Mig any després, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha aconseguit revalidar el seu paper de primera força política al Berguedà, tot i que ha tingut una important pèrdua de vots en relació amb els comicis del 28 d'abril. Aleshores els republicans van obtenir 9.582 sufragis. Anit, la collita electoral va ser notablement minvada, amb 6.935 paperetes, que suposa una disminució de 2.647 vots. No obstant aquesta notable reculada, els resultats li permeten mantenir-se còmodament com a primera força.

Fonts de la direcció d'Esquerra Republicana de Catalunya al Berguedà asseguraven que, tot i la davallada de vots, han aconseguit mantenir-se com a primera força. «Hem baixat respecte de l'abril, però ho trobem lògic a causa de la incorporació de la CUP al panorama electoral estatal», van explicar. La formació ha obtingut 6.935 vots, amb el 30,86% del total; deu punts per sota dels comicis del 28 d'abril, però amb l'avantatge suficient davant de Junts per Catalu-nya per vèncer a la comarca.

El segon lloc del podi electoral és per a Junts per Catalunya que aguanta en aquesta posició malgrat tot. I no només resisteix sinó que ha aconseguit augmentar una mica els seus suports amb 384 vots més dels que havia obtingut a la primavera. Ahir va aconseguir 6.219 sufragis a la comarca. I el 28 d'abril havien estat 5.835. El president comarcal del PdeCAT, Jordi Selga, va «felicitar la força guanyadora a Catalunya, ERC», i assegurava que a nivell general «hem aguantat bé l'embat». Valorava positivament mantenir-se com a segona força de la comarca en aquests comicis, però en aquesta ocasió a menys vots de distància d'Esquerra. «Ens trobem en un moment polític molt complicat al país. Crec que els partits no tenim uns vots fidels sinó uns vots prestats, i segons com es fan les campanyes i com es mouen les peces, aquest vot va derivant».

La tercera força política del Berguedà després del 10-N d'ahir és la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). Hi havia expectació per saber quins resultats obtindria aquesta formació, que es presentava per primer cop en unes eleccions generals. I més a la capital del Berguedà, un dels feus d'aquest partit de l'esquerta independentista on en aquest mandat repeteix govern i ho fa amb 8 regidors. Anit, els cupaires van assolir 3.147 sufragis. Es tracta d'una xifra no gens menyspreable si es té en compte que a les municipals del 26 de maig va assolir 3. 347 vots, i que aquests han estat els seus millors resultats a la ciutat d'ençà que s'hi presenta el 2007. La CUP ha estat tercera força a la comarca i també ocupa el tercer lloc del podi a Berga. Fonts dels cupaires van fer una «valoració molt positiva dels resultats» per haver aconseguit ser tercera força a Berga i a la comarca.

La quarta força política és el PSC. Si el 28-A va ser tercera força, ahir va baixar un graó a causa de la pèrdua de 701 sufragis. Anit, els socialistes en van obtenir 2.428, mentre que fa mig any n'havien assolit 3.129.

I seguint el seu creixement a escala estatal, l'ultradretà Vox va assolir ahir 189 vots més que a l'abril, amb 516 sufragis en total.