El PSC va consolidar la segona plaça que ja va obtenir a les eleccions generals del passat 28 d'abril i va repetir els 12 escons, un resultat que farà servir per treballar contra el «bloqueig polític» a Espanya i a favor d'una «alternativa a l'independentisme» en el cas de Catalunya.

«El PSC ha demostrat que és un gran partit, un partit imprescindible per trobar una solució acordada que ens permeti sortir de l'atzucac en què ens ha situat l'independentisme», va assegurar el líder del PSC, Miquel Iceta.

Iceta va ser l'encarregat d'analitzar els resultats dels socialistes catalans a la seu del PSC, a Barcelona, on va comparèixer acompanyat pels presidents i candidats al Congrés i al Senat, Meritxell Batet i Manuel Cruz, respectivament.

En la seva intervenció, el dirigent socialista va apreciar els resultats de les candidatures socialistes en un context «especialment difícil», referint-se de manera indirecta a la proximitat dels comicis amb la publicació de la sentència de procés.

Malgrat aquesta lectura positiva, el PSC no ha aconseguit complir els objectius que es va marcar inicialment per al 10-N: han retrocedit en percentatge de vot -del 23,2 al 20,5% - i tampoc han superat ERC, que ha tornat a guanyar.

Sobre la pugna amb els republicans, les expectatives dels socialistes es van disparar quan la CUP va anunciar que per primera vegada es presentaria a unes eleccions generals, ja que van considerar que la fragmentació del vot independentista podia treure suports a ERC, que a l'abril els va superar per 57.000 vots.