Esquerra Republicana va reviure ahir la nova situació que hi ha a la Cerdanya, amb un nou domini sobre els rivals històrics, ara sota la fórmula de Junts, pel que fa a les eleccions al Congrés dels Diputats de Madrid, però, encara, sense el mateix pes als ajuntaments, on els hereus de Convergència mantenen el domini.

Els cerdans van acudir a les urnes sabent que es tractava d'una repetició dels comicis de l'abril, i amb aquest ànim en van pràcticament calcar els resultats, veient, això sí, consolidat l'augment de la ultradreta de Vox, que discuteix el patrimoni ideològic al PP i a Ciutadans, i la irrupció a la comarcal de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), amb un pes testimonial històricament a la Cerdanya.

«Estem treballant bé»

Davant aquesta segona victòria a Puigcerdà, el regidor d'ERC Joan Manel Serra va considerar que «és el fruit de la feina que estem fent d'eixamplar les bases; tenim un discurs que potser hi ha gent que no entén, però els resultats ens demostren que estem treballant bé».

Com un reflex del que es vivia a la resta del país, la CUP es va fer un forat entre els electors independentistes cerdans, sense, però, discutir la victòria a ERC, que es va erigir com la guanyadora de la nit electoral a la vall. L'augment de forces antagòniques de discurs fort com Vox i la CUP es va fer visible també en municipis petits, com ara a Bolvir, on la CUP va obtenir 16 paperetes, i Vox va passar de cinc a dotze vots, o a Fontanals, on la CUP va obtenir 23 vots i els neofeixistes, deu.