La pèrdua de vots d'ERC a Berga no ha impedit a la formació republicana mantenir-se com a força líder a la capital berguedana per tercer cop consecutiu en unes eleccions generals. Els republicans han refermat la victòria aconseguida per primer cop, fa tres anys, quan van situar-se davant de l'antiga Convergència, que havia monopolitzat el podi a la ciutat els darrers anys. Ahir, els electors van decidir mantenir ERC en el primer lloc, però amb menys vots que l'abril passat.

La formació ha aconseguit a la capital berguedana 2.478 vots, el que suposa un percentatge del 28,97% i una davallada respecte als resultats que van obtenir a les eleccions de l'abril, quan va obtenir el 38,57% dels vots, amb 3.493 paperetes -el que van ser els seus millors resultats en unes generals. Llavors, el creixement de la participació va anar a favor dels republicans, que van distanciar-se de la segona força, Junts per Catalu-nya, per 1.283 vots de diferència. En aquests comicis, tot i haver-se mantingut a dalt, ho han fet a molta menys distància de Junts per Catalunya. Els republicans han tingut 1.015 vots menys que fa mig any i únicament 132 vots més que l'antiga Convergència.

El president comarcal d'ERC al Berguedà, Isaac Lozano, es mostrava satisfet dels resultats, anit, acompanyat d'alguns militants que seguien per la televisió els resultats electorals. Lozano va valorar positivament que la formació s'hagi mantingut com a primera força a Berga i també a la comarca. «Sempre és significatiu aconseguir ser els més votats a la capital», va dir.

D'altra banda, va destacar que «la feina que fa la gent en l'àmbit municipal s'ha acabat traduint en resultats que en general són bons a escala nacional». El president comarcal, però, va reconèixer la davallada de vots respecte de fa sis mesos, un fet que atribueix a la incorporació de la CUP als comicis i a la disminució de la participació. «És lògic que amb la suma de la CUP i per les afinitats ideològiques que tenim, haguem tingut un transvasament de vots en comparació al 28 d'abril», va dir. De tota manera, va reconèixer el bon paper del sector independentista, «que ha aconseguit sumar més vots que fa sis mesos».

Lozano creu que els resultats deixen un panorama «complicat per a la creació d'un govern» i lamenta l'auge de l'extrema dreta, «que és una conseqüència negativa d'haver convocat eleccions».