A les eleccions d'ahir es va poder constatar el que deien les enquestes de les últimes setmanes. I, davant la nova ronda electoral, els espanyols semblen mantenir una aposta semblant a la del 28 d'abril passat, tot i que amb algunes correccions significatives.

Els canvis es tradueixen en un reforçament dels dos grans partits, especialment del PP, i en la caiguda en el rebuig dels votants sobretot de Ciutadans, amb què es constata que els votants penalitzen els canvis de postura habituals i els intents de cop d'efecte visual al que ens tenen acostumats. Crec que el fet fonamental d'aquesta campanya ha estat la forta pujada de Vox, en què han centrat gran part de la campanya a enfortir i reafirmar-se en els seus postulats bàsics, i això ha produït una mobilització del votant de centredreta.

Ara s'obre un període per a la formació de Govern, que queda igual de difícil que ja va quedar a l'abril. Hem de veure si Ciutadans confirma la seva postura de no votar amb Sánchez o si entra en una espiral de deriva i canvis interns, que els fan estar més preocupats per això que per entrar o donar suport a cap Govern.

Pel que fa al resultat del meu partit, el Partit Popular, crec que han influït dos factors en la forta pujada. Primer, la gent ha pogut conèixer més en profunditat els postulats del partit i del seu líder, que es reafirma con l'opció preferida dels votants de centredreta. I, segon, la forta baixada de Ciutadans, en què clarament s'ha vist que la gent fuig d'eslògans i vol gestió.

Estant en la bona direcció per recuperar els vots d'aquells electors que han decidit que una altra força política constitucional podia representar millor els seus interessos. Alhora hem de continuar incidint i transmetre que la dispersió del vot solament porta que els partits d'esquerra continuïn al Govern nacional i les forces independentistes continuïn essent decisius.