El cap de llista de Junts per Catalunya, Laura Borràs, va celebrar ahir l'ascens a 8 diputats de la seva formació i el resultat de l'independentisme, que «està millor mentre que Espanya està molt pitjor», a l'hora que va remarcar que l'Estat és «ingovernable» si segueix «donant l'esquena» a Catalunya.

«L'independentisme està millor, Espanya està molt pitjor», va afirmar Borràs, que en to irònic va preguntar al cap de Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per què havia de fer «eleccions a canvi de res».

Borràs va comparèixer davant la premsa acompanyada del president de la Generalitat, Quim Torra, i alguns dirigents de la formació, com Elsa Artadi, Eduard Pujol i Miriam Nogueras -altres eren a Brussel·les amb l'expresident Carles Puigdemont-, per valorar els resultats de l'espai postconvergent, que supera les expectatives i passa de 7 a 8 escons.

Amb les enquestes en contra, JxCat aspirava almenys a mantenir els 7 escons després de la patacada de les anteriors generals, però surt airosa de la repetició electoral, perquè guanya un escó.

«Dèiem que 'ni un vot enrere' -l'eslògan de la campanya- i hem anat un escó endavant, estem molt contents», va exclamar Bor-ràs durant l'acte de celebració posterior als comicis.

A més, a l'independentisme català en conjunt suma un escó més fins a 23 diputats -13 d'ERC, 8 de JxCat i 2 de la CUP-, per això l'exconsellera va aprofitar la seva intervenció per felicitar els dos altres partits independentistes.

La diputada electa va criticar que Sánchez hagi fet perdre «el temps i els diners» als espanyols amb la repetició electoral i va aprofitar per advertir que «d'esquena a Catalunya, Espanya queda ingovernable». Així, Laura Bor-ràs va demanar al líder del PSOE que «miri el resultat» de les eleccions generals, que «s'assegui i parli», i que «faci política».

En tot cas, va comentar durant la seva intervenció, que JxCat «plantarà cara» i va reiterar el compromís de «no investir Pedro Sánchez a canvi de res». A més, Borràs va afirmar que a Catalunya la dreta i l'extrema dreta «continuen sent residual» i, en canvi, «l'independentisme surt més fort» que a les eleccions del 28 d'abril del 2018.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir al cap del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que «assumeixi les seves responsabilitats» després del resultat electoral i li va recalcar que «no es pot governar Espanya sense escoltar Catalunya».

El president català va llançar aquest missatge a través de Twitter, poc després d'acompanyar -encara que sense fer declaracions- la diputada electa de JxCat Laura Borràs en la seva compareixença davant la premsa a l'hotel on la formació va seguir la nit electoral.

«No es pot governar Espanya sense escoltar Catalunya. Felicito el PSOE com a guanyador de les eleccions espanyoles i demano al president en funcions, Pedro Sánchez, que assumeixi les seves responsabilitats», va afirmar Torra.

El president català va felicitar també ERC per la victòria a Catalunya i la CUP per obtenir representació al Congrés. Uns parlamentaris que, juntament amb els de JxCat, sumen 23 representants independentistes al Congrés dels Diputats que, va subratllar durant la seva intervenció, «han de defensar l'exercici al dret a l'autodeterminació dels catalans».