherent», va manifestar Albert Rivera, després d'afegir que serà la militància que decidirà el rumb del partit.

Un espai liberal i de centre

Durant la seva compareixença, Rivera va recordar els orígens del partit, del qual era president des dels seus inicis a Catalunya el 2006, quan «ningú confiava» en ell i, així i tot, van aconseguir entrar al Parlament i fins i tot guanyar les eleccions autonòmiques del 2017.

A partir del 2014, va arribar l'expansió estatal d'un projecte «liberal i constitucionalista» que actualment disposa de set eurodiputats al Parlament Europeu, que «governa per a 20 milions d'espanyols» en quatre comunitats autònomes i 400 municipis, va destacar el líder fins ahir de la formació taronja. En aquest context, va lamentar que, després d'aconseguir el millor resultat de la seva història en les eleccions generals de l'abril, aquest diumenge arribés la patacada tot i haver-se presentat amb els mateixos candidats, el mateix programa i les mateixes propostes. Però «hem aconseguit que Espanya tingui un espai liberal, un espai de centre», va destacar Rivera, que va defensar que aquest espai existeix perquè hi ha «molts espa-nyols» que així ho desitgen.

«Responsabilitat i coherència»

Tot i així, Rivera va justificar la seva decisió de dimitir com a president del partit «per responsabilitat» i «per coherència», perquè en un projecte col·lectiu «els èxits són de tots» però «els mals resultats són del líder». Això és el que li van ensenyar els seus companys, els seus professors i els seus entrenadors, segons va explicar en una compareixença en què se'l va veure contingudament emocionat.

Respecte a l'escó per Madrid que ha revalidat a les urnes, Rivera va dir que hi renuncia perquè «mai vaig estar en política arrapat a un escó», i perquè considera que «algú que se sentia orgullós i feliç d'entrar per la porta del Congrés» per «servir el poble espanyol» no pot «assumir ser diputat només per una nòmina». Per això i «pel bé del projecte», ha optat per deixar pas a un altre diputat que pugui complir aquesta responsabilitat «al 120%». L'advocat de l'Estat Edmundo Bal, que s'havia quedat sense escó al Congrés pel mals resultats de diumenge, ocuparà el lloc que deixa vacant Rivera

Així mateix, Rivera va comunicar ahir la seva decisió de deixar la política, en la qual va confessar haver «gaudit i après moltíssim» i que li ha permès «conèixer gent meravellosa». «Però vinc de la societat civil, tinc una professió, els meus pares em van ensenyar a treballar i és el que vull fer», va afegir.

Més dedicat a la família

Segons va afirmar Rivera, «la vida és molt més que la política» i a partir d'ara vol «continuar sent feliç» allu-nyat d'ella, «amb gratitud, sense rancor, sense mirar enrere, satisfet de la feina ben feta i d'haver liderat un partit sense un sol cas de corrupció».

«Crec que que ha arribat el moment de servir els meus companys, que deixin de patir; la meva filla, a la qual he dedicat menys hores de les que hauria i menys caps de setmana dels que em tocaven; la meva parella, que ha estat al meu costat i ho ha aguantat tot, contra vent i marea en tot moment; els meus amics, que em veien per la tele i vull que em vegin amb ells prenent una copa de vi», va declarar, i també va donar les gràcies als seus companys de partit. Ara «seré més bon pare, més bon fill, més bona parella i més bon amic» i «seguiré a la vida pública en algun lloc, en alguna feina», va assenyalar.

Després de les eleccions

Finalment, el ja exlíder de la formació taronja va expressar la seva preocupació per la situació política després del resultat electoral: «Com algú que és moderat, liberal i constitucionalista, em preocupa el país que cal governar ara». Després de desitjar «sort i molt encert» als polítics i als partits que hauran de prendre decisions, Rivera va demanar que no es permeti «que aquest país torni a vermells i blaus, a l'odi i al sectarisme». «És el moment d'unir els espanyols», de mirar de «donar-nos la mà per construir ponts», va defensar. Rivera va acabar la compareixença amb la reivindicació de la unitat nacional, la igualtat, la llibertat i els valors constitucionals i es va acomiadar amb un «fins sempre, fins ara, fins aviat» i un «visca la llibertat».

Girauta també plega

L'exportaveu parlamentari taronja Juan Carlos Girauta també va anunciar ahir que es retira perquè, segons va afirmar, no vol «estar en política» sense Albert Rivera. «S'ha aixafat un home bo i jo no vull ser aquí després d'això», va apuntar Girauta en una entrevista a esRadio. El número u de Cs per Toledo al Congrés i exportaveu a la cambra baixa es va quedar sense escó en els comicis de diumenge.