ERC va reclamar ahir al PSOE «sit and talk» (seure i parlar) i va advertir el seu candidat, Pedro Sánchez, que després de «sortir debilitat» de les eleccions de diumenge «només té dues opcions, o escoltar el que han dit els ciutadans a les urnes, o permetre que la dreta segueixi avançant».

En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva d'ERC en la qual es van analitzar els resultats de les eleccions generals, la seva portaveu, Marta Vilalta, va expressar la satisfacció del seu partit per haver revalidat la seva victòria a Catalunya -amb 13 diputats i 11 senadors-, així com l'increment de suports a l'independentisme en el seu conjunt. Va advertir, però, Pedro Sánchez, que els resultats a tot l'Estat indiquen que «la seva irresponsabilitat i immobilisme» han estat la causa que «la dreta espanyola hagi sortit reforçada, especialment l'extrema dreta representada per Vox». ERC responsabilitza Sánchez de l'ascens de Vox perquè, segons Vilalta, «en virar cap a la dreta, i a Catalunya apostar per la repressió i negar-se al diàleg, ha comprat el relat de l'extrema dreta».

La portaveu va recordar a Sánchez que ERC ja li havia advertit que «la repetició electoral era la pitjor de les opcions» i va considerar que el president del Govern central en funcions «ha estat un irresponsable, i avui surt debilitat» i que, per tant, els dirigents del PSOE «no podien haver-ho fet pitjor». La portaveu republicana va assegurar que el PSOE «només té dues opcions: o diàleg o més dreta», o el que és el mateix, «escoltar el que diuen els ciutadans a les urnes i buscar una solució democràtica al conflicte català, o seguir virant cap a la dreta i alimentar el discurs 'ultra'».

«Sit and talk» (seure i parlar) va dir en anglès la portaveu d'ERC, que considera que aquesta aposta del seu partit «ha estat avalada de nou a les urnes» i que això hauria de comportar «la fi de la repressió, l'amnistia i el respecte a les institucions catalanes i a la voluntat de la ciutadania». «Catalunya no té un problema de convivència -va puntualitzar Marta Vilalta- qui té un problema de manca de democràcia i de respecte als drets fonamentals és l'Estat espanyol».

Segons Vilalta, d'entrada ha de ser Sánchez qui faci gestos favorables al diàleg i posi fi «al menyspreu que fins ara ha mostrat cap a l'independentisme, que és una opció política democràtica i totalment legítima».

Sobre la investidura, no va aclarir si ERC deixarà la porta oberta a permetre amb els seus vots, com a cinquè grup de la cambra, un govern d'esquerres o de progrés, i Vilalta ha insistit que el primer és «sit and talk».

En clau interna, ERC considera que ha complert els seus tres principals objectius: revalidar la seva victòria electoral a Catalunya aconseguint que «l'independentisme segueixi creixent», vèncer el PSC a Catalunya «per donar el missatge del rebuig a la repressió», i superar Ciutadans (Cs) en nombre de diputats a tot l'Estat. L'executiva d'ERC analitzarà a fons els motius pels quals han perdut dos diputats i uns 150.000 vots respecte al 28A, encara que en principi ho atribueix al fet que la CUP s'hagi presentat per primera vegada a unes generals. Vilalta valora però, que ERC «ha obtingut uns resultats molt homogenis a tot el país» i que és «primera força a la majoria de municipis».