Ja hem fet les eleccions. Què podem remarcar? Els socialistes guanyen però no els serveix de gaire. L'extrema dreta creix desmesuradament. Segurament una de les conseqüències de la situació a Catalunya i dels jocs d'aprenents de bruixot (els uns intentant debilitar la dreta tradicional, els altres partidaris del «com pitjor, millor»).

I quina és la temperatura de l'independentisme? A les darreres eleccions generals les candidatures independentistes van obtenir 1.634.986 vots. En aquestes estarà al voltant dels 1.600.000. No sembla que les reaccions a la sentència hagin tingut efectes electorals. El nombre de vots independentistes es manté estable. I signifiquen entre un 42 i un 43 % dels vots emesos. Sobre el cens electoral, una mica més del 30%. Algú aprendrà la lliçó o ens esperen més dies de desordre i provocacions?

Quines alternatives de sortida? Descartem unes noves eleccions immediates. Descartem un govern clarament de dretes encara que hagin guanyat en nombre de vots. Tres possibilitats, si l'una difícil, les altres encara més. La primera, la que indiquen les sumes: alguna forma de gran coalició. La segona: un govern de centreesquerra amb nacionalistes que decideixin deixar de banda el somni d'una impossible independència. La tercera: un govern minoritari socialista, amb l'abstenció dels populars fins que decideixin que és la seva hora en unes noves eleccions.

Hauria de ser el moment en què les estratègies responsables es posessin al davant dels moviments tàctics no sempre responsables. És en aquests moments quan es demostra quins polítics ho són de veritat i quins són polítics (?) de tercera divisió. Déu ens agafi confessats. Amén.