El líder de PP, Pablo Casado, va considerar que, després dels resultats electorals, «la pilota és a la teulada» del president de Govern en funcions i candidat socialista, Pedro Sánchez, i el seu partit estarà «en espera de saber què planteja». En una compareixença a l'exterior de la seu amb gairebé el cent per cent dels vots escrutats davant d'un centenar de persones i acompanyat dels principals càr-recs del partit, Casado va deixar clar que els interessos del PP són «incompatibles» amb els plantejaments que fa Sánchez, tot i que també va remarcar que el partit «exercirà la seva responsabilitat i la seva alternativa».

D'aquesta manera, va deixar oberta la seva posició, després de constatar que el seu partit havia tingut un «bon resultat», amb 21 escons més que el 28-A. Però, segons Casado, el resultat per a Espanya ha estat dolent per a la seva «governabilitat i el seu futur». Així el líder del PP va assegurar que Sánchez havia estat «el gran der-rotat» del dia després d'aconseguir tres escons menys i «haver perdut el seu referèndum».

«Ara veurem què planteja Pedro Sánchez i després exercirem la nostra responsabilitat, perquè Espanya no pot seguir més temps bloquejada», va afirmar, i va assegurar que el seu partit serà «molt exigent» amb el PSOE perquè Espanya no pot «esperar més ni pot ser ostatge dels seus interessos partidistes».

Paral·lelament, el líder del Partit Popular va assenyalar que «el PP tornarà a liderar el futur d'Espanya molt aviat». Casado va passar de 66 a 88 diputats -poc més de cinc milions de vots, el 20,82 %- i fonts de la cúpula del PP treien pit del creixement remarcant que els espanyols van premiar ahir un Partit Popular que «aporta solucions» i que és, alhora, «l'única via de solució a Sánchez». Segons les mateixes fonts, els ciutadans van valorar a les urnes la «serietat, firmesa i sentit d'Estat» del partit.

Però, malgrat tot, la direcció nacional del PP celebrava anit amb «sabor agredolç» el resultat perquè l'ascens de Vox, a 36 escons dels populars, consoliden el partit de Santiago Abascal com a tercera força política. Les mateixes fonts van voler deixar clar que Casado és el «líder indiscutible del centre-dreta», i marca així distàncies amb Abascal, que segueix de prop els populars en moltes circumscripcions i fins i tot els supera en feus clau del PP com Múrcia, terra del secretari general del partit i director del comitè de campanya, Teodoro García Egea.

L'esperit d'Espanya Suma

Precisament, hores abans, García Egea es va negar a valorar la pujada de Vox al·legant que el PP se centra en els moviments dels candidats i partits que tenen «opcions reals de ser alternativa». «Hi ha moviments que es produeixen a altres franges pel que fa a nombre de diputats que no ens correspon a nosaltres valorar», va postil·lar. García Egea va destacar que l'esperit d'Espanya Suma era a la papereta del PP i hi ha molts espa-nyols que havien sabut reconèixer-ho. El secretari general del PP va destacar que són les quartes eleccions generals en quatre anys i calia valorar «l'esforç» i la «paciència de molts espanyols».